Ναι, γιατί πρέπει να πας Γαλλία για μια κρεμμυδόσουπα; Σε ρωτάω γιατί και συνταγή κρεμμυδόσουπας έχω να σου δώσω αλλά και γιατί η κρεμμυδόσουπα είναι λίγο το θέμα των ημερήσιων συζητήσεων μου για κάποιο λόγο.
Πρώτη συζήτηση εντελώς τυχαία έγινε κατά τη διάρκεια ενός τραπεζιού που τρώγαμε τραχανά. Τραχανά ξινό όπως πρέπει -κατά τη γνώμη μου- και κλασικά αρχίσαμε όλοι να εκθειάζουμε τα Ελληνικά προϊόντα και πόσα φαγητά έχουμε που πολλοί νεότεροι δεν τα ξέρουν ή αγνοούν εντελώς την υπέροχη γεύση τους. Εκεί έπεσε και η ερώτηση μου για την κρεμμυδόσουπα που τη λατρεύω και ρώτησα πως γίνεται μια κρεμμυδόσουπα, μια τόσο ταπεινή σούπα δηλαδή, να έχει γίνει σήμα κατατεθέν μιας χώρας; Τι τρελό μάρκετινγκ έχει δουλέψει για μια σούπα; Γιατί δεν είναι ο τραχανάς η Ελληνική κρεμμυδόσουπα;
Η δεύτερη συζύτηση έγινε σε ένα μαγαζί που πρόκειται να μετατρέψω σε εστιατόριο και πάνω στη συζήτηση για το μενού ρώτησα εάν κατά τη γνώμη του σεφ οι Έλληνες τρώνε σούπα. Εκείνος μου είπε πως ο ίδιος λατρεύει την κρεμμυδόσουπα αλλά όποιον Έλληνα έχει ρωτήσει του απάντησε πως στη Γαλλία ευχαρίστως θα έτρωγε ένα τέτοιο πιάτο αλλά στην Ελλάδα δεν προτιμά να το μαγειρεύει. Γιατί; Γιατί αν μου πεις πως περιέχει ένα υλικό που δεν μπορείς να βρεις στη χώρα σου, να το καταλάβω. Αλλά έλα που μιλάμε για απλά υλικά;
Eχθές που λες ένιωθα μια γρίπη να με περιβάλει και είπα να φάω κάτι ζεστό. Τι να είναι, τι να είναι; Να η κρεμμυδόσουπα στο μυαλό μου. Έψαξα τη συνταγή σε Ελληνικά και Αγγλικά sites και βρήκα την απλή εκτέλεση. Τα υλικά τα είχα, φρέσκο ψωμάκι μόνο χρειαζόταν και λίγο τυρί. Στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς μου βρήκα μια υπέροχη γραβιέρα του Αεράκη με λίγο θυμάρι. Αληθινά υπέροχη. Βρήκα επίσης ένα σαλαμάκι Λευκάδας και παξιμαδάκια Κυθήρων, λαδιού που ταίριαξαν μια χαρά με το λαδάκι της σούπας.
Η συνταγή που αποφάσισα να ακολουθήσω βρέθηκε στο Food Network και θα στη δώσω και εγώ εδώ με την παραλλαγή που έκανα.
Συνταγή για Κρεμμυδόσουπα
Θα χρειαστείς κλασικά:
- 1.5kg κρεμμύδια
- ελαιόλαδο (έλεγε βούτυρο αλλά προτίμησα το λάδι)
- ζάχαρη
- 2 σκ. σκόρδο
- κρασί κόκκινο
- αλεύρι απλό
- δάφνη
- ζωμό λαχανικών (η συνταγή έλεγε βοδινό αλλά δεν είχα)
- αλάτι (έβαλα ένα ωραίο χοντρό ανακατεμένο με μυρωδικά από τη Μάνη)
- πιπέρι φρέσκο
Οι παραλλαγές που έκανα εγώ:
- πρόσθεσα στο βράσιμο ένα μικρό-μικρό καρότο ολόκληρο που έβγαλε έξτρα γλύκα
- πρόσθεσα στο βράσιμο 1 κ.γ. γούστερ σος που μου τη σκούρυνε λίγο
- στο πιάτο πρόσθεσα μια ωραία στάλα σιρόπι βαλσαμικού που την έκανε πιο ενδιαφέρουσα, ίσως να της έδωσε το umami της
- στο δεύτερο πιάτο που φάγαμε πρόσθεσα και μια καλή δόση καπνιστή πάπρικα, δεν της έδωσε κάτι, το βαλσαμικό ήταν πιο δυνατό μάλλον
Οι σημειώσεις για υπέροχη κρεμμυδόσουπα:
- Πρέπει να κάτσεις με υπομονή να καραμελώσεις τα κρεμμύδια. Δεν είχα εικόνα αν το κάνω σωστά αλλά το κατάλαβα μόλις μαράθηκαν όσο χρειάζεται και άρχισαν να βγάζουν μια πηχτή διάφανη σάλτσα. Στην υπομονή να ανακατεύεις πίνεις και ένα ποτηράκι από το κρασί που σβήνεις τα κρεμμύδια. Κάνει καλό!
- Όταν ήρθε η ώρα να γυρίσω τα υλικά του τηγανιού στην κατσαρόλα, έξυσα το τηγάνι και ότι είχε μείνει από τα κρεμμύδια πήγε και αυτό στην κατσαρόλα, ίσως το umami που έλεγα πριν.
- Την άφησα να βράσει σε πολύ σιγανή φωτιά, στο 6′ της κουζίνας για 30′ λεπτά. Στο τέλος έγινε όσο πηχτή ήθελα, μελωμένη θα την έλεγα.
Εκτέλεση:
Κόβεις τα κρεμμύδια πολύ ψιλά ή όσο μπορείς ή όσο θέλεις. Στο Παρίσι την έχω δοκιμάσει και με πολύ ψιλοκομμένα αλλά και με φέτες κρεμμύδια. Μετά βάζεις το λαδάκι να κάψει λίγο και ρίχνεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα αφήνεις εκεί και τα προσέχεις μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους τουλάχιστον στο μισό και να βγάλουν την καραμέλα τους. Μόλις γίνουν αυτά, ρίχνεις μια κουταλιά αλεύρι, ένα φύλλο δάφνης και το κρασί και τα αφήνεις ώστε το κρασί να εξατμιστεί. Στο μεταξύ έχεις βάλει νερό να βράζει με έναν σπιτικό ζωμό λαχανικών. Εγώ αγοράζω σπιτικό ζωμό ψυγείου από την Knorr. Είδα πως έχει και με μυρωδικά. Μόλις είναι όλα έτοιμα, γυρνάς στην κατσαρόλα το περιεχόμενο του τηγανιού και ρίχνεις το ζωμό. Τα αφήνεις να βράσουν σε σιγανή φωτιά ώστε να γίνουν μια ωραία, όχι πολύ αραιή σούπα.
Παρέλειψα το στάδιο που λέει να βάλεις πυρίμαχο σκεύος στο φούρνο με σούπα, 1 φέτα ψωμί και πασπάλισμα γραβιέρας. Προτίμησα να τα προσθέσω χωριστά. Ίσως λίγο πιο χωριάτικο στυλ, αλλά πεινούσαμε!