Συνταγή καλοκαιριού by Rdeco και κάτι…

Εχθές είχα κεφάκια και είπα να μαγειρέψω on line. Αυτό που έκανα δηλαδή είναι να φωτογραφίσω όσο γίνεται καλύτερα και μόνη μου, ότι έφτιαξα. Η συνταγή αφορούσε σε ένα sandwich. Ξέρεις μον σερί πόσο παραξηγημένο είναι το θέμα sandwich; Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να καταφέρεις να φτιάξεις το τέλειο πακετάκι από ψωμάκι, που μέσα του να περικλείει όλη τη γεύση, χωρίς να είναι too much, too nothing αλλά γεμάτο, δεμένο και υπέροχο; Πολύ. Το θέμα sandwich πολλοί λένε πως ξέρουν, αλλά λίγοι είναι στην πραγματικότητα. Εγώ έκανα τη δοκιμή μου με αφορμή την ταινία spanglish που ο πρωταγωνιστής σεφ έφτιαξε ένα τέτοιο με αυγά ποσέ. Δε ξέρω τι άλλο έβαλε μέσα ή μάλλον δε ξέρω ακριβώς, αλλά εγώ έκανα τη δική μου εκδοχή. Οπότε, μετά από παρότρυνση μέσω του FB, λέω να σου δείξω τι έφτιαξα, μπας και θέλεις να το δοκιμάσεις. Βέβαια λόγω ανυπέρβλητου στυλ, τα πράγματα καταλήγουν στο σάντουιτς αλλά ξεκινάνε αλλιώς. Πως; Με στυλ!

rdeco_sandwich_me avga pose

Ξεκινάς φορώντας τη ποδίτσα σου. Εγώ έχω αυτή από το cafe de flore εκ Παρισίων, που εννοείται πως πήγα τρέχοντας την πρώτη φορά που πήγα στη πόλη του φωτός και ένα από τα σουβενίρ που επέλεξα ήταν η ποδίτσα. Το μαγαζάκι με τα σουβενίρ του Παρισινού καφέ, είναι δίπλα ακριβώς στη γωνία του καφέ. Είχα αγοράσει μπιεν σουρ και ένα σταχτοδοχείο, αλλά μου έσπασε!

rdeco_apron_from_cafe de flore_paris

Οπότε όπως είπαμε, έβαλες τη φίνα ποδιά σου και έβγαλες από το ντουλάπι το τηγάνι και ένα μικρό κατσαρολάκι. Έχεις βγάλει επίσης από το ψυγείο τα αυγά για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και έχεις καθαρίσει σαλάτα ρόκα ή ότι άλλο έχεις. Η ρόκα βέβαια διαθέτει μια πίκρα που εμένα μου αρέσει σε συνδυασμό με το αυγό και τα αλλαντικά.

Βήμα αμέσως επόμενο είναι να σπάσεις τα αυγά σε ένα φλιτζάνι το καθένα για να είναι μόνα τους και ήσυχα. Θα βάλεις ένα κρασάκι στο φίνο ποτήρι σου, το αγαπημένο σου, εγώ έχω κάτι αντίκες σα Maribowls, και εννοείται πως η μουσική θα παίζει μέσω τρανζίστορ, με προτίμηση σε κάτι δυναμικό για να σου πάει καλά η απόπειρα, όπως το Supergirl από Reamonn γιατί είσαι και θα το κάνεις!

rdeco_rose_wine_glass

To επόμενο βήμα είναι να βγάλεις από τη βιβλιοθήκη σου ένα μικρό 😀 βιβλιαράκι μαγειρικής, όπως το Larousse gastronomie, υπάρχει και στα Ελληνικά, και να διαβάσεις το τρόπο που γίνεται ένα σωστό και αξιοπρεπές αυγό ποσέ. Σου δίνει και μια υπέροχη συνταγή για αυγό Ποέλο, που είναι το καγιανά αλά Ισπανικά.

rdeco_larousse_gastronomie

Το αυγό ποσέ πάλι, είναι επίσης ένα καθόλου δύσκολο μαγείρεμα, παρ’ όλο που πολλοί το θεωρούν, αλλά στην Ελλάδα προτιμάμε γενικώς τα μάτια ή τα βραστά. Κακώς γιατί το ποσέ είναι διαίτης και άμα σου αρέσει το αυγό σα γεύση, να το προτιμάς. Εγώ είμαι του αυγού πολύ. Kαλώς μου τα!

