Θέλεις να φάμε αυγά μάτια όπως παλιά;

Φυσικά είναι Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ να έχει κάποιος δοκιμάσει αυτό φαγητό. Αυγά μάτια! Θα μου πεις πως είναι δυνατόν κάποιος άνθρωπος -και ειδικά Έλληνας- να μην έχει δοκιμάσει, φάει και εντελώς μεγαλώσει με αυγά μάτια; Μάλλον δεν είναι δυνατόν.

Αυγά μάτια με τσίλι σος
photo via

Εγώ λοιπόν που λες θυμάμαι μικρή που γυρνούσα από το σχολείο, εκεί κάπου μέχρι την 2η του Δημοτικού σχολείου. Ο δρόμος από το σχολείο στο σπίτι δεν ήταν μακρύς, δύο στενά απόσταση. Τάκα τάκα φορτωμένη με μια κόκκινη σάκα που είχε επάνω της μια κουκουβάγια επέστρεφα για μεσημεριανό στο σπίτι της γιαγιάς μου. Της Γιώργαινας, ένεκα του παππού. Η γιαγιά συνήθως είχε μαγειρέψει τα καλύτερα αλλά καμιά φορά άμα πεινάγαμε νωρίτερα από το μεσημεριανό και αρχίζαμε τις τσιρίδες, η γιαγιά κάτι έκανε.

Βλέπεις εκείνα τα χρόνια η οικογένεια έτρωγε μαζί το μεσημέρι και εμείς έπρεπε να περιμένουμε το μπαμπά, τη μαμά και καταλαβαίνεις τη συνέχεια.

Αυγά μάτια με τσίλι σος

Η γιαγιά που λες είχε ένα καμαράκι στη ταράτσα. Προφανώς και πρόκειται για το παλιό πλυσταριό. Ένα δωμάτιο 2,5×2,5 με μια πόρτα στη μια πλευρά, ένα παραθυράκι εκεί παραδίπλα της. Μέσα σε αυτό το καμαράκι δεν υπήρχε όμως πλυντήριο αλλά ένας νεροχύτης μωσαϊκό που μπορεί να έκανε και χρήση πλυντηρίου. Εκτός αυτού όμως το σημαντικότερο που υπήρχε εκεί ήταν μια γκαζιέρα και ένα τηγανάκι.

Η γιαγιά έτσι στα πεταχτά έσπαγε δύο αυγά κατ΄άτομο και καθάριζε και καμιά πατατούλα ίσως. Δε θυμάμαι κιόλας. Τα αυγά πάντως ήταν στάνταρτ του μεσημεριανού αυτού. Λάδι από τη Μάνη, αυγουλάκια και ψωμί φρέσκο, τύπου χωριάτικο. Από το τηγάνι! Απευθείας. Με τα μούτρα. Ταράτσα την κάναμε στη ταράτσα τα πιτσιρίκια. Ζωάρα!

Αυγά μάτια με τσίλι σος
Νεροχύτες στη μάντρα οικοδομικών υλικών Κρίθαρης

Χρόνια μετά κάπου στο 2000 αν θυμάμαι ξαναείδα τα αυγά μάτια να γίνονται ανάρπαστα σε κατάλογο του αγαπημένου εστιατορίου SEA SATIN Κολωνάκι. Θυμήθηκα πάλι μετά από χρόνια πόσο πολύτιμη τροφή είναι τα αυγά μάτια. Άλλωστε τι λέει ο λαός; Να σου φέρω λίγα αυγά από το χωριό για το μωρό. Τόσο πολύτιμη τροφή και τόσο σημαντική.

Αυγά μάτια με τσίλι σος
photo: Dimitris Rousounelos

Την ιστορία αυτή μου τη θύμισε ο αγαπητός μου κ. Δημήτρης Ρουσουνέλος που παρακολουθώ και διαβάζω πάντα τα βιβλία του, όχι για να μαγειρέψω απαραίτητα αλλά γιατί γράφει ωραία. Τα βιβλία του τα βρίσκεις στο Scala Galery αλλά και σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία.

Σε ένα άρθρο του στο blog ΟΛΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ περιγράφει τη δική του μνήμη από τα αυγά μάτια που αυτή τη φορά έρχονται μαγειρεμένα λίγο πικάντικα και λέω να τα δοκιμάσω. Θα σου δώσω μια ιδέα της συνταγής απλά λέγοντας σου πως πρόκειται για αυγά με πιπερίτσες και λίγο τσίλι που αξίζει να δοκιμάσουμε πιστεύω. Για ολόκληρη τη συνταγή να πας να διαβάσεις λίγο τα ΚΑΡΒΟΥΝΑ και να καταλάβεις από τον ίδιο πως γίνονται αυτά τα αυγά μάτια.

Αυγά μάτια με τσίλι σος
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close