Δάπεδο

Από τα πιο κύρια στάδι-στοιχεία ενός σπιτιού. Το δάπεδο. Έχει την απόλυτη δυνατότητα να αναδείξει ή να καταστρέψει ένα χώρο και δε διορθώνεται ούτε αλλάζει εύκολα και χωρίς φασαρία οικοδομική. Η αποτυχία στην εφαρμογή του υλικού που θα επιλέξουμε μπορεί να σημαίνει συνολική αποτυχία της εμφάνισης του σπιτιού μας.

Το περιβάλλον που πρέπει να δημιουργηθεί πρέπει να είναι ισορροπημένο, να ευνοεί την επικοινωνία και να διαθέτει λαμπερά σημεία που κερδίζουν τις εντυπώσεις, ιδιαίτερα αν το σπίτι μας είναι τύπου open plan που σημαίνει πως υπάρχουν αυξημένες απαιτήσεις εμφάνισης αλλά και αρκετοί παράγοντες για να λάβουμε υπόψιν στην επιλογή του υλικού.

Δάπεδο ένθετο τουβλάκι
Δάπεδο ένθετο τουβλάκι

Λαμβάνουμε υπόψη μας πάντα

 • Συχνότητα της χρήσης του χώρου δηλ. αν είναι κύριος ή βοηθητικός.
 • Το συνδυασμό με άλλα σημαντικά στοιχεία του χώρου όπως σταθερή επίπλωση και τυχόν επενδύσεις τοίχων εάν έχουν ήδη αποφασιστεί.
 • Την ευκολία στη συντήρηση και τον καθαρισμό.
 • Την αντοχή σε φθορά, καταπονήσεις, τριβή κοκ.
 • Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης και βεβαιώς την επιλογή του συνεργείου.
 • Τις δυνατότητες που υπάρχουν (σε περίπτωση ανακαίνισης συμβουλευτείτε πάντα ένα μηχανικό) ή συζητήστε με πάνω από δύο τεχνίτες.
 • Την προσωπική μας αισθητική.

Tips για την επιλογή

Για να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε το σωστό δάπεδο σκεφθείτε πως πρέπει να είναι άνετο στο περπάτημα, αθόρυβο, να αντέχει στη χρήση και να καθαρίζεται εύκολα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το υπόστρωμα που δουλεύει ως ασπίδα προστασίας της επιφάνειας και η σωστή τοποθέτηση από έμπειρο τεχνίτη αν μιλάμε για ξύλο ή laminate.

Σε νέες οικοδομές ή ανακαινίσεις πάντα φωτογραφίζουμε ή βιντεοσκοπούμε τις σωληνώσεις που περνάνε από το δάπεδο πριν τα γεμίσματα δια παν ενδεχόμενο.

Δάπεδο ψηφίδα ψαροκόκκαλο
Δάπεδο ψηφίδα ψαροκόκκαλο

Πως φτιάχνουμε δείγματα για το χώρο μας

Σε εξοχικά σπίτια πάντα έχουμε τη δυνατότητα να «ξεφύγουμε» στην επιλογή του υλικού, γιατί ίσως δεν έχουμε τις υψηλές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Έτσι μπορούμε να κάνουμε χειρονακτικές κατασκευές με βοτσαλωτές πλάκες πεζοδρομίου, ψιλό χαλίκι χρωματιστό, τσιμεντοκονία με πρόσμιξη αδρανών υλικών αλλά και όποιων άλλων πιο ασυνήθιστων, όπως πυρότουβλα σε μορφή ψαροκόκκαλου, αλλά και φυσικά υλικά σε κάποια σημεία π.χ. κλαδί δέντρου ή μαδέρι οικοδομής. Ακόμα και στένσιλ (ζωγραφιστά δάπεδα) βλέπουμε τώρα με μεγάλη επιτυχία, δηλαδή ζωγραφική πάνω σε δάπεδα ξύλινα ή τσιμεντοκονίας.

