Να πω καλή χρονιά και ευτυχισμένο το βρέφος χρόνος με το όνομα 2016. Ποιος θα το πίστευε πως η ανθρωπότητα θα έφτανε εώς εδώ, στην επονομαζόμενη “εποχή του σανού”; Αν έχεις γεννηθεί πριν το 1980, τότε άκουγες παραμύθια για το έτος 2000 και έβλεπες τις ανάλογες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που κάποιες ήδη έχουν αποδειχθεί προφητικές και κάποιες όχι. Ακόμα όχι τουλάχιστον. Φτάσαμε σε μια εποχή λοιπόν μον σερί που όλα είναι διαπραγματεύσιμα και όλα περνιούνται από πολλά και διαφορετικά φίλτρα. Η καλωσύνη και η κακοσύνη επίσης. Η αλληλεγγύη επίσης αλλά ελπίζω χωρίς επιτυχία γιατί ίσως να είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Γι’ αυτό και η μόνη λογική ευχή από εμένα για το 2016 είναι να έχουμε και να νιώθουμε αλληλεγγύη για όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως θρησκείας, πατρίδας, οικογένειας χωρίς φόβο και πάθος. Ίσως το RESTART που χρειάζεται τούτος ο κόσμος να συμβεί μόνο έτσι.
Με κάτι αρκετά με αρκετά εορταστικό ύφος και ιδιαίτερο ως εμπειρία θα μπω στη νέα χρονιά. Μια Metaxa Experience για την Εύα και λίγους ακόμη φίλους που είχαμε καλεσμένοι στα κελάρια της Μetaxa. Καλεστήκαμε να δούμε τους χώρους της εταιρείας και τα κελάρια της και να δοκιμάσουμε αρκετά Metaxa με αποτέλεσμα να κουδουνίσουμε και λίγο βέβαια. Χικ!
Μάθαμε πολλά για την ιστορία ενός από τα πιο Ελληνικά ποτά στον κόσμο. Μας μύησαν ακόμη και στη δημιουργία του και ζήσαμε από κοντά την ατμόσφαιρα του κελαριού που είναι μαγική. Είδαμε μάλιστα και το βαρέλι Νο1 του ίδιου του Σπύρου Μεταξά και βγήκαμε και φωτογραφία -σέλφι παρακαλώ- μπροστά του. Ξεναγός μας στην όλη διαδικασία ο χαρισματικός Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης.
Τέλος μετά από μια σύντομη περίηγηση και στη μέση της διαδικασίας βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πολύ μακρύ τραπέζι που ήταν στρωμένο με ποτήρια, γυάλες και δοκιμαστικούς σωλήνες και αποστάγματα. Στοίχημα ήταν να μπορέσουμε να αντιγράψουμε ακριβώς το γνήσιο Metaxa που μας δόθηκε να δοκιμάσουμε.
Ο καθένας μας μηχανεύτηκε διάφους τρόπους για να το πετύχει αυτό. Εγώ μύρισα το γνήσιο πρώτα προσπάθησα να κρατήσω στη μνήμη της μύτης μου την οσμή. Μετά με βάση κάποιες οδηγίες -hints- που είχαμε προσπάθησα να μετρήσω σε ml την ποσοστιαία δοσολογία του κάθε συστατικού γνωρίζοντας πως κάτι μας κρύβουν φυσικά. Μετά σκέφτηκα τη γεύση. Ξαναδοκίμασα λοιπόν! Ευτυχώς πριν γίνω εντελώς κουδούνι, αποφάσισα να ξεκινήσω τη μίξη. Η αλήθεια είναι πως δε χρειαζόταν να πιεις, γιατί μόνο με τις αναθυμιάσεις των βαρελιών είχαμε όλοι “πάρει” λίγο και αρχίσαμε να γελάμε χαζούλικα. Έχω την εντύπωση δε πως το πτυελοδοχείο που μας είχαν, ήταν το μόνο που δε χρησιμοποιήθηκε 😀
Θεωρητικά και κατά τη δική μου γνώμη αποκλειστικά και μόνον και ευλογώντας τα γένια μου, εγώ έφτιαξα το καλύτερο blend από όλους τους άλλους. Χαίρε νέα Metaxa Master. Χειροκρότημα!
Εδώ τελειώνουν οι φωτογραφίες, όχι γιατί είχαμε γίνει ντίρλα αλλά γιατί μας έβαλαν σε μια αίθουσα να μας δείξουν όλα τα Metaxa αναλυτικά και φυσικά να τα δοκιμάσουμε. Γιατί όπως καταλαβαίνεις αν δεν δοκιμάσεις, τότε τι κάνεις; Δοκιμάσαμε με τη σειρά το 3*, 5*, 12*, Reserved και AEN που είναι το πιο υπέροχο και πανάκριβο φυσικά. Μάθαμε επίσης πως αυτό τελικά συγκρίνεται μόνο με ένα παλαιωμένο ρούμι ως κατηγορία και πως το Metaxa δεν είναι ούτε brandy, ούτε cognac. Τέλος μας παρουσίασαν το νέο Metaxa Honey που πήραμε και μαζί μας και είναι ένα Metaxa με μέλι.
Προσωπικά το δοκίμασα τώρα στις γιορτές και συγκεκριμένα μόλις που άρχισε να κάνει λίγο κρύο. Το ήπια σε μεγάλο ποτήρι με μία φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι μέσα μετά από προτροπή μεγάλων μπαρμαναρέων που περνούν καθημερινά από το Tsiknakos daily fish. Πολύ καλό, με διάρκεια στη γεύση του και άμα πιεις την πρώτη γουλιά, μετά θέλεις κι άλλο. Ένα γνώρισμα που ίσως -κατά τη γνώμη μου- μόνο τα πολύ όμορφα ποτά έχουν.
Έτσι με αυτή την ιστορία μου σας εύχομαι να επιμένετε όπως επέμενε κι ο κ. Σπύρος Μεταξάς, να αντέχετε σα να έχετε κλειστεί σε ένα βαρέλι Νο1 για χρόνια και να βγαίνετε στο τέλος μεθυσμένοι από εμπειρίες που αφήνουν μόνο αρώματα ζωής και αγάπης. Ευτυχισμένο το νέο έτος 2016 μον σερί!