Καντίνα! Μια λέξη που είναι πλέον ελληνική γιατί είναι στενά συγγενής της Ελλάδας της εξοχής, της Ελλάδας του ξενυχτιού, της Ελλάδας της παραλίας. Σε μια καντίνα φάγαμε το πρώτο μας hot dog κάπου στη Μιχαλακοπούλου ή στη Μαβίλη αλλά και στη Βουλιαγμένης. Σε ένα καρότσι φάγαμε το καλύτερο σάντουϊτς γωνία Φιλελλήνων και Μητροπόλεως. Στην Ποσειδώνος πριν το Φλοίσβο μια άλλη επική καντίνα πουλούσε πολύ καλό σάντουϊτς για μεταμεσονύχτιους τύπους. Στις παραλίες πριν να εγκατασταθούν τα cafe, κάποια καντίνα έλυνε το πρόβλημα για φραπέ, νερό και σάντουϊτς. Πιο κάτω θα δεις πως το Espresso φτιαχνόταν στο δρόμο της Ακρόπολης το 1965.
Σε άλλες περιπτώσεις η καντίνα ή το καρότσι φυσικά ήταν στα πανηγύρια. Μαλλί της γριάς, παγωτό, γλειφιτζούρια κοκκοράκι και καραμελωμένο μήλο, αλλά και ποπ κορν. Έξω από το σινεμά το θερινό πολλές φορές και αφήνω για το τέλος την κλασική καντίνα της λαϊκής αγοράς με το σουβλάκι-καλαμάκι.
Το υπαίθριο εμπόριο φαγητού ή ποτού μέσω μιας καντίνας υπάρχει από πολλές δεκαετίες πριν. Πρόσφατα ήρθε πάλι στη μόδα και εκτός από το δρόμο τις συναντάμε και εγκατεστημένες εντός εστιατορίων, όπως στο 48 Urban Garden.
Στο εξωτερικό πάλι, μία από τα ίδια. Η παγκόσμια έκρηξη του street food έφερε στο μυαλό των ανθρώπων να λανσάρουν ξανά τη μόδα της καντίνας. Στο Λονδίνο ένας Έλληνας o Τηλέμαχος Αργυρίου έφτιαξε μια καντίνα με το όνομα KALIMERA και σερβίρει greek food. Οι εταιρείες δεν μένουν αμέτοχες σε αυτή την τάση. Μεγάλες και μικρές φροντίζουν να μας διαφημίσουν τα προϊόντα τους μέσω μιας καντίνας. Η Ben & Jerry’s για παράδειγμα αλλά και έπικ εταιρείες όπως η Veuve Clicquot και τα Tiffany’s.
Τέλος υπάρχουν πλέον καντίνες που τις νοικιάζεις και σου έρχονται στο γάμο σου ή στο πάρτυ σου να σου μαγειρέψουν ή να σου φτιάξουν απίθανα cocktail. Αποτέλεσμα; Το καρότσι της πείνας ή η καντίνα έγινε και θέμα σχεδιασμού οπότε σήμερα έχουμε τις καλύτερες καντίνες εδώ στο Rdeco.
Η Ελλάδα είναι μια καντίνα. Αν σκεφτείς πως “ο βίος εν Ελλάδι είναι ύπαιθρος” όπως είχε δηλώσει ο μεγάλος Περικλής Γιαννόπουλος. Ο σύγχονος καντιναδόρος Γιώργος Γληνός του Food Truck σου δίνει το στίγμα του κάθε μέρα μέσω FB και σερβίρει το καλό “βρώμικο” αφού είναι βιολογικό. Ένα που πρέπει ακόμη να γνωρίζεις είναι πως φεστιβάλ με food trucks συμβαίνουν ανά τον κόσμο και πρωταγωνιστής των φορτηγών που δέχονται μετατροπή είναι φυσικά το VW. Γράψε μου που έφαγες εσύ το καλύτερο βρώμικο στα σχόλια ή τις αναμνήσεις σου.
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.