“Ένας μαύρος τοίχος. Ένας τοίχος μαυροπίνακας. Θα είναι φωτεινός;”. Από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις ενός πελάτη. Να ξεκινήσω από την αρχή όμως. Στατιστικά το 90% των πελατών μου ζήτάει έναν τοίχο μαυροπίνακα. Είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο που αρέσει. Στατιστικά το 99% των πελατών μου θέλει ένα σπίτι φωτεινό. Το φως είναι ανάγκη. Στη Σουηδία αυτοκτονούν όλη την ώρα, πως να το κάνουμε; Πως γίνεται ένα δωμάτιο να είναι φωτεινό και μαύρο χρώμα; Θέλεις ειδικό για να σου το φτιάξει σωστά αλλά κάποια πράγματα τα λέω και από εδώ για να σε βάλω σε διαδικασία πειραματισμού.
Παλιά είχαμε πει για το σωστό φωτισμό αλλά και για το σκοτεινό δωμάτιο που δε γίνεται φωτεινό απλά αν το βάψεις λευκό ή ανοιχτόχρωμο anyway. Βλέπεις λοιπόν τώρα σε περιοδικά αλλά και live πια πολλά μαγαζιά και πολλά σπίτια να χρησιμοποιούν χρώματα σκούρα ή μαύρο χρώμα σε όλο το δωμάτιο και με ρωτάς αν γίνεται αυτό να είναι φωτεινό.
Κανένα δωμάτιο δεν είναι φωτεινό αν δε φωτίζεται από φυσικό φως. Ένα δωμάτιο μέτρια φωτεινό βοηθιέται με ένα χρώμα μέτριου τόνου. Ούτε με πολύ ανοιχτόχρωμα ασπριδερά αλλά φυσικά ούτε και με σκούρα. Τέλος εννοείται πως χρειάζεται απαραίτητα σωστό φωτισμό. Πες όμως πως εσύ θέλεις να εντάξεις το μαύρο χρώμα στο σπίτι σου με κάποιον τρόπο. Αυτό θα σου δώσω σήμερα. Τον τρόπο για το φωτεινό μαύρο δωμάτιο.
Ο χρωματικός δίσκος του μαύρου-γκρι
Ο χρωματικός δίσκος του μαύρου μας δείχνει πως η παρουσία του λευκού αλλάζει το μαύρο και το πάει σε γκρι τόνους και το φτάνει έως το λευκό. Όλα τα χρώματα αυτά προκειμένου να βαφτούν σε ένα δωμάτιο θέλουν τη βοήθεια μας για να φωτιστούν. Όπως είναι το μαύρο είναι και το γκρι αλλά μην απορήσεις, έτσι είναι και το λευκό. Για να φωτίσεις το μαύρο ή το γκρι χρειάζεσαι εξτρά στοιχεία στο χώρο ως διακοσμητικά βοηθήματα εκτός του σωστού φωτισμού.
Για να δώσεις φως δημιούργησε αντιθέσεις

Ένας σκούρος τοίχος ήρθε στη ζωή μέσω των αντιθέσεων. Ένας καθρέφτης του προσφέρει φως χαμηλά, ένας λευκό καναπές γράφει μπροστά του, τα κάδρα του έχουν λευκό πασπαρτού.
Για να δώσεις έμφαση μείνε στη λιτότητα
Αυτός ο μικρός τοίχος μην απορήσεις αν όντως σου βγει σκουρότερος ή πιο μουντός από ότι νόμιζες όταν τον φαντάστηκες. Μην πας να τον φωτίσεις με χρώμα. Θα βγει καρναβάλι. Αντιθέτως συνδύασε κάδρα με μονόχρωμα θέματα αλλά λευκό πασπαρτού σε κορνίζες ξύλινες για παράδειγμα. Λιτότητα.
Ο συνδυασμός των υλικών φωτίζει ένα σπίτι
Κάθε μαύρος τοίχος που δε βρίσκεται απέναντι ή σε γωνία από ένα άνοιγμα θα είναι σκούρος όπωσδήποτε. Ο τοίχος όμως που θα φωτιστεί μέσω ενός άλλου ετερόκλητου υλικού θα είναι πιο φωτεινός. Στην περίπτωση αυτή το φως το φέρνουν τα τούβλα που αποκαλύφθηκαν και όχι τυχαία τον κομποζάρουν και με το δάπεδο.
Ο τοίχος θέλει έμπνευση
Ο τοίχος που είναι μαυροπίνακας είναι και αυτός ένας μαύρος τοίχος. Πολλές φορές νομίζουμε πως είναι πιο φωτεινός. Αμ! δεν είναι. Θα γίνει φωτεινός και λιγότερος βαρύς αν γράψεις επάνω του και γράψεις εμπνευσμένα. Πειραματίσου και μην θεωρείς πως ένα απόφθευγμα που είδες είναι αρκετό. Δώσε του να καταλάβει. Μόνο τότε είναι σωστός και εμπνευσμένος.
Υπάρχουν και οι αναλογίες ως μέση λύση

Ναι! Αυτός θα ήταν ένας μαύρος σκοτεινός τοίχος, trust me! Ο λόγος που δεν είναι, είναι οι αναλογίες. Υπάρχει το 50-50, υπάρχει το 70-30. Ο ωραίος σου τοίχος θα περιλαμβάνει το μαύρο που αγαπάς αλλά θα είναι και φωτεινός. Εδώ βλέπεις την αναλογία του 50%. Μισός τοίχος λευκός, μισός τοίχος μαύρος δηλαδή. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπεις την αναλογία του 70-30 που σημαίνει 70% μαύρος και 70% λευκός. Εξτρά φτιασίδωμα στη φωτό1; Οι χρυσές λεπτομέρειες που φέρνουν περισσότερο φως και το κατά τα άλλα ολόλευκο δωμάτιο.
Έξτρα σούπερ tip: Ποτέ μην βάψεις μαύρο έναν τοίχο πλάτη σε παράθυρο εκτός και αν πρόκειται να τον καλύψεις ολόκληρο με διακοσμητικά.