Στο ταξίδι μου στη Μάνη θα μείνω και σήμερα με σκοπό να σας παρουσιάσω ένα χώρο που επισκέφθηκα και έμεινα για μια ολόκληρη ημέρα, κολυμπόντας στη θάλασσα, πίνοντας το κοκτέϊλ μου, τρώγοντας το βράδυ. Το ξενοδοχείο Κυρίμαι βρίσκεται στο Γερολιμένα και είναι στην πιο όμορφη άκρη της γης. Πέτρα και ιστορία συνθέτουν το κτήριο. Ήταν ο χώρος που γίνοταν το εμπόριο και φορτοεκφορτώσεις των εμπορευμάτων μιας και ο Γερολιμένας (λέγεται πως προήλθε από το Ιερός Λιμένας) ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι. Όλα ξεκίνησαν από την ιδέα του δημάρχου και εμπόρου Θ. Κυρίμη και του Συριανού Μ. Κατσιμαντή, οι οποίοι είπαν πριν 130 χρόνια το “I have a dream” και κατάφεραν να κάνουν το Γερολιμένα ένα εμπορικό λιμάνι με αποστολές εμπορευμάτων στον Πειραιά, την Σύρο αλλά και Μασσαλία.

Όπως μπαίνεις δεξιά σου βλέπεις αυτά τα όμορφα κασόνια που αντιλαμβάνεσαι πως φεύγοντας, μπορεί να ήθελα να σύρω ένα μαζί μου έως το αυτοκίνητο. Αχ! Μπαίνοντας στην αριστερή πλευρά βλέπεις ένα καθιστικό δίπλα στην υποδοχή, μη μου πάθεις κάτι. Δεν πήρα τίποτα, είχε φύλακα!

Πας δίπλα στο μουσείο και ορίστε τα άπειρα έγγραφα από το εμπόριο της εποχής. Μεγαλέμπορος πραγματικά ο κύριος Κυρίμης. Επιστολές από δημάρχους, εμπόρους της Αθήνας και του Πειραιά αλλά και της Σύρου, ανοιχτές μπροστά στα μάτια σου να τις διαβάσεις και να ενημερωθείς και για τη τιμολογιακή πολιτική της εποχής. 130 χρόνια πριν!

Το ξενοδοχείο στεγάζεται στο χώρο των παλιών αποθηκών και της κατοικίας της οικογένειας Κυρίμη. Αναπαλαιώθηκε και στους χώρους αυτούς λειτουργεί ένα υπέροχο ξενοδοχείο, όπου η υποδοχή είναι η παλιά κρασαποθήκη με την καμάρα της ενώ η παλιά ξυλαποθήκη λειτουργεί ως μουσείο με εκθέματα, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα ντοκουμέντα που βρέθηκαν κατά την αναπαλαίωση.
Αξίζει να περάσεις από εκεί ακόμα και αν δε μείνεις εντός του ξενοδοχείου, να πάρεις τον καφέ σου με θέα το βράχο του Κάβο Γκρόσο, να ρίξεις βουτιά από το μώλο και να πιεις πανέμορφο mojito στο τραπεζάκι του μώλου.

Και μια και πήγαμε εκεί, ορίστε και το δωμάτιο. Μη βγάλεις κιχ! Το ξέρω κλαις! Πέτρα και shabby έπιπλα. Ένα υπέροχο περιβάλλον να ξυπνάς, έστω και για λίγο στις διακοπές σου.


Ο βράχος αυτός περπατιέται αν και δύσκολα και επάνω του μένουν καβουράκια τόσα δα. Τα νερά είναι καταπράσινα και απέναντι διακρίνεις το μώλο που βουτάς καθημερινά.
Μια άλλη ανεξάρτητη φωτογραφία που τράβηξα από το διπλανό λιμανάκι.
Την κουζίνα του ξενοδοχείου έχει επιμεληθεί ο Chef Γιάννης Μπαξεβάνης και υλοποιεί ο chef Γιάννης Τσεκούρας. που έβαλαν τα δυνατά τους στην παραδοσιακή τοπική κουζίνα με δημιουργική σύνθεση. Λαλάγγια, κρίταμο, σύγκλινο είναι από τα υλικά που μπορείς να βρεις στα πιάτα του μενού.
KYRIMAI HOTEL,
Γερολιμένας, Μάνη
27330 54288
info@kyrimai.gr





























































































