Η κουζίνα είναι ένα θέμα από μόνο του θεματάρα. Ποτέ δεν πρόκειται  να πούμε αρκετά για αυτό γιατί απλώς είναι ατελείωτο. Για μένα η κουζίνα και ίσως αντίθετα με πολλούς συναδέλφους επιλέγεται βάσει της χρήσης που θα της γίνει. Βέβαια πολλές φορές η ζωή ενός ένοικου αλλάζει με την κουζίνα να παραμένει ίδια, αλλά αυτό είναι κάτι που αξίζει διερεύνησης όταν αρχικά αναλαμβάνουμε να σχεδιάσουμε μία. Κάνουμε λοιπόν μια μίνι συνέντευξη σε αυτόν που θέλει να φτιάξει την κουζίνα δηλαδή στον εαυτό μας, στην προκειμένη περίπτωση. Την κουζίνα άσχετα από το χρώμα και το στυλ πρέπει να ξεκινάμε να την επιλέγουμε ανάλογα με τη χρήση της και μιλάω για υλικά διάταξη χώρου και αφού διαλέξουμε αυτά, υπάρχει τόση ποικιλία πια χρωμάτων που σίγουρα θα βρούμε και αισθητικά αυτό που μας ταιριάζει. Χωρίζω λοιπόν σε:

κουζίνα – πάσο
κουζίνα – μαγειρείο
κουζίνα – τραπεζαρία

Η κουζίνα πάσο συνήθως εξυπηρετεί μικρούς χώρους που τους βοηθά με την αντικατάσταση του τραπεζιού από το πάσο ή την ύπαρξη ενός μικρού «μπαρ» για να πάρεις πρωινό στα γρήγορα ή να πιεις έναν καφέ. Συνήθως συνοδεύεται από μικρά σκαμπό. Πολλές φορές πια το πάσο φαρδαίνει και γίνεται η λεγόμενη νησίδα, που πράγματι είναι απίστευτα όμορφη αλλά έχει απαιτήσεις χώρου και που επάνω της μπορείτε να προβλέψετε εστίες ή νεροχύτη. Εάν πρόκειται να έχετε συνεχόμενα νησίδα και τραπεζαρία σε παράλληλη διάταξη να ξέρετε πως απαραιτήτως μεταξύ τους αφήνετε 1,50μ. για να είναι αληθινά χρηστικοί οι χώροι.  Οι προτεινόμενοι χρήστες μίας τέτοιας κουζίνας είναι σαφώς οι εργένηδες ή τα ζευγάρια χωρίς παιδιά που δεν χρειάζονται κλασικό τραπέζι φαγητού και αυτό γιατί σε αυτή την κουζίνα φαίνονται όλα. Επίσης δύσκολη θα κάνει τη ζωή μίας γυναίκας που έχει μανία με τη τάξη.

νησίδα με ύφος καντίνας

Προτιμήστε να:

  • επενδύσετε με υλικά που είναι πολυτελή γιατί πράγματι θα είναι κομμάτι του καθιστικού ή της τραπεζαρίας. Μάρμαρο, γρανίτη, ανοξείδωτο ατσάλι, corian.
  • κλειστά ντουλάπια και χώρους γενικά που να κλείνουν και να κρύβουν «καταστάσεις».
  • τοποθετήσετε τις εστίες στην κουζίνα γιατί κάνουν πιο ωραία ατμόσφαιρα όταν μαγειρεύουμε για φίλους και επίσης στα διαμερίσματα υπάρχει ένα θέμα με την αποχέτευση αν θα θέλατε να βάλετε νεροχύτη. Αντιθέτως ο απορροφητήρας περνιέται με πουρί ή χωρίς (βλέπε ανάρτηση εδώ) και κρύβεται με γυψοσανίδα.
νησίδα τύπου "μπαρ"

Η κουζίνα – μαγειρείο είναι το κλασικό κλειστό, χωριστό δωμάτιο που λέγεται κουζίνα. Προσωπικά έχοντας περάσει και από τα δύο στυλ στη ζωή μου κλειστή και νησίδα, πρέπει να αναγνωρίσω και στην κλειστή κουζίνα τη θαλπωρή και την άνεση του κλείνω την πόρτα πίσω μου. Φυσικά τα σύγχρονα διαμερίσματα δεν ενδείκνυνται για τέτοιες πολυτέλειες και έτσι αν ποτέ φτιάξω εξοχικό θα κάνω μια κλειστή κουζίνα με μια τεράστια «σπανιολέτα» πόρτα για να συνδυάζω και τα δύο. Το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα μιας τέτοιας κουζίνας είναι πως όλοι οι τοίχοι είναι διαθέσιμοι για ντουλάπια και πάγκους και ράφια και ότι θέλεις. Εάν τώρα διαθέτει και ένα μικρό τραπέζι για δύο άτομα (μέγεθος καφέ) να μπορείς να σταθείς να διαβάσεις μια συνταγή ή ένα περιοδικό με τον καφέ σου, είναι η τέλεια κουζίνα. Απαραίτητο συστατικό, ένα τεράστιο παράθυρο. Οι προτεινόμενοι χρήστες μιας τέτοιας κουζίνας είναι φυσικά οι πολυ-μαγειρεμένοι τύποι και οι μαμάδες.

ποπ κουζίνα με τραπεζάκι

προτιμήστε να:

  • έχετε αρκετά ράφια και χώρους να κρεμάσετε σκεύη κουζίνας για να δώσετε ακόμα περισσότερο στυλ.
  • φτιάξτε τα έπιπλα κουζίνας σε τριγωνική διάταξη εστίες-ψυγείο-νεροχύτης.
ποπ κουζίνα

Η κουζίνα τραπεζαρία είναι σα να λέμε μια κουζίνα μέσα στην τραπεζαρία. Αυτή η κουζίνα είναι μια κουζίνα έπιπλο γιατί πρέπει να ταιριάζει με το ύφος του σπιτιού, να είναι κάποιας πολυτέλειας ακόμα και στα ηλεκτρικά της και σε αυτήν την κουζίνα ο σχεδιασμός δηλαδή η σύνθεση, το γραμμικό σχέδιο της  παίζει τρομερό ρόλο. Συνήθως προτιμάται σε πολύ minimal σπίτια και είναι λιτή, απέριττη με τα πάντα κρυμμένα. Συνηθίζεται επίσης μπροστά στα ντουλάπια να μπαίνει το τραπέζι σε ύφος μοναστηριακής τάβλας δηλαδή ιδιαίτερα μακρύ με πολλά καθίσματα. Στην περίπτωση αυτή το τραπέζι είναι το κέντρο λειτουργίας του χώρου και όχι η κουζίνα. Προτεινόμενοι χρήστες αυτής της κουζίνας είναι όλοι με μια κάποια προσοχή σε αυτούς που μαγειρεύουν πολύ γιατί πάλι πρόκειται για μια κουζίνα που τα έχει όλα έξω.

τραπεζαρία κουζίνας