Ξέρεις τώρα πόσο μου αρέσει να παρομοιάζω τα πάντα με τη διακόσμηση και να ψάχνω να βρω αφορμές και κίνητρα να το κάνω. Σημερινή αφορμή είναι τα πιάτα. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε οποιαδήποτε πιάτα αλλά σε πιάτα gourmet που μπορούν να συγκινήσουν ουρανίσκους, ματάκια αλλά και τσέπες νατουρεμάν. Πάει καιρός που η καλή τροφή και η αξία της εστίασης πάνε με τη διακόσμηση στο πιάτο πιασμένες χέρι-χέρι. Έτσι ένα όμορφο πιάτο έπαψε να είναι απλά ένα νόστιμο πιάτο αλλά ένα πιάτο με διατροφική αξία. Ένα όμορφο πιάτο πλέον δεν περιόριζεται απλά στο πιάτο-σκεύος αλλά στον οίστρο που διαθέτει ο σεφ για να στο σερβίρει και να πεις ουάου! Υπάρχουν επίσης στιγμές σαν και αυτές που λες πως δε θα ήθελες να χαλάσεις το πιάτο για να το φας και θα γινόταν αυτό αν η όρεξη ήταν υποδιέστερη αξία της αισθητικής.
Πιάτο του Noma Restaurant που μπορώ να το δω σαν παλέτα για μια κουζίνα! Ξεκίνα από το τραπέζι, πέτα στο πιάτο και μετά το περιεχόμενο.
Ένα όμορφο πιάτο ή φαγητό πάντως πάντα κερδίζει και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά από τα πιο απλά παραδείγματα. Αρχηγός στην ομορφιά υπήρξαν τα ζαχαροπλαστεία που από την αρχή προσπαθούσαν να κάνουν την όψη των γλυκών ακατανίκητη. Πάρε για παράδειγμα τα cupcakes. Εσύ τι λες; Έγιναν διάσημα γιατί ήταν τόσο μα τόσο νόστιμα; Δε λεω πως όχι, αλλά πρώτα σε κέρδισε η ομορφιά αυτού του μικροσκοπικού γλυκού που είναι πανέμορφο και θέλεις να το βλέπεις ακόμα και αν δεν τρως γλυκά.
Συνδυασμός τροφών που ταιριάζουν σε ένα υπέροχο φωτεινό καθιστικό! Σκέψου ένα ολόλευκο καθιστικό με χρώματα σε πολλά σημεία. Μια παλέτα που αξίζει να τη δεις σε διακόσμηση και όχι μόνο στο πιάτο σου. H φωτογραφία με το καθιστικό είναι από το βιβλίο της blogger Justina Blakeney.
Μια άλλη θεωρία που υπάρχει και αφορά στην καλή διατροφή, έχει επίσης να κάνει με την ομορφιά. Λένε πως σε ένα πιάτο πρέπει να υπάρχουν τα τρία χρώματα και με αυτό εννοούν να υπάρχουν όλα τα είδη τροφής. Λαχανικά, πρωτεΐνες κτλ. Θυμάσαι που είχα γράψει και το Χρώμα που Τρως Ι & ΙΙ. Έτσι το πιάτο εκτός από θρεπτικό γίνεται και αξιόφαγο. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος έπαψε να πεινά -κυριολεκτικά- άρχισε να θέλει όχι απλά να τρώει αλλά να τρώει και μάτια ψάρια. Να θέλεις δηλαδή να χορταίνει πρώτα με τα μάτια και μετά με το στόμα ή το στομάχι.
Έτσι ξαμολύθηκαν οι σεφ να ψάχνονται με την εμφάνιση του πιάτου, οι στυλίστες διακρίθηκαν και σε κατηγορία “food stylist” και μας έδωσαν απίθανα αποτελέσματα. Εκτός αυτού μαζί με την διακόσμηση ενός χώρου εστίασης άρχισε να ταιριάζει και το ανάλογο styling του φαγητού που σερβίρεται. Tο πιάτο πιό πάνω είναι του Jacques Lamerde που φτιάχνει junk food αλλά το κάνει να μοιάζει gourmet. Πιάτα περίεργα σε χρώμα ή ολόλευκα, σκεύη για να μη σερβίρονται όλα στα ίδια πιάτα και με τον ίδιο τρόπο, συμπληρωματικά σκεύη για να βοηθάνε την εμφάνιση όπως τα πιάτα σουπλά, ανάλογα ποτήρια, βοηθητικά είδη όπως τα αλατοπίπερα και στη συνέχεια πιάνουμε τραπεζομάντηλα, πετσέτες, καράφες, μαχαιροπήρουνα, ψωμιέρες και ότι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευφάνταστα στη θέση τους. Και όλα αυτά σε τραβάνε μον σερί.