Το κόστος είναι βέβαιος παράγοντας που ειδικά στην περίπτωση ανακαίνισης κάνει δύσκολη την επιλογή του υλικού. Λύσεις υπάρχουν πολύ προσιτές από πλευράς κόστους αλλά και πολύ τσουχτερές. Πάντα απαιτείται έρευνα αγοράς. Η ποικιλία υλικών είναι απέραντη σήμερα και ξεκινάμε από τα οικονομικά και εύκολα στη χρήση πλακίδια πορσελάνης που έχουν απέραντη γκάμα σχεδίων και τιμής. Παράλληλα υπάρχουν το μάρμαρο, ο γρανίτης, η σχιστόπλακα, το βιομηχανικό, γυάλινες πλάκες ή ψηφίδες, τεχνητός γρανίτης και τα μαλακά που λέμε όπως: το ξύλο, το ελαστικό, οι ορυκτές ίνες, ο φελλός, η μοκέτα, το βινύλιο. Αυτά που έχουν μικρό πάχος συχνά βοηθούν σε ανακαινίσεις χώρων.

Ξύλινο δάπεδο ψαροκόκκαλο
Ξύλινο δάπεδο ψαροκόκκαλο

Καλύτερα να:

Συνδυάστε τον πάγκο εργασίας της κουζίνας χρωματικά τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα και σαν υλικά με το υλικό του δαπέδου. Χαρίζει ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και δίνει βαρύτητα στο χώρο.

Καλύτερα μην:

Γυαλιστερά πλακίδια ή ολίσθηρα δάπεδα στην κουζίνα για ευνόητους λόγους δεν προτείνονται ή βάλτε αμμοβολή κάποιες ζώνες κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τα σκαλοπάτια σε περιοχές που περπατάμε όλη τη μέρα.

Μπορντούρες περιμετρικά σε παράγωνα δωμάτια ή χώρους με ατέλειες θα τραβήξουν την προσοχή. Μην το προτιμάτε.

Τα πολύ μικρής διάστασης ή ανάγλυφα πλακάκια στο καθιστικό γιατί οι συχνοί αρμοί κακοποιούν το αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης τα πορώδη υλικά στην περιοχή της κουζίνας.

Πολύ ανοιχτά ή πολύ σκούρα χρώματα γιατί φαίνονται πολύ εύκολα τα ίχνη από τα παπούτσια.

Παρκέ για να ανακαλύψεις τη θαλπωρή σε ένα δάπεδο
Δάπεδο παρκέ

Το σιφόνι του μπάνιου καλό είναι να μην είναι πολύ κοντά στην λεκάνη αν επιθυμείτε να έχετε μεγάλη ρύση γιατί το πλακάκι θα έχει μεγαλύτερη κλίση εκεί με αποτέλεσμα να πατάει στραβά η λεκάνη και αυτό είναι άσχημο.

Διαφορετικό είδος σοβαντεπί αναδεικνύει το ξύλινο δάπεδο και το προστατεύει σε περίπτωση υγρασίας. Σε παράγωνους χώρους προτιμήστε διαγώνια τοποθέτηση των πλακιδίων για να «κοροϊδέψετε» το αποτέλεσμα. Αν δε, προτιμάτε και τα σχέδια στο δάπεδο, σίγουρα αυτά θα αποτρέψουν τα μάτια να εστιάσουν στα «στραβά» των τοίχων.

Σκεφτείτε και δείτε το χρώμα του δαπέδου με το φωτισμό του χώρου. Πάρτε δείγμα και δείτε το επιτόπου στο χώρο όλες τις ώρες της ημέρας και αγοράστε 15% παραπάνω υλικό για να καλύψετε τη φύρα και τις μελλοντικές ανάγκες.

Στα μπαλκόνια (εάν είναι μεγάλα) αφήστε μεγάλο αρμό όπως 7-10χιλ. Στη περίπτωση αυτή ο στόκος πρέπει να είναι χονδρόκοκκος να αποφευχθούν τα πλακάκια διαλογής και να γίνει πρόσμιξη με γαλάκτωμα αδιαβροχοποίησης. Στις ενώσεις σοβατεπί με δάπεδο περάστε κάτω από πλακάκι κορδόνι σιλικόνης και προσέξτε καλά το στοκάρισμα του σοβατεπί στον τοίχο γιατί είναι ευαίσθητο σημείο στην υγρασία.

Παρκέ τύπωμα σε δάπεδο βινυλίου
Παρκέ τύπωμα σε δάπεδο βινυλίου

Μπορείτε να αποφύγετε τα γύψινα στο μπάνιο κατασκευάζοντας σκοτίες περιμετρικά της οροφής ή να σταματήσετε το πλακάκι πιο κάτω. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση με πατάρι.

