Είναι αυτό το ύφος που λέγεται αποικιακό ή colonial. Στην Ελλάδα το μπερδεύουμε τον όρο με το έθνικ. Δεν είναι εντελώς λάθος γιατί και το αποικιακό στυλ αναφέρεται σε κάποια στοιχεία ενός έθνους. Απλώς είναι ακριβώς το στυλ που είχαν τα σπίτια εκεί στις αποικίες –όχι τα Αφρικάνικα βέβαια- αλλά αυτά των λευκών αποικιοκρατών που δε φορούσαν το κόκκαλο για αξεσουάρ μαλλιού και δε συνήθιζαν να τρώνε λευκό κρέας βρασμένο στο καζάνι. Δηλαδή Γαλλικό with a twist ή Άφρικαν with a twist. Βέβαια όταν το πάρεις και το βάλεις σε ένα διαμέρισμα θα λέγεται colonial chic, εννοώντας ότι δε θα το κάνεις αντίσκηνο το σπίτι, απλώς θα προσθέσεις λεπτομέρειες αποικιακές. Συνήθως αυτό το στυλ το αγαπάνε οι γυναίκες, γιατί και κλασικό σου κάνει και έχει και μια ντανιά. Αγαπάει το ακατέργαστο ξύλο, το πράσινο, τα χρώματα του Πολύγνωτου (χονδροκόκκινο, ώχρα, μαύρο, ίντιγκο), τα γεωμετρικά σχήματα και το μπαμπού. Λεπτομέρειες όπως παλιές αντικέ κορνίζες με φυσικές παραστάσεις π.χ. άλογα αλλά και πρόσωπα είναι ότι πρέπει καθώς και οι ανεμιστήρες οροφής. Του ταιριάζει γάντι επίσης το πολύ ύφασμα, ριχτάρια, γουναρικά, κεφαλές ζώων (τρόπαια), παραβάν και ο μπρούτζος. So, άντε να ψαχουλέψεις τις φωτογραφίες. Αα! το σπίτι έχει επιμεληθεί η διακοσμήτρια Angie Hranowsky.
Ένα τέτοιο μικρό χαριτωμένο θα δεις σήμερα. Είναι εύκολο στην παρασκευή του αρκεί να μείνεις συντονισμένος στο στυλ. Είναι επίσης και οικονομικό. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις αν και εδώ έχωσαν και κάτι bertoia, έτσι για να έχουν και μια αναφορά στο design.
εντάξει, ένας λόγος που βλέπεις αυτό σπίτι είναι η τρομερή ταπετσαρία στο τοίχο της κουζίνας και ένας άλλος είναι από κάτω η τεράστια τζαμαρία.
κάτι άλλο που αγαπάει αυτό το στυλ είναι οι πίνακες ζωγραφικής σε στυλ ιμπρεσιονιστικό, δηλαδή ένα ύφος Μονέ, Ρενουάρ που οι πινελιές υπήρχαν φανερά στον καμβά
και βλέπεις και τα έντονα εμπριμέ, όχι λουλουδάτα, αλλά βαριά υφάσματα που επιβάλλονται στο χώρο, πάντα συνδυασμένα με έντονα σχήματα σε έπιπλα
photos via