Ξανά μανά θα πάμε στο θέμα της σύνθεσης. Αυτή τη φορά στάθηκε αφορμή η ανάρτηση: σπίτι με χαρακτήρα που δέχθηκε σχόλια που ουσιαστικά ρωτούσαν πως κομποζάρονται τα πολλά μοτίβο, σαν αυτά που βλέπεις στα περιοδικά. Εγώ εδώ έχω να διαπιστώσω πως δύο πράγματα γίνονται δύσκολα σε ένα σπίτι, στη φάση του συνδυασμού. Το πρώτο είναι ο συνδυασμός υφής, κάτι που απλώς πολλές φορές παραμελείται από άγνοια. Η υφή όμως το έχω ξαναπεί, είναι για μένα η τέταρτη διάσταση για ένα χώρο, γιατί σου επιτρέπει να αγγίξεις και να νιώσεις διαφορετικά πράγματα. Το θέμα του μοτίβο όμως δεν παραμελείται, απλώς το φοβάσαι. Τις περισσότερες φορές οι πελάτες μου λένε πως ξέρουν με σιγουριά πως δύο ή τρία μοτίβο δεν πάνε μαζί και αυτό σημαίνει πως αν τα προτείνω μπορεί από μέσα τους να πουν: τι λέει η άσχετη;
Πάμε να δούμε πως γίνεται αυτό όμως, φυσικά αν είναι του τύπου σου..
Σου έφτιαξα και μια μίξη με διάφορα μοτίβο για να δεις. Ένα παράδειγμα για ένα δωμάτιο που παίζει το πορτοκαλί, το μπεζ με διάφορες αποχρώσεις. Παίζω λοιπόν με λουλούδια αλλά και τροπικό ύφος. Δένω τη ζέβρα με το παγόνι και τα εξωτικά φύλλα και ξαναδένω το μπεζ χαλί με τα μαροκέν σχήματα με τα σχήματα του καθρέφτη και του σκαμπό. Μαζί με το μπεζ και τη ψάθα και το συνδετικό χρώμα μαύρο, έτοιμο το combo exotic. Να ξεκινήσω όμως από την αρχή και να σου πω πως ο μόνος τρόπος για να δέσεις μαζί σχέδια υφασμάτων και λοιπών διακοσμητικών στοιχείων είναι να κάνεις συνέχεια δοκιμές. Δοκιμές και δοκιμές και δοκιμές. Φυσικά υπάρχουν έτοιμοι συνδυασμοί για υφάσματα, που πολλές εταιρείες δίνουν σε μια γκάμα το ριγέ με ένα φλόραλ και ένα μονόχρωμο. Αυτός είναι θεωρητικά ένας εύκολος τρόπος να συνδυάσεις αφού έχεις εξασφαλισμένο το κομμάτι σετ από τον ίδιο το σχεδιαστή. Βέβαια το πως τα παντρεύεις αυτά δεν είναι απλό, αλλά ας πούμε πως έκανες το πρώτο βήμα και πάμε στις παραδοχές:
- το μεγάλο ντεσέν ή μοτίβο πάει στο μεγαλύτερο τμήμα του χώρου και γίνεται το κεντρικό σημείο διακόσμησης που έχουμε ξαναπεί εδώ. Άρα η ταπετσαρία στο πιο πάνω combo θα πάει στο κεντρικό σημείο που θέλεις να κάνει “μπαμ” ή αυτό που θέλεις να τονίσεις όπως μια περίεργη κρυφή γωνιά του σπιτιού σου. Κάποιες φορές μάλιστα, προκειμένου να εξαφανίσεις ένα σημείο μέσα στο σπίτι σου, μπορεί να πρέπει απλώς να το τονίσεις. Κοίτα παραδοχή 3 όμως γι\’ αυτό.
- το αμέσως μικρότερο μοτίβο (μισό σε μέγεθος) ή ριγέ μοτίβο πρέπει να πάει σε δύο μικρότερα σημεία, όπως το χαλί και κάποια καρέκλα. Φυσικά πρέπει να μοιράζεται κάποια ίδια χρώματα ή να είναι κάτι ουδέτερο όπως θεωρείται πια το animal print ζέβρα.
