Βήματα διακόσμησης χωρίς να βγεις από το σπίτι; Πως θα γίνει αυτό; Απλά βρε συ. Θα αναδιοργανώσεις το σπίτι σου τώρα που εικάζω πως το βλέπεις με άλλα μάτια και θα θέλεις να του δώσεις έναν άλλο αέρα, μια allure περιοδικού να πούμε.
Όλο αυτό βέβαια μπορεί να γίνει αν καταφέρεις να ξεκολλήσεις όλους τους υπόλοιπους από τον καναπέ του σπιτιού. Και που να τους στείλεις θα με ρωτήσεις και δίκιο θα έχεις. Δε ξέρω ή μάλλον ξέρω ή μάλλον έχω να σου δώσω μια κάποια μέση λύση.

Ας πιάσουμε τα βασικά για να σου βγει το project. Καταρχάς δεν χρειάζεται να το κάνεις όλο σε μια μέρα, μάλλον έχεις χρόνο. Μπορείς να επιμερίσεις τις εργασίες σε δίωρα που θα περιλαμβάνουν και τη μετακίνηση πληθυσμού εντός του σπιτιού. Αν έχεις κάποιο βοηθητικό δωμάτιο βέβαια όπως για παράδειγμα ένα δεύτερο καθιστικό, μπορείς να το καταφέρεις και ανά δωμάτιο. Αυτό όμως που πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στον απαιτούμενο χρόνο είναι το ξεκαθάρισμα.
Τι θα πει ξεκαθάρισμα;
Ξακαθάρισμα θα πει να αφαιρέσεις όλα τα αντικείμενα από τα ράφια, τα τραπεζάκια, τις κονσόλες και όλες τις επιφάνειες του δωματίου και να τα ντανιάσεις σε ένα ας πούμε “νεκρό χώρο” ώστε να είναι προσβάσιμα, ορατά και το κυριότερο ακίνδυνα να μπουρδουκλωθεί κάποιος επάνω τους. Οι ντάνες που θα κάνεις τώρα θα είναι ας πούμε:
- Αποθήκη – αυτά που θα πάνε στην αποθήκη
- Σκουπίδια – σκέψου και την ανακύκλωση φυσικά
- Χάρισμα – κάτι που ξέρεις που θα το δώσεις
- Αλλαγή δωματίων – αυτά που θα πάνε σε άλλο δωμάτιο, ισχύει κυρίως για κάδρα και βιβλία
Ξέρω πως στα περισσότερα σπίτια βέβαια, δεν έχετε πολλά πράγματα από διακοσμητικά. Έχετε λίγα. Απλά λέω εδώ πως ίσως να μην είναι αυτά που σας αρέσουν, αυτά που χρειάζεστε ή αυτά που χρειάζεται να φαίνονται. Ίσως λοιπόν να είναι όντως μια ευκαιρία να ξεσκαρτάρετε.
Ένα σπουδαίο δωμάτιο να ξεκαθαρίσετε βέβαια είναι η κουζίνα. Πιστεύω πως αν αρχίσεις να αδειάζεις ντουλάπια θα ξεφορτωθείς πάρα πολλά άχρηστα τάπερ, δοχεία, κιούπια, καπάκια από τάπερ, παλιά κατσαρολάκια κ.α. Γι’ αυτό λέω, ένα δωμάτιο τη φορά.
Τι μπορείς να αλλάξεις εύκολα σε ένα δωμάτιο
Θα σου δώσω μια λίστα με βήματα διακόσμησης, με όλα αυτά που μπορείς να κάνεις αφού υποτίθεται πως έχεις αδειάσει το δωμάτιο από τα μικρά κινητά αντικείμενα και αυτό περιλαμβάνει και μικρά τραπεζάκια και σκαμπουδάκια βέβαια.
Ποια είναι τα σωστά βήματα διακόσμησης
Αλλαγή θέσης στα έπιπλα
Εξέτασε το ενδεχόμενο να αλλάξεις τη θέση των μεγάλων κυρίως επίπλων του καθιστικού για παράδειγμα. Αν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει θέση ο καναπές ή να ανταλλάξει θέση με τη τραπεζαρία, εξέτασε το ως ενδεχόμενο. Κι έχω κάποια πράγματα να πω επ’ αυτού.
Πολλά σαλόνια έχουν μια τέτοια δυνατότητα. Υπάρχουν δηλαδή δωμάτια που θα μπορούσαν να χωρέσουν αλλαγές στη θέση αυτών των μεγάλων επίπλων. Όμως αυτό δεν είναι σωστό πάντα. Η επιλογή θέσης έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα του χώρου, το πόσο κοντά είναι στην κουζίνα το τραπέζι, το που βρίσκεται η είσοδος του σαλονιού και τα ανοίγματα του προς τη βεράντα.

