Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Η αρχιτεκτονική της κουζίνας είναι ένα θέμα από μόνο του. Ποτέ δεν πρόκειται  να πούμε αρκετά για αυτό γιατί απλώς είναι ανεξάντλητο. H κουζίνα επιλέγεται ή σχεδιάζεται με βάση τη χρήση που θα έχει και φυσικά με βάση την κάτοψη. Βέβαια πολλές φορές η ζωή ενός ενοίκου αλλάζει με την κουζίνα να παραμένει δυστυχώς ίδια, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που αξίζει διερεύνησης όταν αρχικά αναλαμβάνουμε να σχεδιάσουμε μία. Κάνουμε λοιπόν μια μίνι συνέντευξη σε αυτόν που θέλει να φτιάξει την κουζίνα δηλαδή στον εαυτό μας, στην προκειμένη περίπτωση. Όταν λέω ανάλογα με τη χρήση της μιλάω για τα υλικά, τη διάταξη του χώρου, την τυπολογία γενικά και αφού διαλέξουμε αυτά, υπάρχει τόση ποικιλία πια χρωμάτων και υλικών που σίγουρα θα βρούμε και αισθητικά αυτό που μας ταιριάζει.

rdeco_kouzina-kitchen-pos-dialegoume-kouzina-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Για να διαλέξεις ή να σχεδιάσεις την κουζίνα των ονείρων σου πρέπει αρχικά να διευκρινίσεις τη βασική σου σχέση με τη μαγειρική. Αλλιώς λειτουργούν οι άνθρωποι που αρέσκονται να είναι πάνω από τις φωτιές και αλλιώς οι άλλοι. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τον πάγκο της κουζίνας τους άδειο και πεντακάθαρο και άλλοι που που τους αρέσει να υπάρχουν επάνω του όλα τα βασικά εργαλεία. Τέλος οι άνθρωποι που υπολογίζουν πολύ τη γνώμη του ξένου που βλέπει την κουζίνα τους και θέλουν να νιώθουν πιο ασφαλείς κρύβοντας κάποια βασικά στοιχεία. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μαγειρεύουν προς τον τοίχο και άλλοι που πολύ θα ήθελαν μια νησίδα με εστίες και άλλοι που προτιμούν τη νησίδα ως τραπέζι. Από αυτές τις προτιμήσεις, το πρόγραμμα ζωής και την κάτοψη του χώρου σχεδιάζουμε μια κουζίνα.

Βασικοί τύποι μιας κουζίνας

  • Κουζίνα μαγειρείο
  • Κουζίνα με πάσο
  • Κουζίνα τραπεζαρία
  • Κουζίνα με νησίδα

Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Η κουζίνα – μαγειρείο είναι το κλασικό κλειστό, χωριστό δωμάτιο που λέγεται κουζίνα. Προσωπικά έχοντας περάσει και από τα δύο στυλ στη ζωή μου, κλειστή και νησίδα, πρέπει να αναγνωρίσω και στην κλειστή κουζίνα τη θαλπωρή και την άνεση του κλείνω την πόρτα πίσω μου. Φυσικά τα σύγχρονα διαμερίσματα δεν ενδείκνυνται για τέτοιες πολυτέλειες λόγω χώρου. Αν ποτέ φτιάξω εξοχικό θα κάνω μια κλειστή κουζίνα με μια τεράστια “σπανιολέτα” πόρτα για να συνδυάζω και τα δύο. Το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας κουζίνας είναι πως όλοι οι τοίχοι είναι διαθέσιμοι για ντουλάπια και πάγκους και ράφια και ότι θέλεις. Εάν τώρα διαθέτει και ένα μικρό τραπέζι για δύο άτομα, να μπορείς να σταθείς να διαβάσεις μια συνταγή ή ένα περιοδικό με τον καφέ σου, είναι η τέλεια κουζίνα. Απαραίτητο συστατικό, ένα τεράστιο παράθυρο και μια πόρτα προς την αυλή ίσως. Οι προτεινόμενοι χρήστες μιας τέτοιας κουζίνας είναι φυσικά οι πολυ-μαγειρεμένοι τύποι και οι μαμάδες με παιδιά.

