Κλειώ και Κάλος, τι ακριβώς είσαστε;
Λεγόμαστε Kalos&Klio και είμαστε εικαστικοί, η διαδρομή μας και οι σπουδές μας είναι πάνω στην ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία και video όλο στο ψηφιακό blender και να ‘μαστε. Με την τέχνη βρεθήκαμε “μπλεγμένοι” από νωρίς , με την έννοια ότι και οι δυο μας είχαμε μια έντονη τάση προς τη ζωγραφική και το σχέδιο από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας πράγμα που έκανε την ενασχόληση μας με τον ευρύτερο χώρο της τέχνης ως κάτι αυτονόητο.
Από το 2009 έχουμε το Kalos&Klio Showroom ένας χώρος με πολλαπλές ιδιότητες, είναι το στούντιο μας όπου παράγουμε και εκθέτουμε και προωθούμε την δουλειά μας αλλά και ένα project space ανοιχτό σε προτάσεις, εκθέσεις από όλους τους χώρους τις τέχνης.
Η δική μας δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από πολυμορφικότητα, στην τελευταία μας δουλειά τα έργα μας ξεκινούν από ένα κάδρο και καταλήγουν να ξεχύνονται στο χώρο ντύνοντας έπιπλα, μεταμορφώνονται σε εκκεντρικά ρούχα, τυπώνονται σε ταπετσαρία τοίχου… εισβάλλοντας δυναμικά στην καθημερινότητα.
Παράλληλα σχεδιάζουμε μοτίβα για wallpapers και υφάσματα και συνεργαζόμαστε με την εταιρεία CARTECO, από την άνοιξη θα έχουμε κάποια accessories στo Fena Fresh και άλλα πολλά.
- Πως μπορεί ένας καλλιτέχνης να προσφέρει στο κοινό ή την πόλη του; Ο καλλιτέχνης δημιουργεί έτσι και αλλιώς γιατί είναι ο πιο οικείος τρόπος που γνωρίζει για να «υπάρχει» τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά. Το να προσφέρει κάποιος μέσο του έργου του είναι ίσως μια συνέπεια παρά αρχικό κίνητρο με την έννοια ότι όλα ξεκινούν από μια διεργασία εσωτερική , ιδιωτική και λίγο ανεξήγητη, από κει και πέρα ξεκινάει το κομμάτι της εξωστρέφειας με τις εκθέσεις, τις δημόσιες σχέσεις , τις gallery ένα ιδιόρρυθμο παιχνίδι αναγκαίο για να φτάσει το έργο σε επαφή με το κοινό. Η λέξη προσφορά είναι ίσως βαριά άλλα αν ένας καλλιτέχνης θέλει να συνδιαλλαγεί είναι καλό να αρθρώνει ένα λόγο με κοινές αναφορές με αυτούς στους οποίους απευθύνεται. Η δουλειά μας έχει έναν σύγχρονο ποπ χαρακτήρα προϊόν της εποχής της και του τρόπου που έχουμε επιλέξει να ζούμε και να σκεφτόμαστε καθημερινά.
- Από που προέρχεται η έμπνευση; Τα έργα μας τροφοδοτούνται από την καθημερινή μας ζωή τόσο την πραγματική όσο και την εικονική. Τα supermarkets, η street art, το internet είναι τόποι από τους οποίους αντλούμε ερεθίσματα βέβαια πάντα ξεφυλλίζουμε την ιστορία της τέχνης αλλά και ευρύτερα μελετώντας για παράδειγμα από τα διακοσμητικά στοιχεία στα δάπεδα της αρχαίας Πομπιήας μέχρι τους μεγάλους της Αναγέννησης.
- Πότε ξέρετε ότι ένα έργο ή project είναι τέλειο; Σε ένα project δεν μπορείς να μιλήσεις για τελειότητα άλλα για ένα σημείο όπου το έργο σου καταφέρνει να σε εκπλήξει, ένα σημείο όπου το έργο κρέμεται από μια κλωστή.
- Τι θέλατε να εκφράσετε με τη δημιουργία του πολυχώρου σας; Τι προσφέρετε μέσω του χώρου αυτού; Το Kalos & Klio Showroom πρόεκυψε από μια ανάγκη να έχουμε την καλλιτεχνική μας βάση, έναν χώρο που στεγάζει τις δραστηριότητες μας και μια βάση όπου μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με το καλλιτεχνικό μας έργο και να αγοράσει ακόμα τα έργα μας . Ως project space, πρόθεση μας αποτελεί να έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο με δημιουργικά στοιχεία της πόλης και όχι μόνο. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δρομολογήσει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, σε συνεργασία με την gallery της Λόλας Νικόλαου άλλα και άλλες δράσεις που με προσανατολισμό το άνοιγμα των πραγμάτων στην Θεσσαλονίκη και την προώθηση ενός πνεύματος συνεργασιών καθώς και την διάχυση της τέχνης στο δημόσιο χώρο.