Διάλεξε μια θέση και εκπαιδεύσου στην σύνθεση της, ώστε να γίνει σωστά. Ο καναπές σε ένα κοινό σαλόνι με μία μπαλκονόπορτα και ένα παράθυρο ταιριάζει συνήθως καλύτερα κοντά στην μπαλκονόπορτα ή μπροστά στο τζάκι αν υπάρχει. Το τραπέζι πάλι ταιριάζει καλύτερα κοντά στην κουζίνα για πρακτικούς λόγους.
Ο καναπές
Ο καναπές πάλι, μπαίνει συνήθως μπροστά από τον πιο μακρύ τοίχο του χώρου. Το μεγάλο του τμήμα, δηλαδή ο τριθέσιος. Αν έχεις open plan διαμέρισμα μια άλλη επιλογή που συνήθως είναι σωστή είναι με την πλάτη προς τον ανοιχτό χώρο, προς την κουζίνα δηλαδή. Απέναντι του πάνε δύο πολυθρόνες ή γωνία του ο μικρότερος καναπές. Προσπάθησε ανάλογα το μέγεθος του χώρου να μην τον χωρίζεις σε νοητά τμήματα γιατί αν είναι μικρό το δωμάτιο θα δείχνει “φορτωμένο”. Αν έχεις μεγάλο δωμάτιο όμως μπορείς να παίξεις με τη διάταξη των επίπλων. Θα προσέχεις ανάμεσα στα έπιπλα να υπάρχουν διάδρομοι κίνησης τουλάχιστον 90εκ. τουλάχιστον στους βασικούς χώρους που κινείστε συνεχώς και στους άλλους μπορείς να κλέψεις 15-20εκ.
Το focal point
Όπως έχουμε πει πολύ παλιά, το focal point είναι το πιο κύριο σημείο που θέλουμε να κοιτάμε όταν καθόμαστε στο σαλόνι μας. Αυτό μπορεί να είναι:
- Η τηλεόραση
- Το τζάκι
- Η θέα
- Συνδυασμός των παραπάνω αν γίνεται

Φυσικά σε ένα δωμάτιο μπορεί να υπάρχουν πάνω από ένα τέτοια σημεία. Πρέπει να φροντίσουμε να δείχνουν αρμονικά και ισορροπημένα, εξίσου ενδιαφέροντα δηλαδή. Αφού το βρεις αυτό φροντίζεις απέναντι του να κεντράρεις ακριβώς το μεγάλο έπιπλο που λέγεται καναπές. Αν έχεις γωνία, τη μεγάλη πλευρά, το κυρίως κάθισμα. Αν τώρα έχεις και θέα ας πούμε, το δευτερεύον κάθισμα μπορεί να κοιτάζει προς αυτήν.

Δύο tips για τη δημιουργία των σημείων εστίασης. Καταρχάς δεν είναι ένα σε κάθε δωμάτιο. Υπάρχει το πρωτεύον και το δευτερεύον ή περισσότερα. Κάθε σημείο αποκτά ενδιαφέρον αν το φροντίσεις χωριστά. Παράδειγμα στη γωνία του καναπέ, δώσε ύψος στο κασπό για να μην το κρύβει το μπράτσο και έτσι να δημιουργηθεί ένα παιχνίδι υψών. Άλλο παράδειγμα γωνίας που να σου φαίνεται άδεια και άχαρη, είναι ένας μεγάλος πίνακας εναλλακτικά του κλασικού που θα ήταν κρεμασμένος στο τοίχο. Ο συγκεκριμένος δίνει έμφαση στην άδεια γωνία, εξισορροπεί τη γεμάτη βιβλιοθήκη με την κουρτίνα που έχουν παρουσία στο χώρο και επιπροσθέτως δημιουργεί ένα φόντο στην καρέκλα που μπορεί να είναι η περίσσια του τραπεζιού.
Νομίζω το πιο συχνό πρόβλημα που συναντώ είναι πως υπάρχουν μεγαλύτερα έπιπλα από αυτά που πρέπει σε ένα δωμάτιο. Τα βλέπετε, τα αγαπάτε αλλά δεν υπολογίζετε τον όγκο.
Το χαλί
Αφού το έβγαλες πριν στην πρώτη φάση που είναι το ξεκαθάρισμα, το έχεις σκουπίσει κιόλας πριν το βγάλεις, το ξαναστρώνεις. Πως; Προσπαθείς ώστε στο χαλί να πατάει τουλάχιστον το μπροστινό τμήμα του μεγάλου καναπέ κατά 20εκ. Αν σου βγαίνει να πατάει και η πολυθρόνα, ακόμη καλύτερα. Τα πιο τέλεια χαλιά για καθιστικό είναι τουλάχιστον 3,60×2,90m. Αν το χαλί σου δεν πιάνει όλη την περίμετρο των καθισμάτων σου, τότε ας πατάει τουλάχιστον ο καναπές όπως είπα παραπάνω.

