Και ναι, τα έπιπλα κουζίνας είναι και τέχνη. Φυσικά θα έπρεπε ιδανικά στο μυαλό κάθε designer να είναι μόνο τέχνη, αλλά υπάρχει και η πρακτική πλευρά των πραγμάτων, η αρχιτεκτονική της κουζίνας, αυτή την οποία συμβουλεύεσαι για να φτιάξεις ένα δωμάτιο κουζίνας πρωτίστως πρακτικό, εργονομικό και μετά τέχνη.
The main kitchen
Η Michelle Nussbaumer είναι Τεξανή designer που φλερτάρει με τη τρέλα, ένα θετικό στοιχείο για κάθε designer, αν με αντιλαμβάνεσαι είναι το άτομο που σχεδίασε αυτές τις κουζίνες για το showroom της που ονομάζεται Ceylon et Cie. Στο Τέξας μον σερί, στο Τέξας. To moto της είναι το “LIVING OUT LOUD” ή κοινώς σε παράφραση “LOL”.
Τι να περιγράψω πρώτο; Λέει η Michelle πως παρόλο την ανακαίνιση του χώρου ήθελε να υποβάλλει ένα industrial στοιχείο και έτσι επέλεξε και αρκετά τέτοια υλικά και διακοσμητικά για το σύνολο των χώρων. Η κύρια κουζίνα -γιατί είναι τέσσερις- έχει έπιπλα κουζίνας μπλε κάτω και ροζ επάνω αλλά και κάποια σε καρυδιά. Αυτά μπλέκονται με μάρμαρο Carrara σε πάγκο και τοίχους, τσιμεντοπλακάκια στο δάπεδο, τσιμεντοκονία σε κάποια τμήματα τοίχων και ακόμη ένα μάρμαρο τύπου κόκκινο Ερέτριας σε μαρμαροποδιές και κάσες.
Το μεγάλο φωτιστικό πολυέλαιος της Hudson Valley που ανήκει στις Porsche των φωτιστικών, ο πίνακας με την έντονη στολισμένη κορνίζα αλλά και το pantry που είναι λάκα μαύρη με ένθετα στοιχεία κάθε λογής στο επάνω μέρος τονίζει ένα Art Deco + Gothic στυλ στο χώρο. Ο τοίχος του παραθύρου ζωγραφίστηκε με χρώματα Benjamin Moore από τον Francisco Moreno, ένα ζωγράφο που γέρνει προς Frida Kahlo πολύ. H ζωγραφική τέχνη είναι έμπνευση από τη τέχνη των Maya. Και όμως όλα αυτά δένουν απίστευτα.
Μόνη της παρέα με το μαραγκό της έφτιαξε το ντουλάπι με τα ένθετα στοιχεία και χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, μου θυμίζει εμένα που κάνω τέτοια πράγματα αρκετά συχνά. Το εξομολογείται εδώ. Θέλω να προσέξεις τη χρωματική παλέτα που περιέχει μπορντό-καφέ σε διάφορα στοιχεία, δεμένο με το μπλε και το μαύρο. Αντιθέσεις και tone sur tone σύνθεση.
Update: Έψαχνα μέρες να θυμηθώ που είχα συναντήσει ξανά μια τέτοια έκφραση την οποία θεωρώ τέχνη και θυμήθηκα. Ταυτίζομαι απόλυτα και όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κολάζ τύπος είμαι και σε 2D και σε 3D. Η φωτογραφία από το MoMA με το έργο της Louise Nevelson.
The Cocktail Bar Kitchen
Η δεύτερη κουζίνα που ήθελε να θυμίζει cocktail bar και έτσι έγινε. Μια φωτογραφία μόνο με την επική παράσταση από το The Jungle Book του Rudyard Kipling, του Μόγλη με άλλα λόγια από όσο ξέρω κυριαρχεί σε ένα ύφος κουζίνας εντελώς σέξι. To σύνολο του χώρου ντύθηκε με μάρμαρο Venato Black και παρόμοιο πλακάκι. Art Deco ύφος και πάλι με χρυσό, γωνίες, αδρές λεπτομέρειες και γυαλί.
Τhe Speakeasy kitchen
H τρίτη κουζίνα είναι αυτή της ποτοαπαγόρευσης, αυτή των Speakeasy bars. H κατά τη δική της ερμηνεία αλλόκοτη-δημιουργική κουζίνα είναι αυτή που μπορεί εκεί να θέλεις να ανάψεις ένα καλό πούρο. Παραδέχεται πως ανακατεύει αληθινή πέτρα ή μάρμαρο με πλακάκια που θυμίζουν αυτά τα υλικά χωρίς φόβο. Σε άλλες περιπτώσεις θα λέγαμε #not αλλά στη δική της φωνάζουμε “Κι άλλο, δώσε μας κι άλλο”.
Mάρμαρο τύπου Arabescato, κόκκινη πάπρικα λάκα στα ντουλάπια και μια ταπετσαρία τύπου γκραβούρα με εξωτικές σκηνές Αιγυπτιακές ίσως. Η μεταλλική κατασκευή βάφτηκε ανάλογα και έγινε ποτηριέρα και κάνει απόλυτο match με τα πόμολα.
The Pantry
Απέναντι σχεδόν από την Main Kitchen βρίσκεται μια αναπαραγωγή του pantry που όλοι πλέον ξέρουμε. Ράφια με τρόφιμα και γυάλες αλλά από την άλλη ράφια με απίθανες πορσελάνες από τη μαμά της. Ίσως όχι όλες, πόσες να είχε κι εκείνη; Πάντως η Michelle λέει πως της αρέσει πολύ να ανακατεύει τις φίνες της πορσελάνες με απλά μονόχρωμα πιάτα του εμπορίου.
The Art Kitchen
Κατά τη δική της γλώσσα, εμβληματική, ψυχεδελική κουζίνα. Ένας μαξιμαλιστικός, bohemian κόσμος όλο το δωμάτιο. Τα έπιπλα κουζίνας ντύθηκαν με ikat ύφασμα δικής της έμπνευσης και σχεδιασμού όπως κατάλαβα. Συνδυάστηκε με ταπετσαρία της Thibaut, πλακάκια Μαροκινού ύφους που παρόμοια της βρίσκεις στην Equipe ίσως.
Τα ψάθινα αντικείμενα και τα κεραμικά ζωγραφιστά συμπληρώνουν το concept ιδανικά.
H Michelle Nussbaumer παραδέχτηκε πως αυτή η κουζίνα είναι η αγαπημένη της μάλλον γιατί όταν μαγειρεύει για τον άντρα της νιώθει πως είναι πάλι στα 20 τους, κάτι που το βρίσκω απόλυτα χαριτωμένο και τρυφερό.
Εγώ θα πήγαινα με την Main Kitchen μόνο για το pantry αλλά θα μεγαλουργούσα μαγειρικώς στην Speakeasy. Aυτή είναι η Michelle Nussbaumer που πιστεύει πως πρέπει να ζούμε χαρούμενοι μέσα στα σπίτια μας και δεν αγαπά τον μινιμαλισμό. Είδες τι σου είπα; As always, we don’t believe in minimalism!
Photos via: tileshop|the english room|michelle nussbaumer