Το φαγητό για τον άνθρωπο είναι μια αναγκαία συνθήκη και η απόλυτη απόλαυση στη διάρκεια των χρόνων. Οι μόδες έρχονται και περνάνε, η ταχυεστίαση κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος λόγω των καθημερινών ρυθμών ζωής αλλά το φαγητό, το αληθινό φαγητό είναι μακριά από όλα αυτά. Το αληθινό φαγητό είναι μια αγάπη και μια αγκαλιά σαν της μάνας. Αυτό ίσως να το διαπιστώνουμε μεγαλώνοντας πιο πολύ γιατί αν θυμηθούμε αυτά που μας πίεζε η μαμά να φάμε, θα είναι όλα αυτά που αποζητάμε σήμερα που είμαστε μεγαλύτεροι. Πάμε για χυλοπίττες.
Το Αληθινό Ελληνικό φαγητό είναι μια μεγάλη ιστορία με πολλά ups and downs. Το θυμόμαστε, το ξεχνάμε, του προσθέτουμε, του αφαιρούμε, το αλλάζουμε, το παρομοιάζουμε, το βρίζουμε, το τιμάμε, το υμνούμε. Στο τέλος του παραδινόμαστε αμαχητί! Με αυτό τον τρόπο παραδόθήκαμε και εμείς οι έξι συνδαιτημόνες σε ένα πιάτο χυλοπίττες. Διότι, ρωτάω: Τι εστί χυλοπίττα; Ένα μικρό, μικρούτσικο ζυμαρικό που εγώ το θυμάμαι ως το ζόρι μου άμα το έβλεπα στο τραπέζι του σπιτιού μας. Κάτι η κόκκινη σάλτσα, κάτι το κοτόπουλο μαζί του, κάτι που τα παραβράζαμε στο σπίτι μας τα ζυμαρικά, εγώ δεν το είχα μαζί τους.
Συνταγή για χυλοπίττες χωριάτικες
Προ ημερών όμως έφαγα χυλοπίττες ξανά, μετά από πάρα πολλά χρόνια. Και τι χυλοπίττες; Χειροποίητες, μικρές και βρασμένες όπως πρέπει. Θα σου δώσω τη συνταγή για να τις φτιάξεις και να αναφωνήσεις: “Τι έχανα τόσα χρόνια;”.
Θα χρειαστείς:
2 ποτήρια νερό
1 κούπα χυλοπίττες
αλάτι
μυζήθρα χωριάτικη
λάδι
Θα ρίξεις μέσα στο κατσαρολάκι σου 2 ποτήρια νερό, 1 μικρό ποτηράκι λάδι και θα τα αφήσεις να βράσουν. Όπως σε όλα τα ζυμαρικά, αφού βράσει το νερό με το λάδι, τότε θα ρίξεις το αλάτι που επιθυμείς. Μόλις πάρουν τη βράση τους θα κατεβάσεις λίγο το μάτι της κουζίνας -εγώ το έριξα στο 7- και θα ρίξεις τις χυλοπίττες σιγά-σιγά και θα ανακατέψεις για να μην κολλήσουν. Σε 5′ μπορείς να αρχίσεις να δοκιμάζεις το πόσο al dente τις θέλεις. Μαζί με τη δοκιμή θα έχεις τρίψει και μια κουπίτσα τυρί μυζήθρα και θα το ρίξεις στην κατσαρόλα σου. Θα ανακατέψεις καλά να λιώσει το τυρί. Προσοχή να έχεις τρίψει το τυρί στο ψιλό του τρίφτη. Είσαι έτοιμος για φαγητό μόλις δεις το κατσαρόλι σου να χοχλάζει αργά και να είναι ολίγον πηχτό. Σερβίρεις και προσθέτεις το πιπέρι σου. Θα έχεις ένα φαγητό σαν την αγκαλιά της μάνας.
Η παραλλαγή της Εύας για τις χυλοπίττες
Πριν να ρίξουμε το τυρί έβγαλα κάποιες χυλοπίττες σε ένα πιάτο και πρόσθεσα πιπέρι και λίγες φετούλε αυγοτάραχο από τον Στέφο. Θα παρεξηγηθείς γιατί δε θα δίνεις μπουκιά να δοκιμάσουν οι υπόλοιποι σου λέω.
Οι δικές μας χυλοπίττες ήρθαν από το χωριό Ελληνικό Αρκαδίας και όπως είπα πριν, ήταν σπιτικές. Εναλλακτικά δοκιμασμένες είναι οι χυλοπίττες Ανδρίτσαινα. Το αυγοτάραχο Στέφος είναι ένα λουκούμι στο στόμα σου λέω και πάλι. Αγόρασε το όπου το βρεις. Παραδοσιακή μυζήθρα Κουρουνιώτη από το Ελληνικό Αρκαδίας επίσης αν φτιάξεις τις παραδοσιακές χυλοπίττες.