Στο δωμάτιο αυτό.. τραγούδαγε ο Δάντης την εποχή που έδινα αρχιτεκτονική και εγώ έτρεμα σε ένα δωμάτιο μέσα από την κούραση μου. Να ήταν άραγε που το δωμάτιο αυτό ήταν το εκρού του νεκρού; Να ήταν που δεν είχε ίχνος ζωής ή μήπως ήταν πάλι το λάθος μπεζ;
Υπάρχει λάθος μπεζ;
Και ορίστε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις συχνά εσύ εκεί έξω αναγνώστη. Το κάνεις σε μπεζάκι και μετά λες ¨μάνα μου τι είναι αυτό;” Γιατί τα έχεις παρεξηγήσει τα πράγματα μον σερί και πολλές φορές λες κάνε ένα μπεζ να είναι εύκολοι οι συνδυασμοί και ούτω καθεξής και έρχεται και σου βγαίνει η “σούπα” εις τη γλώσσα των ντεκορατέρ, ραφινάτη βελουτέ! Γιατί και πάλι στο λέω, δεν είναι εύκολο το μη χρώμα. Μη χρώμα είναι το λευκό και το μαύρο, αλλά με πιάνεις τι εννοώ. Φυσικά όλα τα προβλήματα δε λύνονται με κόκκινο, μη το ξανακούσω το μπεζ με το μπορντό, έχω κουραστεί πια. Θα σου πω σήμερα ευθύς αμέσως πως λύνονται τα προβλήματα σε ένα μπεζ δωμάτιο.
To μπεζ είναι ένα χρώμα κλασικό, δε πέφτει ποτέ από τη μόδα, μπορεί να ταιριάξει με όλα και είναι και ένα χρώμα ιστορικό. Το μπεζ έχει υποτόνους και κατά βάθος είναι ροζ, πράσινο-γκρι ή κίτρινο. Όταν το διαλέγεις και θέλεις να συνδυάσεις κάτι μαζί του, πρέπει πάντα να έχεις μαζί σου ένα δείγμα γιατί αποκλείεται να το θυμάσαι. Δύο διαφορετικά μπεζ μαζί είναι ολική καταστροφή. Όταν βάφεις το σπίτι σου μπεζ και έχεις και μπεζ πλακάκι, τότε πάρε το δείγμα του χρώματος με βάση τη βάση του μπεζ που έχει το πλακάκι, δηλαδή το ροζ, το πράσινο ή το κίτρινο.
Από εκεί και πέρα, σίγουρα ταιριάζει εύκολα με πολλά χρώματα. Στην Αμερική το συνδυάζουν πολύ με λευκό και πράγματι συμφωνώ μαζί τους, βγάζει μια αριστοκρατία άλλο πράγμα. Στις Σκανδιναβικές χώρες πάλι, μπορεί να βάφουν λευκό το σπίτι αλλά βάζουν μπεζ έπιπλα, κάτι που επίσης φωνάζει κομψότητα από μακριά. Εδώ στην Ελλάδα σπάνια έχω δει μπεζ που να είναι σωστά διαλεγμένο και σωστά συνδυασμένο, γιατί υπάρχει η νοοτροπία ότι το μπεζ πάει με το καφέ, άρα όλα καλά: βάφε!
Τips για σωστό μπεζ
Αν έχεις τώρα, έχεις βάψει το τοίχο σου και εντάξει, τα έχεις κάνει όλα μπεζ και δε μπορείς να ξεχωρίσεις γωνία από κάσα και πόρτα από καναπέ, μη στεναχωριέσαι, εδώ είναι Rdeco όχι ψέματα. Θα σου δώσω όλα τα tips για να έχεις σωστό μπεζ διακοσμημένο χώρο. Διάβασε λοιπόν τι θέλει το μπεζ για να διορθωθεί:
Πρώτα από όλα και πιο εύκολα, σταμάτα να βάζεις ότι χρωματιστό πίνακα βρίσκεις στο διάβα σου, στο τοίχο. Όχι δεν είναι απαραίτητα επιτυχία. Δεν είναι χρώμα για pop art με τίποτα, οπότε σταμάτα. Το μπεζ είναι κλασικό. Αγαπά τις γκραβούρες, τα σκίτσα, το μαύρο χρώμα με τρέλα (chanel και ξερό ψωμί) και τις ξύλινες κορνίζες. Όσον αφορά ποιο μπεζ με ποια απόχρωση ξύλου, θα τα πούμε πιο κάτω. Άρα έχουμε ένα το κρατούμενο για τη διακόσμηση στο μπεζ δωμάτιο:
Με αντιθέσεις στο τοίχο
unknown source
Με φωτιστικά που λάμπουν
Το μπεζ θέλει ακόμα λάμψη γιατί από μόνο του είναι πεθαμενί όπως και να το κάνουμε. Πας και του βάζεις και το βέγκε και έδεσε το γλυκό. Πρόσεξε λίγο. Μην αγοράζεις ότι να \’ναι, μην αγοράζεις ότι είναι στη μόδα. Λοιπόν έλεγα πως το χρώμα αυτό αγαπά όσο κανένα άλλο ίσως τη λάμψη. Τη λάμψη που δίνουν τα κρύσταλλα, ο χαλκός, το χρυσό και λιγότερο το ασημί. Άρα αν θέλεις να το φωτίσεις φρόντισε το φωτιστικό που θα ανάψεις να είναι πολυέλαιος. Θα δεις τη διαφορά σίγουρα. Φυσικά το έξτρα tip είναι πως αν τελικά βάλεις χρυσό στο φωτιστικό, μη ξεχάσεις να βάλεις και λίγο σε κάποιο μαξιλαράκι του καναπέ. Στη λάμψη μη ξεχάσεις να υπολογίσεις επίσης τον καθρέφτη.
