Σε συνέχεια από το απόλυτα δημοφιλές άρθρο Πως γίνονται τα χρώματα σήμερα είναι η μέρα που θα μάθεις να χειρίζεσαι το τροχό των χρωμάτων. Το χρωματικό δίσκο δηλαδή. Τα βήματα είναι 4 ουσιαστικά και θα πάρουμε λίγο χρόνο να τα εξηγήσουμε ώστε να τα κατανοήσεις αληθινά.
Ο χρωματικός δίσκος
Θα ξεκινήσουμε με την εικόνα του χρωματικού δίσκου για να πούμε κάποια βασικά. Ένας χρωματικός δίσκος έχει συνήθως 12 χρώματα. Υπάρχουν και με περισσότερα, αλλά και τα 12 αρκούν. Θα πάρουμε ως παράδειγμα την επιλογή τριών χρωμάτων σε αναλογικό συνδυασμό. Αυτά τα τρία δηλαδή που είναι γειτονικά στο δίσκο. Θα υποθέσουμε δηλαδή ότι εσύ θέλεις να φτιάξεις ένα σχήμα χρωμάτων με αυτά τα χρώματα.

Η αναλογία των χρωμάτων αυτών θα έρθει σε άλλο ποστ στη συνέχεια. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως διάλεξες το πορτοκαλί, το κίτρινο και το κιτρινοπράσινο. Φυσικά αυτά δεν είναι τα χρώματα που θα κρατήσουμε, όμως είναι αυτά που εσύ διάλεξες για το σπίτι σου, αυτά που σου αρέσουν. Τα χρώματα αυτά μπορεί να αφορούν σε χρώματα τοίχων ή σε χρώματα επίπλων, χαλιών και διακοσμητικών.
Ο δίσκος έχει τέσσερις ή πέντε εσωτερικούς δακτύλιους που αντιπροσωπεύουν αξίες χρωμάτων. Ο πρώτος δακτύλιος, ο εξωτερικός δείχνει ακριβώς το χρώμα με όλη του τη χρωστική. Το καθαρό κόκκινο δηλαδή.

Πως διαβάζουμε το χρωματικό δίσκο
Από δεξιά προς τα αριστερά ο πρώτος εσωτερικός δακτύλιος σημαίνει το βασικό χρώμα με προσθήκη λευκού. Το ποσοστό λευκού στο δίσκο είναι τόσο όσο η απόχρωση να είναι κατανοητή και όχι κάτι εντελώς αποδυναμωμένο σε χρωστική.
Ο τελευταίος εσωτερικός δακτύλιος ο πιο σκούρος δηλαδή είναι πάλι το βασικό χρώμα με προσθήκη μαύρου. Τόσο μαύρο ώστε να είναι αντιληπτή η χρωστική, όπως και με το λευκό.
Ο μεσαίος δακτύλιος μεταξύ των δύο που περιγράψαμε είναι ο τόνος. Οι τόνοι είναι πάρα πολλοί. Σε κάθε δίσκο υπάρχει ένας ή το πολύ δύο τόνοι ενδεικτικά. Ο τόνος του χρώματος προκύπτει με την προσθήκη του γκρι. Το γκρι είναι το χρώμα που μεταβάλλει τον τόνο του χρώματος. Ο λόγος που υπάρχει ο τόνος στο δίσκο είναι για να μπορείς να δεις δίπλα δίπλα και να συγκρίνεις δύο τόνους χρωμάτων.
Πως περνάμε από το δίσκο στην παλέτα ή στη βεντάλια του χρωματοπωλείου
Οι βεντάλιες των εταιρειών χρωμάτων έχουν και αυτές διαβαθμίσεις από ανοιχτά σε σκούρα ή από μεσαία σε σκούρα. Σε πολλές εταιρείες συναντάμε πλέον άλλη ανάγνωση στη βεντάλια της. Τα λευκά είθιστε πια να τα έχουν χωριστά, τα λευκά έχουν και αυτά το καθένα το δικό τους τόνο, όσο ελάχιστος και να είναι. Στα εσωτερικά φύλλα θα βρεις ανά χρώμα τόνους από μεσαίο φως και πέρα και για να καταλάβεις τι τόνο βλέπεις μπορείς να κοιτάξεις το σκουρότερο τόνο του φύλλου της βεντάλιας για να καταλάβεις ποιο χρώμα ξεπροβάλλει.
Σε ένα γκρι δηλαδή αν δεις πως στα πολύ σκούρα του βγάζει μπλε, τότε μιλάμε για γκρι με μπλε υποτόνο. Για τα γκρι μιλήσαμε στο άρθρο Το γκρι ξανά. Σε αυτό το άρθρο εξηγήσαμε πως γίνεται το γκρι και πως το διαλέγουμε.

Τα 4 βήματα να διαλέξεις χρώμα από τη βεντάλια
- Διάλεξε χρώμα
Τα σχήματα του δίσκου μπορεί να είναι συμπληρωματικά, αναλογικά, τριαδικά κτλ. Εσύ καλείσαι να διαλέξεις ποια χρώματα είναι αυτά που σου καίνε την καρδιά. Ας πούμε το πράσινο και το κίτρινο.
- Διάλεξε τους τόνους σου
Μπορεί να θέλεις σκούρα ή πολύ ανοιχτά χρώματα. Μπορεί να θέλεις μεσαία. Εκεί θα τσεκάρεις τα χρώματα μεταξύ τους και μετά θα πας τρέχοντας στη βεντάλια.
- Ο τόνος στη βεντάλια
Όπως είπαμε ανάλογα με την αξία του χρώματος που θέλεις παστέλ, σκούρα, μεσαία, υπόλευκα, θα επιλέξεις καταρχάς τη σωστή σελίδα βεντάλιας. Βέβαια μπορούμε εδώ να μη μιλάμε για χρώματα τοίχων αλλά οποιονδήποτε άλλων υλικών.
- Μη ξεχάσεις!
Μη ξεχάσεις να προσθέσεις μαύρο ή πολύ σκούρο χρώμα όπως καφέ ή γκρι, άσπρο ή πολύ ανοιχτό χρώμα ουδέτερο όπως μπεζ. Με αυτές τις προσθήκες θα πάρει ζωή το σχήμα που έχει επιλέξει.
Tip για τη χρήση των χρωμάτων
Τα χρώματα που διάλεξες από το χρωματικό δίσκο όπως είπαμε είναι οι τόνοι που θέλεις. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν σε χρώματα τοίχων. Μπορεί να αντιστοιχίσεις πολλά άλλα υλικά που θα βρεις μπροστά σου και θα πρέπει να διαλέξεις. Έτσι για παράδειγμα θα ξέρεις ποιο είναι το σωστό πράσινο για τον καναπέ σου.
Σου έχω παραδείγματα με συγκεκριμένες αποχρώσεις της Benjamin Moore που κι αυτές αντιστοιχούν σε αντικείμενα. Σκέψου χρώμα ταπετσαρίας, υφασμάτων, φωτιστικών, επίπλων ή χρώμα που θα αναπαλαιώσεις μια συρταριέρα. Μάρμαρο για τον πάγκο της κουζίνας σου, διακοσμητικά μαξιλαράκια.
