Ποστ φαγητού σήμερα από την Εύα που ξέρεις πως της αρέσει να τρώει αλλά και να μαγειρεύει. Αφορμή για αυτό είναι η πρόσφατη διπλή αποτυχία δοκιμής ριζότο σε εστιατόρια. Δύο έξοδοι σε εστιατόρια, δύο φορές παραγγελία, δύο φορές κακή εκτέλεση συνταγής και άνοστο πιάτο τελικά. Τελικά δεν φάγαμε δηλαδή.
Η αποτυχία ενός ριζότο για ένα εστιατόριο ξέρω πολύ καλά γιατί συμβαίνει και δεν είναι αυτό το θέμα μας φυσικά. Το μαγείρεμα όμως ενός καλού αυθεντικού ριζότο στο σπίτι είναι το θέμα μας ειδικά τώρα που έχουν ξεκινήσει τα κρύα. Πολύ καλές οι σούπες, τις λατρεύω, αλλά ένα καλό χυλωμένο ριζότο είναι και αυτό ένα ζεστό πιάτο για παρέα ή καναπέ. Η διαδικασία για να είναι στα Ελληνικά και να την καταλάβεις απόλυτα έρχεται από ένα όμορφο βίντεο του Δημήτρη Παπαζυμούρη με το υπέροχο blog μαγειρικής Cucina Caruso.
To γύρισμα έγινε στο καταπράσινο κτήμα Κανδύλι, στο Κανδύλι στην Εύβοια, που ανήκει στην οικογένεια Noel-Baker. Η βρετανικής καταγωγής οικογένεια είχε αγοράσει το κτήμα αυτό από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το κτήμα Κανδύλι παρέχει διαμονή, φαγητό και άλλες δραστηριότητες, όπως γιόγκα και αγγειοπλαστική σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον. Οι κριτικές του στο Trip Advisor λένε πως η μαγείρισα κ. Ιωάννα έχει χρυσά χέρια και πως είναι ότι πρέπει αν έχεις παιδιά. Τα δωμάτια του είναι απλά και ρουστίκ ύφους. Πάμε στο ριζότο όμως.
Τα βασικά υλικά του Ριζότο
- Ρύζι Arborio, Carnaroli ή Vialone Nano
- Βούτυρο
- Κρεμμύδι
- Βασικό υλικό γεύσης (γαρίδες, μανιτάρια κτλ.)
- Ζωμός
Οι βασικές κινήσεις για το Ριζότο
- Σωτάρισμα
- Ζωμός σιγά σιγά
- Βουτύρωμα
- Κρασί
- Βουτύρωμα
- Παρμεζάνα
Καλύτερα θα τα δεις στο βίντεο αλλά και στο post του Cucina Caruso να διαβάσεις. Πολλές ακόμη συνταγές θα βρεις εκεί και αναλυτικά πολλά ριζότο ακόμη. Το ριζότο είναι επίσης κατά τη γνώμη μου ένα αξεπέραστο Χριστουγεννιάτικο πιάτο για το τραπέζι. Συνόδευσε το ριζότο σου με ένα λευκό κρασί όπως είναι η Malvasia. H φωτογραφία του post είναι από το FOODNESS GRACIOUS που περιέχει και τη συνταγή για ριζότο με γαρίδες και λεμόνι. Σαν συνταγή την έχω δοκιμάσει την τελευταία, αξίζει να την κάνεις αν σου αρέσουν τα λεμονάτα πιάτα.