Προτιμήστε να:

-έχετε αρκετά ράφια και χώρους να κρεμάσετε σκεύη κουζίνας για να δώσετε ακόμα περισσότερο στυλ, μην το παρακάνετε με τα ντουλάπια.

-σχεδιάστε την κουζίνα σε τριγωνική διάταξη εστίες-ψυγείο-νεροχύτης.

-μια μεγάλη μονάδα αποθηκευτικού χώρου, το λεγόμενο pantry, είναι πάντα χρήσιμη γιατί εκεί μπορείς να ταξινομήσεις καλύτερα τα σκεύη σου.

-δώσε σημασία στο φωτισμό της κουζίνας αυτής σε όλες τις ζώνες κίνησης.

-φτιάξε πάγκο που να σου δίνει χωριστά τις δραστηριότητες, μαγείρεμα, πλύσιμο, καφές κτλ.

rdeco_paso-stin-kouzina-6-κουζίνα με πάσο-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Η κουζίνα με πάσο συνήθως εξυπηρετεί μικρούς χώρους που τους βοηθά με την αντικατάσταση του τραπεζιού από το πάσο ή την ύπαρξη ενός μικρού “μπαρ” για να πάρεις πρωινό στα γρήγορα ή να πιεις έναν καφέ. Συνήθως συνοδεύεται από σκαμπό. Η κουζίνα αυτή κρύβει καταστάσεις ακατάστατες και χωρίζει οπτικά το δωμάτιο κουζίνα από το καθιστικό. Το πάσο θέλει καλή μελέτη για να μείνει χρηστικό και όχι αποθήκη του “ότι δεν έχει άλλη θέση” όπως συνήθως γινόταν. Εάν μπορεί να απομονώσει οπτικά τις δραστηριότητες της κουζίνας και να εξυπηρετήσει έναν καφέ στα ψηλά σκαμπό του ή ένα γρήγορο γεύμα, είναι ένα πολύ χρήσιμο παράθυρο.

Προτιμήστε να:

-επενδύσετε σε καλά υλικά γιατί πράγματι θα είναι κομμάτι του καθιστικού ή της τραπεζαρίας. Μάρμαρο, γρανίτη, ανοξείδωτο ατσάλι, corian.

-κλειστά ντουλάπια και χώρους γενικά που να κλείνουν και να κρύβουν “καταστάσεις” γιατί η κουζίνα είναι ορατή.

-έχετε φωτισμό χωριστά για την κουζίνα και χωριστά επάνω από το πάσο για να δημιουργείται ατμόσφαιρα και διαχωρισμός όποτε θέλετε.

-η πλάτη του πάσου δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει τυφλό ντουλάπι, μπορεί να είναι λειτουργικά ανοιγόμενα στοιχεία που εξυπηρετούν τη τραπεζαρία.

-μην το ψηλώνετε πολύ στο όνομα της διακριτηκότητας, αφήστε του το ρόλο του μπαρ, γύρω στο 1,00-1,05μ. ύψος.

Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Το χαρακτηρίζουν: Οι γυαλιστερές επιφάνειες

Η κουζίνα τραπεζαρία είναι σα να λέμε μια κουζίνα μέσα στην τραπεζαρία. Αυτή η κουζίνα είναι μια κουζίνα έπιπλο γιατί πρέπει να ταιριάζει με το ύφος του σπιτιού, να είναι κάποιας πολυτέλειας ακόμα και στα ηλεκτρικά της και σε αυτήν την κουζίνα ο σχεδιασμός δηλαδή η σύνθεση, το γραμμικό σχέδιο της  παίζει τρομερό ρόλο. Συνήθως προτιμάται σε πολύ minimal σπίτια και είναι λιτή, απέριττη με τα πάντα κρυμμένα. Συνηθίζεται επίσης μπροστά στα ντουλάπια να μπαίνει το τραπέζι σε ύφος μοναστηριακής τάβλας δηλαδή ιδιαίτερα μακρύ με πολλά καθίσματα. Στην περίπτωση αυτή το τραπέζι είναι το κέντρο λειτουργίας του χώρου και όχι η κουζίνα. Προτεινόμενοι χρήστες αυτής της κουζίνας είναι όλοι με μια κάποια προσοχή σε αυτούς που μαγειρεύουν πολύ γιατί πάλι πρόκειται για μια κουζίνα που τα έχει όλα φανερά. Μπορεί να περιλαμβάνει νησίδα και στην προέκταση της τραπέζι ή όχι. 

