Το χρώμα

Πως διαλέγουμε χρώμα

Είστε λάτρεις του χρώματος ή και εσείς δε ξέρετε? Μάλλον πολλοί διαβάζοντας αυτές τις πρώτες γραμμές θα αναρωτιούνται τελικά ποιο χρώμα τους ταιριάζει και γιατί τόσο καιρό δε το έχουν βρει. Όμως λένε πως το χρώμα δουλεύει μέσα μας και μας φέρνει την πιο δυνατή ανάμνηση. Γι’ αυτό και ο χώρος μας πρέπει να έχει χρώματα που αγαπάμε. Για να δημιουργήσουμε μια παλέτα χρωμάτων σε ένα χώρο πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά. Φυσικά δεν εννοώ να αρχίσουμε να βάφουμε δείγματα παντού, αλλά να βρούμε έναν τρόπο να εμπνευστούμε πρώτα και μετά να πειραματιστούμε. Μια καλή πηγή έμπνευσης είναι τα ρούχα που μας αρέσουν να φοράμε.

Πολλοί λένε πως πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις ντουλάπες μας ώστε να δούμε τι ρούχα διαθέτουμε και να βρούμε έτσι ποια χρώματα προτιμάμε. Ένας άλλος τρόπος είναι ένα αγαπημένο αντικείμενο και τα χρώματα του, όπως ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα γλυπτό, ένα λουλούδι ή οτιδήποτε τελικά. Στο παρελθόν έχουμε δείξει πως προέκυψε μια παλέτα χρωμάτων από ένα σιδερόπανο, έχουμε δείξει το χρώμα που τρως και άλλα πολλά. Φυσικά το Internet είναι μια ατέλειωτη πηγή πληροφορίας και έμπνευσης για να πάρουμε μια πρώτη ιδέα.

Πως φτιάχνουμε δείγματα για το χώρο μας

Το επόμενο βήμα θα είναι να αγοράσουμε δείγματα και χαρτόνια από ένα χρωματοπωλείο ώστε να τα τεστάρουμε στο χώρο μας. Πρέπει να τα αφήσουμε να μείνουν για τουλάχιστον 2 μέρες και να τα παρακολουθήσουμε με όλες τις εντάσεις φωτός, όλες τις ώρες της ημέρας και φυσικά να έχουμε κατασταλάξει σε χρώματα καναπέδων και λοιπών επίπλων. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως γίνεται και αλλιώς αλλά ένας αρχάριος καλύτερα να ξεκινήσει από τα υφάσματα ας πούμε και μετά να βρει το χρώμα του τοίχου. Είναι πιο εύκολο.

Η πρώτη μας παλέτα δε πρέπει να ξεπερνά τα τρία με τέσσερα χρώματα και τις τρεις αποχρώσεις στο καθένα. Το πιο σημαντικό τις περισσότερες φορές δεν είναι το χρώμα που μας αρέσει αλλά η συγκεκριμένη απόχρωση. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσει το μπλε. Ναι, αλλά ποιο μπλε; Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να διαλέξουμε απόχρωση του μπεζ ή του γκρι? Έχουμε κάνει άρθρο για τους τόνους του γκρι και του μπεζ και τι πρέπει να προσέξουμε. Στις περιπτώσεις των ουδέτερων αποχρώσεων πρέπει να βλέπουμε που καταλήγει η σελίδα της βεντάλιας μας, σε ποιο χρώμα και αν εκείνο το χρώμα είναι μέσα στην παλέτα μας τότε καλά. Επίσης δύσκολα είναι τα κίτρινα και τα πράσινα γιατί υπάρχει κίνδυνος να φωσφορίζουν.

Μια εύκολη πρόταση -rule of thumb θα το λέγαμε- είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ανοιχτότερο τόνο στους τοίχους, το μεσαίο τόνο στα έπιπλα δηλ. υφάσματα, έπιπλα κτλ. και το σκουρόχρωμο τόνο στις λεπτομέρειες όπως μαξιλαράκια, πίνακες, σοβατεπί ίσως ή μαρκίζες ανάλογα το στυλ μας. Πίστεψε με δεν είναι δύσκολο αυτό και ας σου ακούγεται μονοχρωματικό. Στο τέλος με την προσθήκη μικρών λεπτομερειών σε χρώμα, αλλάζει όλο το σκηνικό.