- το πιο μικρό, μικρούλι μοτίβο από αυτά που διάλεξες πάει σε ένα σημείο στο οποίο θέλεις να στείλεις το μάτι. Δηλαδή αν έχεις κάνει τα παραπάνω και σου έμεινε μια γωνία που πια δε φαίνεται, τότε βάζεις κάτι με πολύ μικρό μοτίβο, γιατί το μάτι έχει τη τάση να επικεντρώνεται στα μικρά σχέδια για να τα διακρίνει καλύτερα.
sorry, unknown source
Να τονίσω εδώ ότι εάν στο χώρο σου υπάρχει ένα μεγάλο έργο τέχνης με έντονα γεωμετρικά σχήματα, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μοτίβο από τα τρία που πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Ως τέτοιο πρέπει να θεωρείται και η κουρτίνα (κάποια ρώτησε νομίζω), άρα δε βάζουμε ίδια κουρτίνα και ίδιο καναπέ ποτέ, εκτός αν ζεις σε ανάκτορο. Θέλω να πω πως παλιά αυτό γινόταν αλλά θεωρείται πασέ πλέον. Εάν θέλεις να τονίσεις όμως τα παράθυρα σου, γιατί έχουν ιδιαίτερο στυλ και έχεις ένα ψηλοτάβανο σπίτι, τότε ναι, βάζεις μια έντονη κουρτίνα και δε το συνεχίζεις στα υπόλοιπα στοιχεία ως σχέδιο, παρά μόνον ως χρώμα. Προσωπικά αντιπαθώ τις κουρτίνες βέβαια, αλλά αυτό μη σε ενοχλεί.
Ανακεφαλαίωση λοιπόν, παίρνεις μάξιμουμ 3 σχέδια. Το ένα μεγάλο πάει σε σημείο κεντρικό του δωματίου σου, εάν δε θέλεις να βγάζει μάτι, μη πάρεις σχέδιο με έντονες αντιθέσεις, όπως το άσπρο-μαύρο. Πάρε σχέδιο tone sur tone. Το δεύτερο σχέδιο θα είναι το ριγέ ή ζέβρα ή πάλι μοτίβο στο μισό μέγεθος του μεγάλου και θα το βάλεις σε δύο σημεία τουλάχιστον, όπως χαλί και καρέκλα. Το τρίτο σχέδιο θα είναι πολύ μικρούλι κομποζέ ή ένα εντελώς διαφορετικό που θα το ρίξεις σε λεπτομέρειες, όπως μαξιλαράκια και άλλα τέτοια. Τέλος κάνε πάντα edit, edit, edit για να είσαι σίγουρη. Κοίτα το λάθος τώρα:
Εδώ προσπάθησαν να κρατήσουν μονοχρωματικό συνδυασμό και να παίξουν μόνο με μοτίβο και αποφάσισαν να βάλουν ρίγα και κάποιο φλόραλ. Χωρίς να σχολιάσω τα λάθος navy με μαροκέν αξεσουάρ και το λάθος τραπέζι που θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον λευκό ξύλινο, βλέπω: έναν καναπέ μοναχό, ένα χαλί μοναχό και ένα σαλόνι σετ λευκό – μπλε, με ένα εντελώς ξαφνικά chinoise πίνακα. Από ποιανού το στομάχι βγήκαν όλα αυτά;
Αυτά για σήμερα, πέτα το κάτω δεξιά μαξιλάρι, δεν κατάλαβα πως μπήκε εκεί, τι λες; Διορθώθηκε το σύνολο και ας προστέθηκαν κουρτίνες με μοτίβο;
Update: Ο Αναστάσης Βαμβακάς μόλις έστειλε μια άλλη πρόταση με αλλαγμένο το χαλί, σε περίπτωση που θέλουμε να μείνουμε στα μονοχρωματικά. Πολύ σωστά!