- Ποια είναι η σχέση του καλλιτέχνη με τα χρήματα; Μπορεί να ζήσει μέσα από τη τέχνη; Η σχέση του καλλιτέχνη με τα χρήματα ανέκαθεν ήταν πολύπλοκη, από την αναγέννηση ακόμη οι καλλιτέχνες φέρονταν τις περισσότερες φορές έως και καιροσκοπικά αναζητώντας τον προσωπικό τους μαικήνα, το χορηγό των ονείρων τους, δούλευαν με παραγγελίες, έκαναν συχνά “φασόν” δουλειές για να αυξήσουν τόσο την παραγωγικότητα τους όσο και να βελτιώσουν την κοινωνική και οικονομική τους θέση. Το αν μπορεί να ζει κάνεις από την τέχνη του μοιάζει αντίστοιχο με τον εάν ένα προϊόν μπορεί να έχει τύχη στην αγορά .. η απάντηση είναι εξαρτάται .
- Πως βλέπετε την εξέλιξη της τέχνη στην Ελλάδα; Υπάρχουν δημιουργοί που μπορούν να βγουν στο παγκόσμιο σκηνικό; Η Ελλάδα είναι πραγματικά μια πολύ κακή επιλογή για όποιον θέλει να ασχοληθεί με τον ευρύτερο χώρο της τέχνης, είναι μια άγονη γη. Αν σκεφτεί κάνεις ότι κατά την παρουσίαση του animation με θέμα την ακρόπολη ,του διεθνούς σκηνοθέτη Γαβρά λογοκριθήκαν σκηνές γιατί δεν ήταν αρεστές σε κάποιους θρησκόληπτους τότε πραγματικά το τοπίο είναι απογοητευτικό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ανοιχτά μυαλά με όραμα και σε μια εποχή διαδικτυακής παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικής εξέλιξης , οι δυναμικές που αναπτύσσονται είναι τόσο σύνθετες και απρόβλεπτες που θα ήταν μαθηματικά αδύνατον να μην ξεπηδήσουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες, που μπορούν να ξεπεράσουν την πραγματικά τελματική κατάσταση της Ελλάδας.
- Ποιοι καλλιτέχνες σας επηρέασαν; Μελετώντας την ιστορία της τέχνης από τον μοντερνισμό και έπειτα καλλιτέχνες που μας επηρέασαν ξεκινώντας από την ελευθερία και το πολίτικο πνεύμα του Marcel Duchamp, τις εννοιολογικές αλληγορίες του R.Magritte, στη συνέχεια ο θειος Andy και η συνειδητή pop στροφή του βλέμματος στην καθημερινή ζωή μέχρι τους Gilbert&George και τον Murakami.
- Για ποιον ή ποια θα σχεδιάζατε κάτι. Τι θα ήταν αυτό και γιατί; Μας ενδιαφέρει η ιδέα μιας τέχνης που μπορεί να υπάρχει οργανικά μέσα στην καθημερινή ζωή μας προκαλεί να κινούμαστε στα όρια της τέχνης έτσι μας ερεθίζει η ιδέα να παρέμβουμε εικαστικά για παράδειγμα στο δημόσιο χώρο όπως το Μετρό ή ακόμα σε ένα ξενοδοχείο όπου το έργο αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Η τέχνη είναι πάντοτε ομορφότερη και πιο ουσιαστική όταν βγαίνει εκτός πλαισίου, εμπλουτίζοντας το αστικό περιβάλλον, και την καθημερινή μας ζωή. Όσο για ποιόν θα σχεδιάζαμε, μας ελκύει ιδέα να ντύναμε με τα ψηφιακά μπαρόκ μοτίβα μας τον Γιώργο Μάγγα γιατί ο ήχος του εμπεριέχει σαν άξονα τον αυτοσχεδιασμό και την έκπληξη πράγμα που μας αφορά άμεσα.
- Έχουμε ξαναδεί ζευγάρια να δουλεύουν μαζί αλλά όταν πρόκειται για τέχνη ποια πιστεύετε πως είναι η διαφορά; Το να δουλεύουν μαζί δυο καλλιτέχνες, ιδίως όταν πρόκειται για ζευγάρια, είναι κάτι πραγματικά ιδιόρρυθμο που απαιτεί κοινές αναφορές, μια διαδρομή με συγκλίνοντα στοιχεία και δυο μυαλά που μπορούν να συντονιστούν άλλα και να λειτουργήσουν συνθετικά μέσα από τις διαφορετικές ιδέες. Θέλει χρόνο, κόπο και κοινές προθέσεις ως προς το στόχο και την κατεύθυνση, στην τέχνη τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα καθώς οι διεργασίες παράγωγης ενός έργου δεν εμπεριέχουν την λογική της τυποποίησης και της συνταγής της επιτυχίας. Με λίγα λόγια πρόκειται για κατάσταση που σχετίζεται με τη χημεία του όλου πράγματος.
- Τι άλλο αγαπάτε να κάνετε σα χόμπι εκτός της τέχνης;
Το βλέμμα μας είναι εθισμένο στα πάντα μας αρέσει να κάνουμε βόλτες στην αγορά και στο internet. Συλλέγουμε μανιωδώς kitsch αντικείμενα, κάνουμε ταξίδια, μας αρέσει το καλό φαγητό.
- ευχαριστώ πολύ Kalos & Klio, ήταν ωραία συνέντευξη. Αα! και έχουμε κάτι κοινό. Μαζεύω και εγώ φανατικά kitsch αντικείμενα.