Προτιμήστε να:

-προσθέσετε και προσωπικού στυλ αντικείμενα στο χώρο που είναι τα ερμάρια  για να εντάξετε κάπως την κουζίνα στο σαλόνι.

-να αγοράσετε τραπέζι με ανθεκτική επιφάνεια γιατί θα χρησιμοποιείται πολύ.

-να κάνετε μια σωστή μελέτη φωτισμού ώστε να καλύπτει και τις ανάγκες ενός δείπνου αλλά και τις ανάγκες παρασκευής ενός γεύματος που θέλουμε πιο πολλά φώτα. 

-σκεφτείτε καλά τη θέση του φούρνου αν δε θέλετε να φαίνεται από το καθιστικό σας. Το ίδιο και του ψυγείου που ίσως προτιμήσετε εντοιχισμένο σε μια τέτοια περίπτωση.

-τα πιο χαμηλά ερμάρια ή το παιχνίδι στο σχεδιασμό των υψών δίνει την ψευδαίσθηση του έπιπλου κουζίνα που εντάσσεται ισότιμα στο χώρο και όχι της κουζίνας.

-φροντίστε αρκετά το ύφος του απορροφητήρα σας.

Rdeco_κουζίνα με νησίδα-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας
Το χαρακτηρίζουν: Η ποικιλία σε πολυτελή υλικά

Κουζίνα με νησίδα

Πολλές φορές πια το πάσο φαρδαίνει και κονταίνει και γίνεται η λεγόμενη νησίδα, που πράγματι είναι απίστευτα όμορφη αλλά έχει απαιτήσεις χώρου. Εάν πρόκειται να έχετε συνεχόμενα νησίδα και τραπεζαρία σε παράλληλη διάταξη να ξέρετε πως απαραιτήτως μεταξύ τους αφήνετε 1,50μ. για να είναι αληθινά χρηστικοί οι χώροι.  Οι προτεινόμενοι χρήστες μίας τέτοιας κουζίνας είναι σαφώς οι εργένηδες ή τα ζευγάρια χωρίς παιδιά που δεν χρειάζονται κλασικό τραπέζι φαγητού και αυτό γιατί σε αυτή την κουζίνα φαίνονται όλα. Επίσης δύσκολη ίσως θα κάνει τη ζωή μίας γυναίκας που έχει μανία με τη τάξη. Η νησίδες σχεδιάζονται με πλάτος 90εκ. βασικά και φαρδαίνουν αναλόγως. Έχουν ντουλάπια και από τις δύο πλευρές ή κρέμαση για καθίσματα από την εξωτερική πλευρά. Απαιτούν ηλεκτρολογικές παροχές αν φέρουν εστίες και απορροφητήρα και χώρο εργασίας αριστερά-δεξιά των εστιών. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ιδιαίτερου σχεδιαστικού ενδιαφέροντος τμήμα και μεγάλης χωρητικότητας. 

Προτιμήστε να:

-τοποθετήσετε τις εστίες στη νησίδα γιατί κάνουν πιο ωραία ατμόσφαιρα όταν μαγειρεύουμε για φίλους. Νεροχύτη μπαίνει εκεί μόνο αν πρόκειται για ισόγεια κατοικία λόγω αποχέτευσης. Ο απορροφητήρας περνιέται με πουρί ή χωρίς (με φίλτρα άνθρακα) και κρύβεται με οροφή γυψοσανίδα η εξαγωγή του.

-Χρειάζεται καλό φωτισμό από πάνω της για χρήση μαγειρέματος και χρήση καθιστικού χώρου.

-εντάξτε τη στο χώρο σα συνέχεια του γιατί είναι όντως.

rdeco_kouzina_typologia-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Επιφάνειες εργασίας

-Το ανοξείδωτο ατσάλι κάνει για σύγχρονες κουζίνες, υπάρχει πια και στις ηλεκτρικές συσκευές και ταιριάζει σε βιομηχανικού τύπου σπίτια. Χαράζει εύκολα όσο καθαρίζει και εύκολα. Χρησιμοποιείται κλασικά στα εστιατόρια.

