Καλά, όχι πως υπάρχουν τέτοια αλλά όχι πως δεν υπάρχουν κιόλας. Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει και τρομερές φλόμπες που ίσως μετά να έγιναν ταινίες που έσπασαν ταμεία. Εμένα η σχέση μου με τα βιβλία είναι τέλεια. Τα αγαπώ πολύ και με αγαπούν. Λογοτεχνικά δε διαβάζω πολλά πλέον γιατί ειλικρινά δεν προλαβαίνω και μάλιστα τώρα τελευταία προκειμένου να με πάρει ο ύπνος -πιο αποτελεσματικό υπνωτικό δεν έχω- διαβάζω ένα μετά από πολύ καιρό. Πέρυσι το καλοκαίρι είχα διαβάσει δυο-τρία. Βέβαια ασχέτα που δε τα διαβάζω, αγοράζω βιβλία. Πολλά. Βιβλία λογοτεχνίας. Βιβλία διακόσμησης νατουρεμάν και έχω καλούτσικη βιβλιοθήκη χάρη στο Amazon. Tέλος αγοράζω πολλά -μη σου πω πάμπολλα- βιβλία μαγειρικής εδώ και χρόνια. Για την ακρίβεια από τότε που ήμουν κοριτσάκι. Μάζευα συνταγές όπου τις έβρισκα παρόλο που δεν είχα μαγειρέψει ούτε αυγό μάτι. Μετά που έγινα μεγάλη κοπέλα άρχισα να αγοράζω βιβλία. Μετά ήρθε ο θαυμαστός κόσμος της κάθε Κυριακάτικης εφημερίδας και πήξαμε στο μαγειρικό βιβλίο και μετά φυσικά ήρθε το Amazon και άρχισαν οι ξένες εκδόσεις. Αγοράζω που λες με στυλ συλλέκτη. Πρέπει να με ενδιαφέρει το θέμα και φυσικά η έκδοση. Να είναι προσεγμένη κυρίως με καλή γραφιστική επιμέλεια. Πολλά μάλιστα τα έχω πάρει και στο εστιατόριο.
Βιβλιοθήκες χαμηλές
Γιατί όμως χαμηλού επιπέδου; Γιατί εχθές θυμήθηκα πως δεν έχουμε πει για κάτι θαυμάσιο στο θέμα της επιλογής βιβλιοθήκης. Δεν έχουμε αναφερθεί καθόλου στις χαμηλές βιβλιοθήκες που είναι μία από τις λατρείες μου και αυτό γιατί είναι αμιγώς αρχιτεκτονικά έπιπλα. Όλοι οι μεγάλοι και σοφοί αρχιτέκτονες είχαν μέτρα ατελείωτα από χαμηλή βιβλιοθήκη. Ξέρεις αυτή που έχει το πολύ τρία ράφια σε ύψος. Συνήθως δεν υπερβαίνει το 1.20μ. σε ύψος αλλά μπορεί να επιλέξεις και ένα γλυκό ύψος στο 1.50μ. περίπου.
Ήθελα λοιπόν να σε παροτρύνω στην επιλογή ενός τέτοιου επίπλου αν δεν το έχεις υπολογίσει και είσαι στη φάση που ψάχνεις για βιβλιοθήκη.
Ποια είναι όμως η μαγεία της χαμηλής βιβλιοθήκης;
Θα σου εξηγήσω με ευκολία γιατί δεν είναι μία. Πρώτα από όλα τα χαμηλά έπιπλα κάνουν το χώρο να δείχνει πιο ψηλοτάβανος, πιο άνετος. Βασικό τρικ διακόσμησης αυτό που σου λέω. Μετά. Είναι έπιπλα εύκολα διαχειρίσιμα. Δηλαδή, δε θα σε μπουκώσουν ποτέ. Μπορείς να τα μετακινήσεις πιο εύκολα από άλλα μέσα στο χώρο, στο ίδιο δωμάτιο ή σε άλλο και γι’ αυτό προτείνεται να τα αγοράζεις σε τεμάχια που μπορείς να χωρίσεις.
Έπειτα πάνε σε όλα τα δωμάτια. Βιβλιοθήκη για βιβλία σε καθιστικό ή σε γραφείο αλλά και μικρή ραφιέρα με διάφορα σε υπνοδωμάτιο ή σε κουζίνα για να απλώσεις τα όμορφα κουζινικά σου. Ταιριάζουν και ως διαχωριστικά έπιπλα επίσης. Σε ρόλο πάσου κουζίνας. Σε ρόλο πλάτης καναπέ. Σε ρόλο ενδιάμεσου επίπλου κάπου που έχεις μεγάλο κενό.
Τρίτο ατού; Επάνω τους μπορείς να βάλεις ότι θέλεις. Από τηλεόραση έως -το καλύτερο μου- άπειρα κάδρα. Τα δύο κενά είναι περίπου στο 0.60-0.70μ. Τα τρία κενά κυμαίνονται άνετα στο 1.20μ. Τέταρτο ατού; Τις βρίσκεις οικονομικές σε καταστήματα τύπου Ikea αλλά και ακόμα πιο οικονομικά αν απλά βιδώσεις ράφια στο τοίχο που σχηματίζουν βιβλιοθήκη.
Πέμπτο ατού; Τις ρίχνεις σε κάθε γωνία. Μια τέτοια κατασκευή και καθάρισες. Θες και άλλο; Γεμίζουν πανέμορφα και έξυπνα το χαζό κενό της ποδιάς κάτω από τα παράθυρα.
Έχουν στυλ και γοητεία ως έπιπλα και όντως παλιά είχα μια-δύο τέτοιες και στο λέω από προσωπική πείρα.
Όλες τις φωτογραφίες μπορείς να τις βρεις στο Pinterest μου, στον πίνακα bookcase my love. Για να σε πείσω τελειωτικά θα σου πω πως μια τέτοια είχε η αξιολογότατη Agatha Christie!!! Καθόλου μυστήριο δε το βρίσκω 😀

Καλό μήνα μον σερί!