Τα αντικείμενα ντεκόρ.
Και ήρθε η ώρα να ξαναβάλεις τα διακοσμητικά σου στη θέση τους. Εφόσον έχεις καταλήξει στα βασικά έπιπλα καλύτερα βάλε πίσω πρώτα τα φωτιστικά δαπέδου και τα λαμπατέρ. Βρες τη θέση τους και προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα τρίγωνο μεταξύ των περιφερειακών φωτιστικών. Πολύ σημαντικό είναι να έχεις τοποθετήσει ίδιες λάμπες σε αυτά. Αν έχεις επιλέξει ας πούμε 2700K, τότε όλες να είναι το ίδιο.

Μετά συνέχισε με κάθε επιφάνεια χωριστά για τα διακοσμητικά. Σε κάθε επιφάνεια μπροστά, ας πάρουμε για παράδειγμα το μπουφέ, βάλε πρώτα τη θέση του πίνακα, αλλά μην καρφώσεις ακόμη. Τοποθέτησε τον όρθιο στο πίσω μέρος να ακουμπήσει στο τοίχο και απομακρύνσου 2μ. σαν απόσταση παρατήρησης. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά βήματα διακόσμησης. Αυτά που κάνεις για να απομακρυνθείς 2 μέτρα. Ρίξε μια ματιά και άρχιζε να διαλέγεις τα υπόλοιπα αντικείμενα. Υπάρχουν τα σημαντικά αντικείμενα, τα important που λέμε ή τα Key Items αλλιώς. Πρώτα βάζεις αυτό που θεωρείς key item, έχεις πίσω τον πίνακα και μετά διαλέγεις κάτι ακόμη. Ας πούμε ένα μεγάλο βάζο είναι το Key Item ή το λαμπατέρ, θέλεις μετά δύο χοντρά βιβλία για να τα βάλεις ξαπλωτά στη μέση και στην άκρη θέλεις ένα ακόμη μικρό αντικείμενο ή μεγάλο, ανάλογα με τη συμμετρία του χώρου. Μια κορνίζα ας πούμε ή ένα φυτό. Τα βάζεις και ξαναπάς πίσω 2μ. Τσεκάρεις, ψιλομετακινείς αν χρειάζεται, κρεμάς τον πίνακα, τέλειωσες.
Tips
Τip 1: Μη στριμώχνεις τα αντικείμενα μεταξύ τους. Άφηνε το λευκό χώρο.
Tip 2: Σύγκρινε τα χρώματα των αντικειμένων μιας επιφάνειας μεταξύ τους και με του πίνακα που διάλεξες. Δες αν ταιριάζουν. Τσέκαρε αν κάποιο από αυτά τα χρώματα μπορεί να γίνει το χρώμα ροής που σημαίνει πως θα το επαναλάβεις στο χώρο με κάποιο τρόπο.
Tip 3: Κράτα μια ισορροπία. Στόλισε -τι λέξη και αυτή- στόλισε λοιπόν κάθε επιφάνεια με όμοια πυκνότητα. Δε γίνεται να έχεις ένα μπουφέ με 2-3 αντικείμενα και στον ίδιο χώρο κάποια άλλη επιφάνεια πνιγμένη. Πρέπει το μάτι να γυρνάει γύρω γύρω και να βλέπει το ίδιο “βάρος”.

Tip 4: Σχεδόν όλα λειτουργούν σε τρίγωνα. Ισχύει για τα φώτα, ισχύει και για το χρώμα ροής που πρέπει να επαναλαμβάνεται πάλι οπτικά σε τρίγωνο. Όλα τα χρώματα πρέπει επίσης να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον 3 φορές.
Tip 5: Γέμισε τη βιβλιοθήκη σου έξυπνα με δημιουργικότητα. Δες τα βιβλία ως όγκους και ένταξε στη σύνθεση κάποια αντικείμενα που δίνουν οπτική χαρά όπως λέω εγώ.
Δες εδώ και προγούμενο άρθρο που λεγόταν 4 βήματα διακόσμησης. Όλα αυτά θεωρούνται βήματα διακόσμησης από τα βασικά για να έχεις ένα όμορφο σπίτι που θα σε γεμίζει χαρά αυτές τις ημέρες που το έχεις τόσο ανάγκη.