A Paris! No2.

Το Παρίσι συνεχίζεται. Η έκθεση είναι θεά και οφείλω να σου πω και πάλι πως έρχεται πίσω το Art Deco και ξέρεις τι εννοώ. Μαζί με αυτά όμως δε φεύγουν καθόλου και ψωνίσαμε κιόλας, τα vintage τα φθαρμένα σε ότι μπορείς να φανταστείς. Έρχονται επίσης τα δαντελωτά, τα μακραμέ, τα βελονάκια, τα υφαντά, τα κεντήματα, τα βελούδα, τα κρύσταλα, η λάμψη, η θηλυκότητα, το μπον!

Η αφθονία έρχεται να ξεγελάσει τη κρίση της Ευρώπης και ως γνωστόν αφού η ιστορία επαναλαμβάνεται, μάλλον η κρίση τελειώνει.

Όπως και να έχει, ας συνεχίσουμε με το Παρίσι. Σήμερα Κυριακή κατέβηκα τέρμα κάτω στο Canal St. Martin και θαύμασα τα κτήρια και τις πάπιες μπιεν σουρ. Όλα τα μωρά Γαλλάκια περνάνε από κει κατά την άτα τους και πετάνε λίγο μπριος, λίγο κρουασάν. Καλοθρεμμένες οι Γαλλικές πάπιες σερί μου.

Συνέχισα να βρω ένα cafe, το 10 Belles,  που μου είχε πει ένας φίλος να βρω, τρίχες, ένα μικρό τίποτα το ιδιαίτερο. Πήρα όλο το Rue de Carny και βρέθηκα στο Le Derriere. Ένα αυλιδάκι απίθανο που αν δεν έβρεχε σήμερα καθόσουν και έξω. Το Ευρωπαϊκό κρύο ως γνωστόν είναι γλυκό. Το έχουν αλλάξει λίγο, αλλά παραμένει ένα εναλλακτικό thrifty μέρος για να περάσεις καλά.

rdeco_le_derriere

Το συμπέρασμα είναι πως σαν το Les 2 Magots που πέρασα αληθινά Παριζιάνικα, δεν είναι τίποτα από όλα αυτά τα νέο-εναλλακτικά. Οι Γάλλοι γενικά κουβαλάνε και μια ευγένεια, ειδικά τα garcon, που σε τραβά να κάθεσαι σε αυτά τα κλασικά μαγαζιά και να νιώθεις αλλά παλαιά. Ειδικά εγώ που έχω και τη τρελάρα μου με τα ντεκό, ήθελα να ξηλώσω κάνα πόμολο, λίγο νιπτήρα, ένα μικρό κομμάτι μάρμαρο, μια σταλίτσα φωτιστικό και πάει λέγοντας. 

Οπότε όπως καταλαβαίνεις όλα τα εναλλακτικά τέλος, την έκανα τη βόλτα μου, αύριο Δευτέρα θα πάω στο Cite που έχει μια έκθεση και μετά καρφί στο Cafe de Flore ή στο Le Procope. Ότι προλάβω! Στρείδια έφαγα το Σαββάτο στο Huitrerie Regis -μιλάνε και Αγγλικά- που είναι μάλλον το καλύτερο για στρείδι εστιατόριο.

rdeco_huitrerie_regis_paris_oysters

Εξαιρετικό σέρβις, εξαιρετική πελάτισα και εγώ που ζήτησα να κάτσω έξω στο ψοφάζ γιατί κάπνιζα και είχα όλους τους αναμένοντες τραπέζι πάνω από τη πιατέλα μου να μου μετράνε τα Balloons. Πιο διαφήμιση δεν είχαν. Αλλά πολύ καλό και γλυκό το σέρβις, εξαιρετική η σαμπάνια Roederer.

rdeco_Champagne Louis Roederer

rdeco_huitrerie-regis_paris2_oysters

Γενικά συμπεράσματα. Το Παρίσι πράγματι είναι μια υπέροχη πόλη γιατί έχει φωτογραφίες. Έχει κτήρια, δρόμους, αρχιτεκτονικά στοιχεία που πραγματικά είναι ζηλευτά. Οι Γάλλοι γενικά έχουν μια φυσιογνωμία ευγενική και το μεσιέ είναι ψωμοτύρι. Η ζωή ακόμα και για τα δικά μας δεδομένα είναι πανάκριβη. Βρήκα πολύ ακριβό το μετρό, δε συζητάμε για το ταξί, υπέρογκα τα αντίτιμα  για καφέδες. Το νερό το μικρό μπουκαλάκι στο δίνουν στο καφέ 1,50 ευρουλάκι χαριστικά για να το πάρεις στο δρόμο να φύγεις. Nα και μια ροζ -πιο ροζ δεν υπάρχει- μπουτίκ που λέγεται Antoine & Lili και είναι εκεί στο Canal St. Martin.

rdeco_antoine et lili_paris

Οι Γάλλοι έχουν μεγάλη υπομονή στις ουρές. Ουρά στο μετρό στο μηχάνημα για εισιτήριο, ουρά στις πληροφορίες, ουρά στο ταμείο γενικά. Η ουρά στο Le grand epicerie ήταν απίθανα τεράστια. Στη Nespresso που πέρασα απ’ έξω είδα μια ουρά να βγαίνει από το κατάστημα και να στρίβει στη γωνία. Σε ένα ζαχαροπλαστείο από αυτά που η πάστα είναι κόσμημα, η ουρά ήταν πάλι έξω στο πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να περάσει κανείς. Ισχύει το ίδιο για τα πάντα γενικά.

rdeco_canal_st_martin

Οι Γάλλοι εκτός από ποδήλατο κάνουν όμως και πατίνι. Ειδικά τα μικρά Γαλλάκια είναι μια γλύκα να τα βλέπεις με το πατίνι τους στο δρόμο. Οι Γάλλοι γενικά μιλάνε πολύ επίσης. Γλώσσα δε βάζουν μέσα μον σερί.

Όλες τις μέρες που είμαι εδώ αράζω πάντως σε ένα μικρό bistrot που λέγεται Comptoir και εκεί δουλεύει η Marie που τη γνώρισα και αφού μιλούσε Αγγλικά, ήταν η σωτηρία μου σε αρκετά μικροπράγματα. Ένα depon για τον πονοκέφαλο έως να μου κάνει ψιλά για το μετρό. H έκθεση στο Cite: L’ ArtDeco Seduit Le Monde ή Όταν το ArtDeco συγκλόνισε τον κόσμο.

rdeco_art_deco_titreadresse_logos

 Ορεβουάρ μον σερί.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close