Το πιάνο είναι το σημερινό μας θέμα μον σερί. Ο θάνατος του αρπέζ είναι ένα ποστ με ύφος εικαστικό και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως το ίδιο το πιάνο είναι εικαστικό ως αντικείμενο και ο δεύτερος είναι πως ο θάνατος του αρπέζ [βλ. εξήγηση στο τέλος του ποστ] συνέβη αληθινά πάρα πολλές φορές εντός ενός εγκαταλειμμένου σπιτιού. Το θέμα μας αφορά άμεσα ως ντεκό-φαν αλλά και ως μουσικόφιλους. Το πιάνο είναι ένα από τα μουσικά όργανα που λατρεύω. Θα ήθελα να έχω ένα και ας μην ξέρω να παίζω ούτε νότα. Θα ήθελα καλύτερα να έχω ένα πιάνο και έναν πιανίστα να μου παίζει μουσικές και να ονειρεύομαι.
Πιάνο στο Βέλγιο σε ένα μικρό δωμάτιο δίπλα στο τζάκι και την επίπλωση να παραμένει και αυτή μαζί με το κτήριο εκεί!
Πιάνα σε εγκαταλειμμένα κτήρια
Το αξιοσημείωτο ποιο είναι τώρα; Μια τάση στην παγκόσμια φωτογραφία είναι να κυνηγάνε φωτογραφίες εγκαταλειμμένων χώρων με εγκαταλειμμένα πιάνα εντός τους. Γιατί το παρατάνε το πιάνο; Από όσο ξέρω ένα πιάνο αν κουνηθεί αρκετά από τη θέση του ξεκουρδίζεται και μετά πρέπει να σε επισκεφθεί ο κουρδιστής πιάνου. Το πιάνο επίσης είναι πολύ ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες. Πονάει μαζί με τον καιρό. Το κρύο και η ζέστη το επηρεάζουν. Η μετακίνηση του πάλι είναι κάτι αρκετά δύσκολο αφού χρειάζεται γερανό για να μεταφερθεί και μετά φυσικά λίγο καιρό να προσαρμοστεί στις συνθήκες του νέου χώρου και μετά τον κουρδιστή του. Ίσως για κάποιον από όλους αυτούς τους λόγους να το παρατάνε μόνο του να πεθάνει σε ένα άδειο παλιό ερείπιο.
Πιάνο στη Γαλλία μέσα σε κλιμακοστάσιο με ασύλληπτο δάπεδο σκακιέρα και μαρμαροποδιά περιμετρικά. Κιγκλίδωμα επίσης αριστουργηματικό.
Το θέμα είναι πως αρκετοί φωτογράφοι είναι που κυνηγάνε να βρουν παρατημένα πιάνα σε όλον τον κόσμο προκειμένου να τα φωτογραφήσουν μαζί με το φόντο που τους παρέχουν τα δωμάτια που έχουν ξεμείνει. Υπέροχα δωμάτια με σπάνιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες διάλεξα εδώ σήμερα για να σου δείξω. Το από κάτω πιάνο μάλλον Γαλλία είναι και αυτό και βλέπεις εκεί τώρα τα δοκάρια στην οροφή και τον τρόπο που είχαν στηριχτεί.
Κύριος εκφραστής της φωτογραφικής αυτής τάσης είναι ο Roman Robroek που έχει φωτογραφήσει πάνω από 500 παλιά κτήρια με πιάνα μέσα. Ο ίδιος δηλώνει στη Daily Mail πως του αρέσει το σχήμα του πιάνου, η μουσική που παράγει και φυσικά του αρέσει να φωτογραφίζει γιατί μέσα από την φωτογραφία προσπαθεί να φανταστεί πως να ήταν η ζωή των κατοίκων του κάθε χώρου, πως άκουγαν τη μουσική τους, ποιος έπαιζε εκεί και άλλα τέτοια όμορφα παραμύθια για το νου. Αποκάτω βλέπουμε ένα πιάνο μικρό στη Γερμανία σε ένα δωμάτιο με μπουαζερί περιμετρικά στο δωμάτιο, ζωγραφικό διάκοσμο στο ταβάνι, υπέρθυρα απόλυτα περίτεχνα και την πατίνα του χρόνου επάνω σε όλα.
Περισσότερα πιάνα στη: Daily mail
Περισσότερα πιάνα στο: snoopit24
Photography: Roman Robroek
Αρπέζ: διαδοχική εκτέλεση των φθόγγων μια συγχορδίας. Αυτό που ο πιανίστας ξεκινά από την μία άκρη του πιάνου και φτάνει στην άλλη. Μπόνους σήμερα ένα υπέροχο βίντεο από την ταινία: The Legend of 1900 που αν δεν έχεις δει αξίζει να δεις και ως σκηνή αλλά και ως ταινία. Οποιος γνωρίζει λεπτομέρειες για τις συνθέσεις της σκηνής ας μας ενημερώσει.