Κουζίνες του κόσμου. Μη ζηλέψεις, διάβασε.

Κουζίνες του κόσμου! Ε; Ο επόμενος πόλεμος θα είναι για την τροφή που θα βάζουμε στην κουζίνα μας. Έτσι λένε και έτσι φαίνεται στις μέρες μας. Οργανισμοί όπως η World Bank και τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν πως μέχρι το 2050 -εμείς το 2060 θα βγούμε από την κρίση- ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει φτάσει τα 9 billions. Τώρα είναι 7 billions. Κατά τον υπολογισμό τους με βάση τις απαραίτητες ημερίσιες θερμίδες -των προηγμένων χωρών μόνο, όχι των υπανάπτυκτων- η παραγωγή τροφής θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60%.

κουζίνες του κόσμου

Κουζίνες του κόσμου

Δυσοίωνη πρόβλεψη που όχι πως δεν την είχαμε δει να έρχεται βεβαίως. H αύξηση παραγωγής της τροφής δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν ελέγχεται από τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες ελέγχουν την παραγωγή και διεξάγουν έρευνες καθημερινά με σκοπό την μεγαλύτερη παραγωγή με το μικρότερο κόστος.

κουζίνες του κόσμου

Ένας άλλος σημαντικός λόγος που θα είναι δύσκολη η αύξηση της παραγωγής της τροφής μέσω παραδοσιακών μεθόδων και ειδικότερα ίσως στην γεωργία, είναι η σημαντικές περιβαλλοντικές αλλαγές. Οι απόψεις για την παροχή τροφής διίστανται βεβαίως. Κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται πως για να διευθύνουμε την έλλειψη τροφής πρέπει να διευθύνουμε πρώτα την κοινωνική ανισότητα, την φτώχεια και η τροφή να θεσπιστεί κοινωνικό αγαθό και η πολιτεία να το υπερασπίζεται. Κάποιοι άλλοι όμως ισχυρίζονται πως εάν απλά παράγουμε περισσότερη τροφή, δε θα υπάρχει πρόβλημα.

κουζίνες του κόσμου

Αυτό το δεύτερο το ισχυρίζονται κυρίως οι πολυεθνικές σαν την Monsanto που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή και την προώθηση μεταλλαγμένων σπόρων. Οι εταιρείες σαν την Monsanto βλέπουν μόνο θετικά σημεία στην αύξηση της τιμής στο τρόφιμο φυσικά γιατί με αυτήν χαίρονται οι μέτοχοι. Το γεγονός όμως πως η αύξηση στη τιμή των τροφίμων καθιστά αδύνατη την τοποθέτηση τους στο ψυγείο ή το ντουλάπι κάθε πολίτη του κόσμου, προφανώς και δεν τους απασχολεί.

κουζίνες του κόσμου

Από την άλλη πλευρά τα κράτη ξεχωριστά το καθένα, τι ρόλο έχουν; Η ποσότητα τροφής που μπορεί να παραχθεί, πρέπει να διανέμεται εξίσου. Εάν ένα κράτος έχει τη δυνατότητα ή το χώρο να καλλιεργεί περισσότερο ή να ταίζει περισσότερα ζώα, όπως η Κίνα, το κάνει για να ταΐσει πρωτίστως  το λαό της. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πάνω από 850 millions ανθρώπων στον κόσμο είναι υποσιτισμένοι και τα 2/3 αυτών κυρίως στην Aσιατική περιοχή ή γύρω από τον Ειρηνικό. Ανάμεσα τους 1 στα 4 παιδιά.

κουζίνες του κόσμου

Ένας άλλος ζήτημα επίσης είναι η χρήση των σπόρων. Η επικεφαλής της Action Aid αναφέρει πως ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι η χρήση σπόρων για την παραγωγή βιο-καυσίμων. Άρα μπαίνει και αυτό στο τραπέζι, χωρίς να μπαίνει στο τραπέζι. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή βιο-καύσιμου έχει αυξηθεί κατά 50%. Αυτό οδηγεί μεγάλες εταιρείες να αγοράζουν περιοχές ολόκληρες για καλλιέργεια ζάχαρης και σόγιας, καλλιεργήσιμες περιοχές που κανονικά θα απέδιδαν τροφή και όχι καύσιμο.

κουζίνες του κόσμου

Και στη συνέχεια υπάρχει και η εναλλακτική “πρόταση” που γίνεται από εταιρείες ειδικά στην Αφρική. Αγρότες που διαθέτουν τη γη τους, εξαναγκάζονται να διαλέξουν μεταξύ των cash crops και των απλών καλλιεργειών. Η πρώτη κατηγορία που αποδίδει αμέσως χρήματα είναι ο καφές, το τσαϊ, το κακάο. Η δεύτερη είναι η κλασική καλλιέργεια με σκοπό τη σίτιση. Οι αγρότες επιλέγουν σχεδόν αναγκαστικά από ανάγκη την πρώτη καλλιέργεια.

Ερωτηματικά για το πως θα μπορούν να γεμίζουν οι κουζίνες του κόσμου, όπως γιατί τα μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή καυσίμου μπορεί να αναδυθούν. Αν ξέρει κάποιος ας τοποθετηθεί. H οικονομία που πρέπει όλοι μας να κάνουμε στην επιλογή τροφών είναι μια κάποια λύση που μπορεί να προσφέρει και να ξεκινά από το σπίτι μας, τρώγοντας προϊόντα που για κάθε χώρα είναι στο δικό της τροφο-σύστημα καθώς επίσης και την οικονομία στην κατανάλωση κάποιων τροφίμων, όπως για παράδειγμα το κρέας.

Μπορεί να σου έδωσα όμορφες φωτογραφίες να δεις -και εγώ τις χαίρομαι- αλλά η αλήθεια είναι πως την ώρα που έκανα την επιλογή μου, σκεφτόμουν πως (με ποιο τρόπο) γεμίζουν οι κουζίνες του κόσμου. Οπότε θεώρησα πιο ειλικρινές να σε βάλω στο μυαλό μου και να προβληματιστούμε παρέα ίσως αντί να αναλωθούμε σε ένα ακόμη διακοσμητικό άρθρο.

Πληροφορίες: Fortune, Mark Coba| Independent Science News

Photos by Elle Decor

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close