Δημιουργήστε σχέδιο τοποθέτησης όλων των αντικειμένων του λουτρού αφού καταλήξετε στο μέγεθος του πλακιδίου. Προτιμήστε ενδιάμεσα χρώματα στο δάπεδο και sur tone αποχρώσεις στους τοίχους.

Το υπνοδωμάτιο που ησυχάζουμε είναι καλό να έχει ζεστά υλικά. Έτσι μάλλον πρωταγωνιστής είναι το ξύλο. Δρυς, οξιά, καστανιά, ντουσιέ, ιρόκο, σφένδαμος και πεύκο. Βέβαια πολλές φορές το δάπεδο μένει τον περισσότερο καιρό καλυμμένο με μοκέτα. Αυτά που προτιμάμε για το υπνοδωμάτιο είναι οι φυτικές ίνες, ο φελλός που είναι και καλό μονωτικό υλικό αλλά και το λινόλεουμ σε ανάλογο χρώμα γιατί είναι και οικολογικό. Όσον αφορά στη μοκέτα προσέξτε τη συσσώρευση σκόνης και σωματιδίων και αγοράστε αντιαλλεργική ποιότητα.

Στο δάπεδο μπορεί να προσθέσεις και ένθετα κομμάτια
Δάπεδο με ένθετα γρανάζια

Δάπεδο από μάρμαρο ή γρανίτη

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά υλικά και τα δύο, σε απίστευτη ποικιλία και επιβλητικά. Το μάρμαρο βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας και είναι υπέροχο υλικό.

Το μάρμαρο τοποθετείται χωρίς αρμούς διαστολής και αυτό είναι που αποτελεί ένα από τα σημαντικά στοιχεία που του δίνουν την ομορφιά του. Η αντοχή του εξαρτάται από την ποιότητα του, τις μηχανικές του ιδιότητες, την ομοιογένεια στην υφή του. Αύξηση στο κόστος του αποτελεί ο παράγοντας διαλογής των φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και το ολόλευκο μάρμαρο που δεν εμφανίζει νερά στην επιφάνεια του και είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Γνωστές ονομασίες προέλευσης είναι στη χώρα μας το λευκό Διονύσου, το γκρίζο Πεντέλης, το πράσινο Τήνου και Λαρίσης, το μπεζ Ιωαννίνων, το λευκό Καβάλας, Θάσου κ.α.

Το μάρμαρο είναι πολυτελές και αιώνιο υλικό
Μάρμαρο Θάσου

Στα +

 • λεία και στιλπνή επιφάνεια
 • ανθεκτικό στις παραμορφώσεις
 • ανθεκτικό στα φορτία
 • ανθεκτικό στην υγρασία
 • τρίβεται για να φρεσκαριστεί

Στα –

 • ιδιαίτερα ολισθηρό
 • ευαίσθητο σε χημικές αντιδράσεις
 • υψηλό κόστος αγοράς και τοποθέτησης
 • ακτινοβολία ραδονίου για το γρανίτη

Επεξεργασίες που εφαρμόζονται ώστε να βελτιώσουν τις μηχανικές τους ιδιότητες όπως η έντονη ολισθηρότητα αλλά αλλάζουν και την εμφάνιση τους είναι: η αμμοβολή ή χτύπημα, το χτένισμα, το πελέκημα. Επίσης υπάρχουν το αγυάλιστο ή ανάγλυφο, οι χαραγμένες με όψη ψηφίδας πλάκες. Ένα εξαιρετικό στρώσιμο ιδιαίτερα σε «παλαιάς κοπής» μάρμαρα ή με ρουταρισμένες τις ακμές τους είναι το «Βυζαντινό» που είναι ένα παζλ από παραλληλόγραμμες πλάκες σε διάφορες διαστάσεις. Τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλής είναι και η στρώση του γρανίτη με μεγάλες πλάκες τουλάχιστον 100x100cm που δίνουν την εντύπωση του ενιαίου.

