Και εκεί που περιτριγύριζα στο διαδίκτυο όπως συνιθίζω, μου ήρθε μια ιδέα να ψάξω για μια κουζίνα έξω γιατί τώρα τελευταία που φτιάχνω ένα διαμέρισμα στη Βούλα με τεράστια βεράντο-ταράτσα θέλουμε να βάλουμε και μια κουζίνα έξω. Στο κάτω-κάτω κάπως πρέπει να γεμίσει και ο χώρος αλλά και για μένα ακόμα και αδιαφορώ για τα ψητά, το πλύσιμο πιάτων έξω το καλοκαίρι, κάπως με εξιτάρει! Θα έφτιαχνα και εγώ λοιπόν μια κουζίνα έξω αν είχα το χώρο και την ανάγκη.
Φυσικά μπορείς να ξεκινήσεις από τα βασικά αλλά μετά να θες να επεκταθείς στα πιο κομπλικέ σύνολα όπως κάνουν αυτοί οι ξένοι που θα δεις σε πολλές περιπτώσεις και συνήθως μονοκατοικίες. Μπορείς να ξεκινήσεις με 2 μάτια ή ένα BBQ και ένα νεροχύτη, αλλά μετά να οργανωθείς πάρα πολύ με στόχο την τελειότητα. Θα σου πω μάλιστα και ένα μυστικό που έμαθα τώρα τελευταία επάνω στις βόλτες μου τις ιντερνετικές. Έμαθα για ένα καπνιστήριο ή ψηστήρι που λέγεται Big Green Egg. Αυτό το συνάντησα σε αρκετές φωτογραφίες και αφού πλέον ήξερα τι είναι, είπα να σας το πω.
Πως το έμαθα; Το έμαθα από ένα blog μαγειρικής αρκετά ιδιότυπο και καθόλου σαν αυτά που ξέρουμε όλοι. Λέγεται Slow Chefs και το έχει ένας άντρας που περιγράφει το μαγείρεμα με ένα αρκετά διαφορετικό τρόπο και δοκιμάζει να φτιάχνει αρκετά δύσκολα πράγματα. Αυτός ο blogger που λες, ο Cleomenis ήθελε ένα τέτοιο μεγάλο πράσινο αυγό και τελικά το πήρε. Παθιάστηκα και εγώ τόσο με την επιθυμία του, που δε σου λέω πόσο χάρηκα όταν τελικά διάβασα πως το πήρε. Έχει και περιγραφή της πρώτης του φοράς με το πράσινο αυγό μάλιστα. Αξιόλογο ανάγνωσμα μον σερί και στην πρώτη φωτογραφία που του την αφιερώνω, μπορείς να δεις περήφανο αυτό το αυγό να καπνίζει!

Aυτή λοιπόν η υπερπαραγωγή έξω-μέσα κουζίνα είναι φωτογραφημένη από τον Francesco Lagnese ή ίσως να είναι και η δική του κουζίνα, αλλά μπορείς ευθύς να αντιληφθείς πόσο έχει προχωρήσει στην οργάνωση της κουζίνας του ο ιδιοκτήτης. Από αστροναυτικά μπάρμπεκιου, πλυντήρια πιάτων (εννοείται μον σερί), παγομηχανές, καταψύκτες, συντηρητές κρασιών και ότι άλλο βάλει ο νους σου. Τα πάντα μπορούν να γίνουν έξω, χώρος να υπάρχει.
Οπότε όπως βλέπεις αν έχεις τις συσκευές έστω τις βασικές και το χώρο φυσικά, μπορείς σιγά-σιγά να αρχίσεις να μαγειρεύεις έξω τώρα το καλοκαιράκι. Να δροσίζεσαι, να αράζεις με τα φιλαράκια σου, να συμμετέχεις σε όλα και όχι να κλείνεσαι στην κουζίνα και όλα αυτά τα ευχάριστα που συμβαίνουν στα καλοκαιρινά Ελληνικά μπαλκόνια ή ταράτσες.
All photos via curbly, gardenista.