γρανίτης είναι πολύ ανθεκτικός και σε θερμότητα και σε χημικά απορρυπαντικά και παρόλο που είναι ακριβός, τα αξίζει τα λεφτά του. Συνήθως είναι πιτσιλωτός ή με νερά και μια ποιότητα όχι πολύ καλή μπορεί να φέρει υπολείμματα ραδονίου.

-Το γυαλί είναι φρέσκο υλικό γενικά για πάγκο, είναι εντυπωσιακό, αντέχει σε θερμότητα, γδαρσίματα και ξυσίματα παρόλο που οι χαρακιές από μαχαίρι μπορεί να το θαμπώσουν. Τοποθετείται συνήθως κατά την παραγωγή του πάνω σε υπόστρωμα ξυλείας, άρα έχει ενδιαφέρον προφίλ.

-Το corian είναι χυτό υλικό που έρχεται σε φύλλα ή έτοιμο για μοντάρισμα, μοιάζει σα να βγήκε μασίφ όλη η επιφάνεια του πάγκου, επεκτείνεται στα ποδαρικά, στον τοίχο αλλά και στο νεροχύτη, καθαρίζει απίστευτα και προέρχεται από τα χειρουργεία. Κατασκευάζεται σε ότι πάχος προφίλ θέλεις. Είναι ακριβό και είναι μύθος πως δε θαμπώνει και δεν χαράζει, απλώς ξαναγυαλίζεται σχετικά εύκολα επί τόπου.

-Το μασίφ ξύλο είναι αριστούργημα. Θέλει προσοχή στα καθαρίσματα, στα πολλά νερά και στην υψηλή θερμοκρασία. Ταιριάζει πολύ με πορσελάνινο νεροχύτη σε ύφος country.

-Το μάρμαρο είναι απίθανο υλικό. Παρόλο που είναι απορροφητικό και θέλει προσοχή είναι απότα καλύτερα. Επενδύστε σε καλή ποιότητα και ντύστε και την πλάτη της κουζίνας.

rdeco_green_marble-gia-kouzina-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

-Ο ταπεινός βακελίτης είναι παρεξηγημένος γιατί θεωρείται φτηνιάρικος. Υπάρχουν πλέον όμως πολλές ποιότητες, πάχη, χρώματα και είναι μεγάλης αντοχής σε μικρή τιμή. Καθόλου κακή επιλογή σε όλες τις περιπτώσεις.

πάγκος μπετόν είναι φανταστικός πάγκος, γίνεται κανονικά με μπετό ή με πάστα υλικού έτοιμη. Χρειάζεται βέβαια μεγάλο πάχος για να δείξει και αυτό σημαίνει ή ότι θα έχεις πιο κοντά ντουλάπια ή μπορεί να χρειαστεί να ψηλώσει λίγο ο πάγκος εργασίας.

-Το πλακάκι μπαίνει επίσης σε πάγκους κουζίνας επάνω σε υπόστρωμα ξύλου mdf ή πλακάζ με οποιοδήποτε επιθυμητό πάχος. Προστίθεται προφίλ αλουμινίου ή ξύλου και μπαίνει με αρμό ή όχι δίνοντας εξαιρετικής αισθητικής αποτέλεσμα. Πλακάκι γρανίτη μεγάλων διαστάσεων με κοπή λέϊζερ μπαίνει χωρίς αρμό ή μικρότερου μεγέθους με αρμό. Extra tip: εάν επιλέξετε πλακάκι για το δάπεδο και επιλέξετε το ίδιο για τον πάγκο της κουζίνας, ω ναι! θα βρεθείτε μπροστά σε μια απαράμιλλη αισθητική. Βγάζει πολύ ωραίο αποτέλεσμα και δείχνει πολυτέλεια.

-Μην διστάσετε να συνδυάσετε υλικά εάν πρόκειται για νησίδα και ντουλάπια χωριστά. Το καθένα μπορεί να έχει τον δικό του πάγκο.

rdeco_plakakia-kouzinas-πλακάκια patchwork-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Τip: εάν τοποθετείτε νέα κουζίνα και βάλετε επάνω τον πάγκο μη ξεχάσετε να σιλικονάρετε πίσω του εκεί που ακουμπά τον τοίχο. Θα βοηθήσει ώστε όταν μπουν τα πλακάκια επάνω στη πλάτη του τοίχου να μη φεύγει ο αρμόστοκος λόγω συστολών διαστολών.