Ο γρανίτης είναι ένα κλασικό και ανθεκτικό υλικό δαπέδου
Γρανίτης

Ο γρανίτης έχει παρόμοια συμπεριφορά και όψη με εκείνη του μαρμάρου. Είναι εντυπωσιακά γυαλιστερός, υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και διαστάσεων και χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη σκληρότητα και την αντοχή του στη τριβή. Από αυτό το υλικό κατασκευάζονται επίσης πάγκοι κουζίνας και μπάνιου λόγω αντοχής στην υγρασία.  Το μάρμαρο και ο γρανίτης κόβονται επίσης σε ψηφίδες με σκοπό τη δημιουργία ψηφιδωτών σχεδίων στα δάπεδα ή στους τοίχους.

Δύσκολη τεχνική και η τοποθέτηση γίνεται ένα προς ένα κάθε κομμάτι. Εξαιρετικά σε ιδιότητες δάπεδα έχουν αποδειχτεί τα γνωστά μας «μωσαϊκά» που εκτός του ότι τα βαρεθήκαμε ακόμα και τώρα γίνονται όμορφα αν επιλέξουμε μοντέρνο ύφος χρωμάτων και αρμών.

Τρόποι συντήρησης

Καθάρισμα με πράσινο σαπούνι και όχι χημικά για τα μάρμαρα, αλλά ακόμα και για τους γρανίτες, αν και έχουν μεγαλύτερη αντοχή.

Ξύλινο δάπεδο

Από τα πιο ευέλικτα υλικά, ζεστό, διαχρονικό και ταιριάζει σε όλα τα στυλ χώρων. Διαθέτει θερμομονωτικές ιδιότητες και μια λεία και στιλπνή επιφάνεια. Πολλές φορές χρησιμοποιείται ακατέργαστο και δίνει πολύ ιδιαίτερο ύφος, εξαιρετικά μοντέρνο. Βέβαια οι μέθοδοι επεξεργασίας του είναι πολλές. Καστανιά, δρυς αλλά και το οικονομικό πεύκο σε φυσικό χρώμα ή βαμμένα ή με φυσικό κερί.

Δάπεδο laminate της εταιρείας Parador από την Parkellas
Δάπεδο laminate της εταιρείας Parador από την Parkellas

Tι πρέπει να γνωρίζουμε για το ξύλο

 • είναι ευαίσθητο στην υγρασία, ιδιαίτερα του υποστρώματος
 • δεν είναι άκαυστο
 • χρειάζεται συντήρηση
 • μικρή μηχανική αντοχή σε σύγκριση με άλλα δάπεδα
 • μεγάλο κόστος

Τρόποι συντήρησης του ξύλινου δάπεδου

Στα ξύλινα δάπεδα που έχουν περαστεί με βερνίκι χρησιμοποιούμε προϊόντα συμβατά με τις πρώτες ύλες του. Το κερί καθαρίζει τοπικούς λεκέδες. Το κερωμένο δάπεδο πρέπει να γυαλίζεται τακτικά και οι λεκέδες τρίβονται με ατσαλόμαλλο. Σε μεγάλες επιφάνειες χρησιμοποιούμε τριβείο με αφρώδη λειαντικό δίσκο. Όταν το δάπεδο είναι βαμμένο αρκεί το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα. Το λινέλαιο πρέπει να εφαρμόζεται κάθε έξι μήνες στην αρχή και μετά κάθε χρόνο.

Δάπεδο πλακάκι με διακοσμητικό σχηματισμό από Αφοί Δελή
Δάπεδο πλακάκι με διακοσμητικό σχηματισμό από Αφοί Δελή

Βιομηχανικό δάπεδο

Το πιο λιτό δάπεδο (και αγαπημένο μου) είναι το βιομηχανικό. Άμμος θαλάσσης, άμμος μπετού, τσιμέντο (κάποιες φορές με πρόσμειξη ρινισμάτων σιδήρου), δόνηση, απομάκρυνση του επιπλέοντος νερού και επίπαση με χαλαζιακή άμμο. Στη συνέχεια περνιέται με το ελικοπτεράκι για στρώσιμο και με βερνίκι εμποτισμού για προστασία από τους λεκέδες. Στην ανάμειξη του μπορούμε να βάλουμε και χρώμα σε σκόνη ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή απόχρωση. Οι αρμοί διαστολής, απαραίτητοι αλλά δίνουν ακόμα πιο industrial ύφος. Οι ρηγματώσεις του είναι ελεγχόμενες και επιθυμητές ως προς την εμφάνιση. Αντέχει σε φορτία και στο χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να κατασκευαστούν και πάγκοι εργασίας σε κουζίνα και λουτρό. Το πιο ευαίσθητο σημείο αυτού του λιτού δαπέδου είναι μόνο η εφαρμογή του. Προσοχή στο συνεργείο!

