Le hestiasis virus. Μια άλλη δουλειά!

Έτσι για να αλλάξω λίγο φόντο απλά ήθελα -και επειδή στο είχα υποσχεθεί- να σε περάσω λίγο στη δουλειά της εστίασης. Αφορμή ένα όμορφο ποστ στο αγαπητό Savoirville που με είχαν πει και γκουρού της διακόσμησης, για τις υπηρεσίες της εστίασης. Μεγάλο κεφάλαιο, τεράστιο κεφάλαιο, με απύθμενο βάθος. Από όποια δουλειά και να ξεκινήσεις στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξεις. Από τον μάγειρα, τον chef, τον βοηθό Α, Β, Γ, τη λατζέρα, τον σερβιτόρο αλλά και τον ιδιοκτήτη! Θα μου πάρει ακόμη αρκετό καιρό για να σου μιλήσω για εστιατόρια γιατί ακόμη είμαι μαθητευόμενη. Ξέρω όμως πολλά ήδη, καταστήματα τέτοια φτιάχνω, έχω γυρίσει τον κόσμο όλο σχεδόν και έχω φάει σε πάμπολλα εστιατόρια, ακριβά και φθηνά, γνωρίζω από πρώτο χέρι τα σωστά και τα λάθη. Όσα δε γνωρίζω, τα μαθαίνω κάθε μέρα! Θα ήθελα να διαβάσεις λοιπόν αυτά που γράφει η Λίνα Καλογερέα, εφόσον σε ενδιαφέρει το άθλημα.

rdeco_servitoros4

«Le hestiasis virus». Το μικρόβιο της εστίασης. Ένα μικρόβιο που άπαξ και βρει τον χώρο του μέσα σου, δεν το διώχνεις ποτέ ξανά, όσες δουλειές κι αν αλλάξεις. Είστε πια “συγκάτοικοι” και δρα απευθείας στη αντίληψή σου και στο πώς βλέπεις πλέον την κάθε σου έξοδο. Οι γιατροί λένε, πως δεν υπάρχει αντιβίωση, ούτε χάπι να το γιατρέψεις. Αν κάνει την εμφάνισή του μία φορά, αυτό ήταν. Το παντρεύτηκες μια για πάντα!

Για όποιο λόγο κι αν ξεκίνησες να μπεις στον χώρο της εστίασης, είτε παροδικά είτε γιατί αυτή επέλεξες να είναι η δουλειά σου, το πρώτο πράγμα που θα σου συμβεί, είναι να γίνει πολυδιάστατη η «όρασή» σου. Πολυδιάστατη και με μεγάλη εμβέλεια. Σα να περνάμε όλοι εμείς από έναν ειδικό οφθαλμίατρο και διευρύνει την όρασή μας ώστε να βλέπουμε με ευρυγώνιο φακό πια τα πάντα στη δουλειά  μας. Απαραίτητο στοιχείο αν θες να είσαι επιτυχημένος και σωστός στον χώρο αυτό. Σε οποιοδήποτε πόστο, σε οποιαδήποτε θέση, επιβάλλεται να μπορείς να είσαι παντού και πάντα, ετοιμοπόλεμος να λύσεις κάθε τι που θα προκύψει εάν θες να προσφέρεις αξέχαστη εμπειρία στον πελάτη σου και να έχεις όμορφη ατμόσφαιρα και ιδανικές συνθήκες εξυπηρέτησης. Αυτό, θα το πετύχεις μόνο αν είσαι μέσα στον παλμό της δουλειάς. Κι αν τελικά αγαπήσεις τη δουλειά αυτή, τότε σίγουρα θα κολλήσεις και το μικρόβιο αυτό. Άθελά σου, χωρίς να εμφανίσεις κανένα σύμπτωμα, θα γίνει απλά και φυσικά.

Το θέμα με αυτό το μικρόβιο όμως, είναι πως σε συντροφεύει παντού και συνέχεια, ακόμη κι αν είσαι «off duty». Τι εννοώ; Συνέχισε στο savoir ville…

rdeco_servitoros

To ίδιο συμβαίνει και άπαξ και μπεις σε οποιαδήποτε άλλη θέση βέβαια. Από ιδιοκτήτης έως καθαρίστής τζαμιών το εστιατόριο είναι ένας χώρος δουλειάς που σε θέλει ζωντανό. Πρέπει να έχεις το νου σου στην άτιμη μικρή λεπτομέρεια που μπορεί ποτέ μα ποτέ να μη σου έχει περάσει από το μυαλό. Καθαριότητα από την κορφή μέχρι τα νύχια, χαμόγελο από τα μαλλιά μέχρι τις πατούσες, καλή διάθεση για να περάσει καλά ο πελάτης της επιχείρησης σου, απαραίτητη.

rdeco_servitoros2

Τέλος ένα ακόμη που χρειάζεται είναι η ευγενική ετοιμολογία γιατί ακόμη και ο πελάτης, δεν έχει πάντα δίκιο. Πιο τέλος ένα από τα απαραίτητα συστατικά είναι η εξυπνάδα και η σβελτάδα. Αν δεν έχεις αυτά τα δύο δε νομίζω πως μπορείς να γίνεις καλός σε αυτή τη δουλειά. Είναι από μόνη της μια πολύ απαιτητική δουλειά που αυτά τα δύο θα σε κάνουν να την κάνεις λιγότερο κουραστικά και με καλύτερες αποδόσεις. Είναι μια δουλειά πολύ έντιμη, τιμητική και θέλει να την αγαπάς. Να είσαι φιλόξενος!

rdeco_dining etiquette

Αυτή είναι η άποψη μου έως τώρα και τον λίγο καιρό που έχω το Tσικνάκος daily fish. Εσείς τι λέτε τώρα που γίνατε 12.000 Rdeco fans;

 

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close