Ο τροχός των χρωμάτων

Όταν επιλέγουμε χρώμα ένας δίσκος χρωμάτων, ο δίσκος του Νεύτωνα είναι επίσης μια λύση και η καλύτερη για τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν τη διαδικασία. Ακολουθώντας ένα χρώμα είμαστε σίγουροι ότι δε θα κάνουμε λάθος. Τα μπλε πάνε με τα μπλε, τα κόκκινα με τα κόκκινα όταν παίζουμε κατά ένα τόνο ανοιχτότερο ή σκουρόχρωμο. Στο τέλος μια νότα ενός άλλου χρώματος κάνει τη διαφορά. Αυτό λέγεται “μονοχρωματική” παλέτα.

Τα χρώματα που είναι γειτονικά στο τροχό των χρωμάτων λέγονται “αναλογικά”. Αυτά κατά κανόνα αποτελούν ένα αποτέλεσμα πιο χαλαρό και ξεκούραστο, χωρίς εντάσεις. Ίσως είναι καλή επιλογή για μια κρεβατοκάμαρα που θέλουμε τέτοια ατμόσφαιρα. Επόμενη επιλογή συνδυασμών είναι τα “τριαδικά” δηλαδή αυτά που απέχουν ακριβώς το ίδιο το ένα από το άλλο, όπως το κίτρινο, το κόκκινο και το μπλε. Χρώματα που βγάζουν έντονες αντιθέσεις, προτιμότερα σε μεγάλους χώρους ή πολύ νεανικούς pop χώρους. Τέλος τα “συμπληρωματικά” δηλαδή τα απέναντι, όπως το μοβ με το κίτρινο και το μπλε με το πορτοκαλί. Νομίζω πως οι καλύτεροι συνδυασμοί είναι αυτοί αν γίνει σωστή χρήση των αποχρώσεων. Δίνουν αίγλη σε ένα χώρο και το συναίσθημα της ζωντάνιας αν “παίξουμε” σωστά το παιχνίδι τους.


Ένα τελευταίο φινίρισμα και απααίτητο στοιχείο είναι κάτι άσπρο και κάτι μαύρο σε ένα δωμάτιο. Πάντα βοηθάνε. Μια κορνίζα, ένα ριχτάρι, ένα βάζο ή μια σύνθεση από διάφορα αντικείμενα σε αυτά τα χρώματα -μαύρα ή άσπρα- δίνουν το τελικό άγγιγμα. Στη γραφιστική/αρχιτεκτονική σύνθεση πάντα το χρώμα που κλείνει μια σύνθεση είναι το μαύρο, ώστε να δίνει ένταση ή υπόσταση στα άλλα.

Η συμπεριφορά των χρωμάτων

  • άσπρο: δίνει ζωή και κάνει πιο έντονα τα άλλα χρώματα
  • μαύρο: δυναμώνει και κάνει πιο επιβλητικά και βαθιά τα υπόλοιπα
  • βαθιά κόκκινα: σοφιστικέ, πλούσια και επιβλητικά
  • κίτρινα απαλά: καθαριότητα και ιντελεκτουάλ διάθεση
  • κίτρινα ζωηρά: ζωντάνια και έμπνευση
  • μπλε απαλά: δροσιά, χαλαρότητα, φρεσκάδα
  • μπλε σκούρο: επιβλητικό, σίγουρο
  • πράσινο φυσικό: ασφαλές, φυσικό, σίγουρο
  • πράσινο απαλό: ισορροπία, έναρξη
  • πράσινο σκούρο: ασφαλές, σταθερό
  • πορτοκαλί απαλό: ζουμερό, άνετο και χαλαρωτικό
  • πορτοκαλί βαθύ: πλούσιο, γήινο, ζωντανό
  • μοβ κανονικό ή σκούρο: μυστηριώδες και επιβλητικό
  • μοβ απαλό: γυναικείο, ρομαντικό