Η ανάμειξη άλλων υλικών σε κομμάτια, όπως βότσαλα, κομμάτια μάρμαρο, αλλά και σπασμένα πλακάκια και ότι βάζει ο νους σας. Με τη βοήθεια ρητινών μας δίνουν το πέτρινο χαλί, πολύ δυνατό δάπεδο για λουτρά ή εξωτερικούς χώρους.

Ο καλύτερος οδηγός για να διαλέξεις δάπεδο είναι εδώ. Όλα τα υλικά αναλυτικά ώστε να διαλέξεις εύκολα και σίγουρα το καλύτερο δάπεδο για σένα

Δάπεδο ρητίνης

Το ρητινούχο δάπεδο ή εποξικό είναι αυτοεπιπεδούμενη στρώση πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια που είναι λεία και καθαρή, όπως πλακάκια  αφού στοκαριστούν οι αρμοί τους και τριφτούν για να «αγριέψουν». Σε πρώτη φάση περνάμε το αστάρι της ρητίνης και μετά το χρώμα. Δουλεύονται πάντα με ρολά καουτσούκ και όχι σε ακραίες θερμοκρασίες. Έχει υπέροχη αίσθηση στο περπάτημα, καθαρίζει εύκολα αλλά και επιδιορθώνεται πάλι με ένα χέρι χρώμα. Χρώματα υπάρχουν πολλά. Σε περίπτωση χτυπήματος από αιχμηρό αντικείμενο, το δάπεδο “τσιπάρει”.

Ο καλύτερος οδηγός για να διαλέξεις δάπεδο είναι εδώ. Όλα τα υλικά αναλυτικά ώστε να διαλέξεις εύκολα και σίγουρα το καλύτερο δάπεδο για σένα
Δάπεδο ρητίνης με διακοσμητική παλέτα χρωμάτων

Δάπεδο Πέτρα

Από τα ωραιότερα δάπεδα, εσωτερικά και εξωτερικά. Φυσικό υλικό με ατελείωτες εφαρμογές στρώσης. Κομμένη ακανόνιστα, ισόδομα, ανισόδομα τοποθετείται με λάσπωμα, μεγάλους αρμούς και ταιριάζει πολύ σε εξοχικές κατοικίες. Στα νησιά μας ζωγραφίζεται με ασβέστη. Έχει μεγαλύτερο πάχος από τα πλακάκια αλλά αξίζει και μπορεί να βρεθεί σε καλή τιμή. Λουστράρεται με βερνίκι εμποτισμού γυαλιστερό ή μη και κοντράρει ωραία ακόμα και σε μοντέρνο περιβάλλον αν είναι σε βυζαντινή στρώση.

Η σκουρόχρωμη ανάγλυφη πέτρα δίνει αυστηρότητα έναν ηλιόλουστο χώρο και ταιριάζει απόλυτα με μεταλλικά έπιπλα φερ-φορζέ. Η χρήση ορθογωνίων πλακών σε ανισόδομη στρώση δείχνει γραμμικότητα και τάξη.

Ο καλύτερος οδηγός για να διαλέξεις δάπεδο είναι εδώ. Όλα τα υλικά αναλυτικά ώστε να διαλέξεις εύκολα και σίγουρα το καλύτερο δάπεδο για σένα
Δάπεδο πέτρα Jerousalim

Linoleum

Συγκαταλέγεται στα φυσικά δάπεδα από πρόσμιξη συμπιεσμένων ρευστών όπως λάδια και ρετσίνι πέυκου. Τοποθετείται εύκολα, αντέχει και στην υγρασία και υπάρχει σε φύλλα ή πλακίδια. Τοποθετείται εύκολα ακόμα και χωρίς τεχνίτη. Διατίθεται σε γκάμα χρωμάτων. Δεν μεταδίδει στατικό ηλεκτρισμό, δε καίγεται εύκολα και είναι οικονομικό. Για να στρωθεί απαιτείται να έχουμε πεντακάθαρο υπόστρωμα και φυσικά λείο, χωρίς προεξοχές ή πάνω σε ξύλινο υπόστρωμα.