Πόρτες και συρτάρια

-Μασίφ πορτάκια και μετώπες λέγονται αυτές που είναι όντως από μασίφ ξυλεία. Πρόκειται για πεύκο σε οικονομική έκδοση ή καρυδιά σε ακριβότερη. Θέλουν καλή επεξεργασία κατά την κατασκευή τους και δεν αποκλείεται να σκεβρώσουν με τα χρόνια. Το ξύλο είναι φυσικό υλικό και ζωντανός οργανισμός. Εάν έχετε μια παλιά μασίφ κουζίνα, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τη βάψετε αφού την τρίψετε να φύγει το βερνίκι.

-Καπλαμάς λέγεται ένα πολύ λεπτό φύλλο φυσικής ξυλείας που κολλιέται επάνω σε mdf. Είναι φυσικό ξύλο στην εμφάνιση αλλά και στη χρήση. Δεν κουβαλάει τα μειονεκτήματα του φυσικού ξύλου και ούτε την τιμή του φυσικά. Καπλαμάς υπάρχει σε όλα τα είδη ξυλείας και μπορεί να επεξεργαστεί με βαφή λάκας με εμφανή νερά ξύλου ή απλό βερνίκι. Γίνεται να παραχθούν πορτάκια σε σχέδια, ταμπλαδωτά και άλλα. Αν χαραχθεί βαθιά ή χτυπηθεί άσχημα, είναι δύσκολο να επισκευασθεί αλλά μπορεί να αλλαχθεί ολόκληρο το πορτάκι.

-MDF είναι το συνθετικό ξύλο που προκύπτει από συγκόλληση πριονιδιού μέσω ρητινούχας κόλλας. Και σε αυτό υπάρχουν πάχη και ποιότητες. Τρίβεται και βάφεται με λάκα και μπορεί να βγάλει ματ ή γυαλιστερό αποτέλεσμα. Γίνεται να εφαρμοστούν σχέδια μέσω παντογράφου ή κοπή laser. Βαμμένο με λάκα βγάζει αποτέλεσμα λείο και minimal.

-Mελαμίνη είναι το MDF ή το νοβοπάν καλυμμένο με χάρτινο φιλμ. Οικονομική λύση με μικρά περιθώρια σχεδιασμού λόγω τυποποίησης των τεμαχίων. Ακόμα και εδώ όμως πλέον υπάρχουν όμορφα χρώματα και μια καλή μελέτη σώζει και την πιο οικονομική κουζίνα. Τα κουτιά που αποτελούν το σώμα της κουζίνας μας, είναι από μελαμίνη.

-Βακελίτης είναι κάτι σαν παλιά φορμάϊκα κολλημένος επάνω σε MDF. Είναι πολύ ανθεκτικότερος της μελαμίνης και γι’ αυτό πιο ακριβός. Και εδώ υπάρχει τυποποίηση στην παραγωγή των τεμαχίων κατασκευής, αλλά πάλι η σωστή μελέτη σώζει σπίτια. Είναι γυαλιστερός και ταιριάζει συνήθως σε λιτές, minimal κουζίνες.

-Γυαλί παράγεται και σε πόρτες κουζίνας ή μετώπες εάν μπει σε πλαίσιο αλουμινίου. Συνήθως το προτιμάμε στα επάνω ντουλάπια με κάθετο άνοιγμα με κουμπάσα. Βγαίνει σε χρώμα ή αμμοβολή, θαμπό, ρυζάκι και άλλα σχέδια.

-Σύνθετα υλικά όπως μελαμίνη μέσα σε ξύλινο πλαίσιο υπάρχουν ή είναι custom design. Ζητήστε από τον διακοσμητή σας κάτι ιδιαίτερο, υπάρχουν πολλά υλικά στην αγορά.

rdeco_kouzina-me-nhsida-κουζίνα με νησίδα-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Πόμολα, λαβές

-Τεράστια ποικιλία χειρολαβών υπάρχει στην αγορά. Χούφτες, μονά, μπάρες μικρές και μεγάλες σε ποικιλία χρωμάτων και υλικών. Υπάρχουν επίσης χωνευτά πόμολα. Η επιλογή τους έχει να κάνει με το ύφος της κουζίνας μας αλλά και το κόστος.