Συνδυασμός χρωμάτων που πάνε σε ένα εξοχικό!
Σου αρέσει στο ταβερνάκι που πας να σου φέρουν το ψωμάκι σε κόσκινο αντί σε ψωμιέρα, σου αρέσει να σου στείλουν σε τηγανάκι το σαγανάκι και τέλος εκτιμάς και την εμφάνιση του λογαριασμού όταν δεν είναι ξερή γραμμένη σε ένα χαρτί, αλλά συνοδεύεται από κάτι σε φιοριτούρα ή από κάποιο σφηνάκι ποτού μπας και σου έρθει πιο γλυκά. Φυσικά καλό είναι οι αγαπητοί εστιάτορες να μη ξεχνούν πως πρώτα έρχεται η καλή πρώτη ύλη, μετά το μαγείρεμα και μετά το styling. Ανάποδα δε γίνεται με τίποτα!
Με όλα αυτά που σου είπα ήθελα να σου πω πως από ένα πιάτο καλοφτιαγμένο σε εμφάνιση πάντως μπορεί και να εμπνευστείς την παλέτα του σπιτιού σου. Το παρακάτω πιάτο ας πούμε είναι μια εξαιρετική παλέτα που προκαλεί μια αίσθηση ξεκούρασης, καλοκαιριού. Άρα το παίρνεις και το πας στο μπάνιο σου. Το πιάτο είναι του εστιατορίου El Bulli και του μοναδικού Ferran Adria. Έχουμε σαλιγκάρια βασικά αλλά οι αποχρώσεις είναι πρασινόγαλαζες, λευκό του μαργαριταριού, διάφανα υποκίτρινα σημεία και υφές. Αγριάδα ενός πετρώματος ίσως σε συνδυασμό με τη λάμψη μια ψηφίδας σε πλακάκι. Σκοτάδι και φως αναλογικά που σημαίνει πετυχημένος συνδυασμός υλικών.
To παρακάτω πιάτο είναι πάλι του Noma και είναι με όστρακα που ξέρεις πως η Εύα λατρεύει! Αυτή η παλέτα πάει γάντι με ένα υπνοδωμάτιο. Μυστικισμός από χρώματα αλλά και τη φύση των όστρακων, βαθιές αποχρώσεις θερμές, φρεσκάδα από την πρασινάδα και το είδος της τροφής που καταναλώνεται αποκλειστικά φρέσκια και σημαίνει καθαριότητα σε ένα χώρο ύπνου, λίγη διαφάνεια σε στοιχεία όπως οι κουρτίνες, λίγη λάμψη με κάποιον καθρέφτη και μικρές-μικρές λεπτομέρειες σε χρώμα από πίνακες, μαξιλαράκια ή τα κοσμήματα σου. Να μην αναφερθώ δε στη σχέση των όστρακων με το υπνοδωμάτιο γιατί μπορεί να είναι και μύθος. Πιάτο του Noma και του Rene Redzepi.
Tέλος πάμε σε ένα πιάτο καθιστικού πάλι και αυτό οφείλεται στην καθαρότητα του με το λευκό φόντο, στις αποχρώσεις του κριτσινιού που παραπέμπουν στο ξύλο μεσαίου τόνου, σε λίγο θερμό χρώμα σε μαλακά στοιχεία όπως ο καναπές, οι πολυθρόνες και οι κουρτίνες, σε λίγα έντονα χρωματικά στοιχεία όπως τα μαυροκόκκινα στίγματα σος που σου δίνουν με χαρά την ένταση μέσω ενός πίνακα ή της κορνίζας του και του πράσινου που φέρνει όπως και να έχει φρεσκάδα και χαρά.
Είμαι στην Καθημερινή της Κυριακής και την εβδομάδα που μας έρχεται μάλλον, στο ένθετο HOME και γράφω για τα τρία βασικά στυλ διακόσμησης που είναι στη μόδα, αναλυτικά και με οδηγίες προς ναυτιλομένους, do’s και dont’s! Luv u και τα λέμε.