Φελλός

Ο φελλός προέρχεται από ένα είδος δρυός και ντύνει δάπεδα και τοίχους. Έχει άριστες ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες, είναι ελαστικό και ζεστό, είναι πρωτότυπο, οικονομικό και φυσικό. Είναι απίστευτα κατάλληλο για παιδικά δωμάτια αφού είναι οικολογικό και αντιολισθητικό. Για να στρωθεί απαιτείται να έχουμε πεντακάθαρο υπόστρωμα. Έρχεται σε δύο φύλλα, το επιφανειακό που είναι λεπτό και το υπόστρωμα που είναι πιο παχύ, συμπιεσμένο για βάση.

Ο καλύτερος οδηγός για να διαλέξεις δάπεδο είναι εδώ. Όλα τα υλικά αναλυτικά ώστε να διαλέξεις εύκολα και σίγουρα το καλύτερο δάπεδο για σένα

Γυαλί και Μέταλο

Ο ανοξείδωτος χάλυβας κυρίως και το αλουμίνιο λόγω βάρους. Βάφονται με ηλεκτροστατική βαφή ή αμμοβολή. Διατίθενται σε φύλλα διάτρητα, γαλβανιζέ, ανάγλυφα και φυσικά είναι από τα ανθεκτικότερα.

Η κοπή του γίνεται με laser. Το υπόστρωμα τοποθέτησης των φύλλων ή πλακιδίων μετάλλου πρέπει να είναι ξύλινο ή τσιμεντένιο. Εκεί επάνω κολλιέται ή βιδώνεται. Το υπόστρωμα από ξύλο βοηθά στις ήχο-απορροφητικές ιδιότητες. Η πιο εντυπωσιακή χρήση του είναι σε σκάλες, διαδρόμους, ή εξώστες εσωτερικούς σε συνδυασμό με γυαλί. Προκειμένου να μη θαμπώνει καθαρίστε με μάλλινο πανί. Το ίδιο ισχύει για όλα τα μεταλλικά στοιχεία του σπιτιού μας.

Ο καλύτερος οδηγός για να διαλέξεις δάπεδο είναι εδώ. Όλα τα υλικά αναλυτικά ώστε να διαλέξεις εύκολα και σίγουρα το καλύτερο δάπεδο για σένα
Γυάλινο δάπεδο

Το γυαλί επίσης χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες σε συνδυασμό κυρίως με μέταλλο. Τα υαλότουβλα είναι το πιο γνωστό μας γυάλινο στοιχείο σε τοίχους και δάπεδα, με εξαιρετικές αντοχές σε θερμότητα αλλά όχι σε φορτία και χτυπήματα. «Πατάει» πάνω σε μεταλλικές σχάρες ή δάπεδο από σκυρόδεμα, κατάλληλα οπλισμένο (ø6-12χιλ.) με αρμούς διαστολής ανά πέντε μέτρα. Στο μέταλλο τοποθετούνται «παπουτσάκια» από καουτσούκ ή σιλικόνη προκειμένου να μη έρχεται σε άμεση επαφή. Οι ποιότητες είναι securité δηλ. ψημένο ώστε να μη θρυματίζεται και triplex δηλ. φύλλο κολλημένο σε φύλλο με ενδιάμεσα μεμβράνη. Όλα αυτά σε απίστευτα χρώματα και σχέδια πια δίνουν εξαιρετικά αισθητικά στοιχεία. Επίσης το γυαλί εύκολα βάφεται με ειδικά χρώματα.

Η εφαρμογή του δημιουργεί αντανακλάσεις που χαρίζουν δραματικό ύφος στο χώρο. Επίσης συχνή χρήση βλέπουμε σε πόρτες εσωτερικές γραφείων αλλά σπιτιών, συνήθως αμμοβολημένες. Πάνω από άλλα υλικά όπως: άμμο, βότσαλα ή νερό κ.α. δημιουργεί κορυφαία αισθητικά επιλογή των διακοσμητών

Στα –

 • δεν είναι ελαστικό
 • δεν είναι θερμομονωτικό
 • κάνει θόρυβο
 • χαράζεται σχετικά εύκολα

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close