-Σχεδιασμένες λαβές είναι αυτές που διαμορφώνονται απευθείας επάνω στο ξύλο κατά την κατασκευή της κουζίνας μας. Αυτές οι λαβές είναι εργονομικές, αισθητικά άρτιες γιατί δεν φαίνονται καθόλου και φυσικά κατά μια έννοια πιο οικονομικές σε σύγκριση με ένα ακριβό πόμολο.

Tip: ζητήστε φρένα σε όλες τις πόρτες και τα συρτάρια ώστε να κλείνουν ομαλά χωρίς θόρυβο.

rdeco_black-marble-textures-plain-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Μηχανσιμοί κουζίνας

-Στο εμπόριο επιπλοποιίας υπάρχουν άπειροι μηχανισμοί. Η αξία τους έχει να κάνει και με την ποιότητα τους. Μην υπερβάλλετε στην επιλογή τους. Πολλές φορές τα πιο απλά είναι τα πιο πρακτικά.

-Κουταλοθήκες επίσης υπάρχουν απλές πλαστικές αλλά και ακριβές ξύλινες. Αυτές είναι ακριβές γιατί εκτός του υλικού και του τρόπου κατασκευής είναι επεξεργασμένες για να μην πιάνουν μύκητες.

-Πιατοθήκες. Συνήθως είναι η οριζόντια με τα πιάτα όρθια ή καθόλου που τα πιάτα ντανιάζονται. Είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

-Μπάζα λέγεται το μακρύ τεμάχιο που κουμπώνει χαμηλά και κρύβει τα ρυθμιζόμενα πόδια των ντουλαπιών της κουζίνας μας. Μπορεί να είναι πλαστική σε λευκό ή ασημί. Ξύλινη στο χρώμα της κουζίνας μας. Συνήθως έχει ύψος 10εκ. αλλά και 15εκ. δεν είναι σπάνιο. Αφαιρείται εύκολα για να καθαρίσουμε. Στο σύγχρονο σχεδιασμό πολλές φορές οι κουζίνες είναι σαν κρεμαστές και δεν έχουν καθόλου ορατή μπάζα. Αυτό βοηθά στην καθαριότητα του δαπέδου κάτω από τα ντουλάπια.

rdeco_white-kitchen-kouzina-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Μεγέθη ντουλαπιών

-Ο πάγκος εργασίας είναι σωστός σε ύψος 85εκ.-90εκ. ανάλογα το ύψος του χρήστη. Αυτό είναι το άθροισμα από: μπάζα+ντουλάπι+πάγκος. Δηλαδή: 10+72+πάχος πάγκου.

-Καθρέφτης ή πλάτη κουζίνας: Το κενό ανάμεσα στα κάτω και τα επάνω ντουλάπια. Το σωστό είναι στα 60εκ. Του απορροφητήρα κοντά στα 70εκ. 

-Τα επάνω ντουλάπια είναι συνήθως και αυτά 72εκ. Συνολικά με τα κάτω και την πλάτη φτάνουμε στο 2.17μ. Εάν θέλουμε κατασκευάζουμε τα επάνω ντουλάπια μας 90εκ. και φτάνουμε στο 2.35 και έτσι έχουμε ένα εξτρά ράφι. 

-Η νησίδα είναι και αυτή σε ύψος πάγκου.

-Το πάσο κυμαίνεται ιδανικά σε ύψος από 1.00-1.15μ.

-Το τραπέζι μας είναι πάντα 0.74-0.77μ.

-Τα κάτω ντουλάπια μας έχουν βάθος 60εκ. και τα επάνω 32-35εκ.

-Οι νεροχύτες βγαίνουν από 50εκ. η μονή γούρνα και μετά από 70-90εκ. με δύο γούρνες.

rdeco_open-kitchen-Η αρχιτεκτονική της κουζίνας

Tip: τα ανοιχτά ράφια κουζίνας βοηθάνε στο να δείχνει η κουζίνα πιο ευρύχωρη και φωτεινή. Διασκεδάζουν επίσης το χώρο αν τα στολίσεις όμορφα και οργανώσεις τα είδη κουζίνας σου εκεί.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close