Με σχήματα
Το μπεζ ή το εκρού θέλει επίσης σχήματα. Σχήματα σε κάποια επένδυση τοίχου και ας είναι ομοιόχρωμα, τα μοτίβο και τα σχήματα του δίνουν τη τρίτη διάσταση που του λείπει, το βγάζουν από το καβούκι του. Άρα θέλει ταπετσαρία ανάγλυφη, πάνελ επένδυσης, σχήματα έντονα σε έπιπλα, καναπέδες και λοιπά διακοσμητικά στοιχεία. Θα δεις και εκεί τόση διαφορά που δε θα το πιστεύεις. Κοίτα στη φωτογραφία από κάτω ένας τοίχος που είναι μπεζ πόσο του πάνε τα γεωμετρικά σχήματα. Επίσης καμπύλες και έντονα αντικείμενα.
no heal look book-alkemie
Με υφή
Κάτι άλλο ακόμα που πρέπει να κάνεις με το χρώμα αυτό είναι να προσθέτεις υφές. Διάλεξε διαφορετικά είδη υφασμάτων. Τα αγαπά. Θέλει και δέρμα και γούνα και μαλλί και βελονάκι πλεχτό αν χρειαστεί. Θέλει παλιά ξύλα, διαφορετικά πράγματα και μια συλλογή από μορφές δηλαδή. Στα βάζα, κλαδιά, βότσαλα, πέτρες και άλλα και αυτά σε μπεζ αλλά με σχήμα και υφή διαφορετική. Πέτρα, βότσαλο, ψάθα και τα λοιπά. Μέταλλο επίσης, λεπτοκαμωμένο με καμπύλες.
Με vintage όμορφα αντικείμενα
Το επόμενο επιτυχημένο σου βήμα θα είναι αν χρησιμοποιήσεις vintage αντικείμενα, καθώς πρόκειται για ένα χρώμα που αγαπά το φθαρμένο, το ξηλωμένο και το παλιό γενικά. Γι\’ αυτό πάει και με τις αντίκες σου, αλλά θέλει τρόπο. Παλιά ξύλινα αντικείμενα, φθαρμένα μέταλλα και καλάμια και φυσικά υλικά με την πατίνα του χρόνου επάνω τους, είναι η καλύτεροι του φίλοι. Αν είσαι shabby chic προχώρα άφοβα με μπεζ ανοιχτό.
deco-marce
Με προσοχή στην αρχιτεκτονική
Εντάξει για το τέλος σου άφησα αυτό με το οποίο άρχισα. Την αρχιτεκτονική. Αν έχεις από αυτή τυχερέ άνθρωπε, βάψε μπεζ και μη βάλεις πολλά, άσε το χρώμα να μιλήσει με το χώρο. Φυσικά θα λατρέψει μια αναπάντεχη επένδυση τζακιού και δύο μεγάλα παράθυρα με θέα. Αν έχεις και θέα, τότε ένα παραπάνω, το μπεζ είναι το σωστό χρώμα που δε συναγωνίζεται τη θεά τη θέα! Την αφήνει να υπάρχει και να πατάει επάνω του και τότε αυτό αναδεικνύεται. Ναι είναι αριστούργημα και σε minimal χώρους. Αν εφαρμόσεις δύο τουλάχιστον από τα παραπάνω, σου υπόσχομαι θα το ξαναγαπήσεις όπως του αξίζει.
με συνδυασμούς με ξύλα
Αν έχεις μπεζ με βάση ροζ, μπορείς να πάρεις κερασιά κοκκινωπή αλλά και μηλιά που ροζίζει για το παιδικό δωμάτιο. Ποτέ καρυδιά, ποτέ έβενο, ποτέ οξιά, ποτέ σουηδικό. Αν έχεις εκρού, αλλάζει το θέμα, αλλά εδώ μιλάμε για μπεζ. Αν έχεις μπεζ με βάση πρασινωπή, τότε παίρνεις καρυδιά με τα μπούνια, παίρνεις οξιά, ποτέ σουηδικό, πεύκο, μηλιές, αχλαδιές ή σφένδαμο. Τέλος αν έχεις μπεζ με βάση κίτρινη τότε πας για έβενο, οξιά σκούρα πολύ, δρυς και πεύκο. Ότι κιτρινίζει δηλαδή σε ξύλο ή τα πολύ σκούρα καφέ τα άγρια. Επίσης όσον αφορά στο μπεζ κατά τη γνώμη μου, πάρε ένα τόνο σκουρότερο από αυτόν που νομίζεις ότι θέλεις. Αν είναι για εξωτερικό χώρο, πάρε δύο τόνους πιο σκούρο γιατί έχουμε αυτό τον Ελληνικό καυτό ήλιο που τα σπάει και φρόντισε η βάση του να έχει μπόλικο μαύρο.
Όσο για τους συνδυασμούς μη φοβάσαι επειδή σε τρόμαξα λίγο πιο πάνω. Τα ροζέ μπεζ (πόσα μπεζ έχω πει σε αυτό το ποστ;) πάνε με παστέλ τόνους διακόσμησης, τα πρασινωπά με σκούρα κόκκινα, μπλε royal, κυπαρισσί και λαδί και τα κιτρινωπά με μοβ έντονα, φούξια, μπλε ραφ και φυσικά κεραμιδί και πορτοκαλί.
Αν ξέχασα κάτι, ξέρεις που να ρωτήσεις. Χαρά μου να σε διαφωτίσω κι άλλο.