rdeco_avga_pose_

Το επόμενο βήμα δεν είναι ένα αλλά τρία μαζί. Καλά μη φρικάρεις. Πρώτον βράζεις για δύο αυγά, οπωσδήποτε ένα λίτρο νερό και ρίχνεις μέσα 1 1/2 κουταλιά ξύδι. Όχι αλάτι σε αυτή τη φάση. Μόλις το νερό βράσει και όχι να κοχλάζει σα παλαβό, ρίχνεις απαλά τα αυγά μέσα, ένα-ένα. Τα αφήνεις ευγενικά να κυλήσουν από την κούπα που τα έχεις τοποθετήσει. Γιέα!!! Μόλις έχουν περάσει 3′ τα βγάζεις με τη τρυπητή κουτάλα και τα βάζεις μέσα σε κρύο νερό για να τα καθαρίσεις από τυχόν ίνες που έχει κάνει το ασπράδι. Εδώ μπορείς και να αλατίσεις. Εκτός νερού εννοείται.

rdeco_avga_pose_sandwich

Όπως βλέπεις το ένα μου στραπατσαρίστηκε ολίγον, αλλά το άλλο (δεξιά) λίγο ακόμα και θα ήταν τέλειο. Εδώ είναι πριν το κρύο νερό.

Βήμα ταυτόχρονο είναι να έχεις κόψει από ένα καρβέλι δύο λεπτές φέτες και να τις έχεις ρίξει στο τηγάνι το αντικολλητικό ή τη φρυγανιέρα ή τη τοστιέρα ή ότι κάνει αυτή τη δουλειά. Και πάμε στο ζωμό!

rdeco_bisk_veal_spitiko

Για να φτιάξεις ένα σπιτικό ζωμό της προκοπής σου έχω πει να πας να διαβάσεις τα μαθήματα μαγειρικής του κύριου Μπάρλου, που τα λέει πολύ επεξηγηματικά. Φυσικά τα γράφει και το Larousse και κάποια καλά βιβλία μαγειρικής. Εγώ φτιάχνω αρκετά συχνά, αλλά αν δεν έχεις, ο σπιτικός ζωμός ψυγείου της Knorr, είναι πολύ καλό προϊόν για αγοραστό. Οπότε και ρίχνεις ελάχιστο λαδάκι σε ένα τηγάνι και τρεις κουταλιές σάλτσα ντομάτας φρέσκιας και μισό από τον έτοιμο ζωμό ή μισή κουταλιά από το σπιτικό. Ρίχνεις και λίγο από το κρασάκι που πίνεις. Εγώ πίνω ροζέ και μου αρέσει. Τα αφήνεις να βράσουν σιγά-σιγά. Ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και αν θέλεις λίγο σινάπι. Εμένα μου αρέσει να βάζω. Όταν με την ησυχία του γίνει και σιγοβράσει αυτό, πρέπει να είναι μια δεμένη σαλτσούλα, ελαφριά, χωρίς να έχει τσιγαριστεί/σωταριστεί τίποτα.

Στο μεταξύ έχεις εναποθέσει τη μία φέτα ψωμί στο πιάτο που αγαπάς, έχεις ρίξει επάνω τη σαλάτα και μια φέτα εξαιρετικό χαμόν σεράνο. Ότι καλύτερο σε ζαμπόν ωρίμανσης. Μου αρέσει περισσότερο από το προσούτο.

rdeco_sandwich

Στο τηγανάκι που είχες ρίξει τη σάλτσα σου να γίνει, αφού το σκουπίσεις, βάζεις ένα μεγάλο κομμάτι ζαμπόν απλό βραστό, κατά προτίμηση χοιρομέρι να το αφήνεις να πάρει δύο ψησίματα, δηλαδή το γυρνάς δύο φορές. Αυτό θέλουμε να γίνει ολίγον ή παρ’ ολίγο τραγανιστό. Να είναι μαλακό και ζουμερό αλλά όχι ωμό! To στρώνεις επάνω από το χαμόν, γαρνίρεις τη σαλτσούλα σου και επάνω στην κορυφή σαν ήλιοι, στέκονται τα πανέμορφα αυγά σου. Καπάκι το ψωμάκι σου. Πρόσεξε το επόμενο βήμα. Όπως είναι τα ψωμάκια τοποθετημένα, παίρνεις το μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι για ψωμί και με μια αποφασιστική αλλά στοχευμένη κίνηση το κόβεις στα δύο. Αυτό πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να σπάσουν τα αυγά και να χυθεί ο κρόκος και έτσι το sandwich που θα ονόμαζα Rdeco, γιατί είναι αγαπημένο μου, θα είναι πανδαισία. Συνοδεύεις ευχάριστα με την υπόλοιπη σαλάτα που έχεις μαρινάρει με λάδι και ολίγον βαλσαμικό και νατουρεμάν ένα φρέσκο ποτηράκι κρασί. Στο ραδιόφωνο παίζει Phil Collins: Don’t you loose my number!

rdeco_sandwich

Είπα πως θα σου πω κι άλλα, αλλά δεν έχω άλλα, φτάνει το φαγάκι για σήμερα.

Όποιος το δοκιμάσει, περιμένω γνώμες, παραλλαγές ή ιδέες.

Μπον απετίτ!

Εύα.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close