Η επιλογή χρωμάτων από δωμάτιο σε δωμάτιο δεν είναι απαραίτητο να είναι όμοια. Τολμήστε να παίξετε με διαφορετικά χρώματα ανά δωμάτιο -θα σας εκπλήξει το αποτέλεσμα- και θα δείτε ένα σπίτι -το δικό σας δηλαδή- σαν να είναι πιο καλοσχεδιασμένο, οργανωμένο και ζυγισμένο.

Τα πολύ σκούρα χρώματα σίγουρα απαιτούν χώρο με καλό φυσικό φως ή χώρο στον οποίο δε μένουμε πολλή ώρα όπως το χολ. Αν φανταστείτε ένα χολ σε σκούρο μελιτζανί με λευκές λεπτομέρειες και ένα τυρκουάζ τραπέζι ας πούμε, φανταστείτε ότι θα δίνει μια έντονη επιβλητικότητα στον επισκέπτη ο οποίος θα περνάει μετά σε ένα καθιστικό ανοιχτόχρωμο και φωτεινό και θα έχει μια αληθινή εμπειρία χρώματος. Τα σκούρα χρώματα επίσης δείχνουν και τις ατέλειες των τοίχων, άρα μιλάμε για τοίχους ή τέλεια σπατουλαρισμένους ή τραχείς αλλά χωρίς “μπαλώματα”. Βέβαια τα σκούρα χρώματα σε κάποιες περιπτώσεις κρύβουν κιόλας, αλλά αυτό είναι για άλλο άρθρο.

Τρικ με το χρώμα

Οι ρίγες από χρώμα ή από ότι άλλο, όπως έπιπλο, πίνακες κ.α. σε οριζόντια διάταξη επιμηκύνουν ένα στενό χώρο, σε κάθετη θέση ψηλώνουν ένα χαμηλοτάβανο σπίτι, σε λεπτό πάχος είναι πιο διακριτικές αλλά όταν είναι φαρδιές μπορεί να “φορτώσουν” ένα χώρο. Το ταβάνι για να ψηλώσει γίνεται πιο ανοιχτό για να χαμηλώσει πιο σκούρο ή μια ρίγα από το χρώμα του βάφει περιμετρικά το πάνω μέρος των τοίχων και αυτό μπορεί να “κοντύνει” οπτικά ένα χώρο αλλά του δίνει μια άλλη δυναμική. Τα πάντα είναι στα μάτια του αρχιτέκτονα. Αποδυναμώστε κάτι που δε θέλετε να φαίνεται βάφοντας το ίδιο με το τοίχο ή δίνοντας έμφαση σε ένα άλλο σημείο ή αντικείμενο.


Τα χρώματα αλλάζουν και με το χρώμα που έχει το φυσικό φως ανάλογα με τον προσανατολισμό του δωματίου. Τα βορινά έχουν ένα φως πιο ψυχρό, πιο μπλε που αποδυναμώνει τα ζεστά χρώματα αλλά εντείνει τα ψυχρά.
Τα νότια έχουν πιο ζεστό φως, πιο κίτρινο. Ένα δωμάτιο με λίγο φως ίσως πρέπει να ζεσταθεί με ένα κίτρινο, ροδακινί ή πορτοκαλί χρώμα, ενώ ένα πολύ φωτεινό και ζεστό δωμάτιο θα θέλει ένα πιο δροσερό τόνο χρώματος.

Αν σε ένα μπλε προσθέσουμε μια στάλα κίτρινο θα γίνει λιγότερο ψυχρό. Αν σε ένα κόκκινο προσθέσουμε λίγο μπλε θα έχουμε πιο δροσερή απόχρωση του κόκκινου. Ο τεχνητός φωτισμός και αναλόγως το χρώμα του επίσης θα “κιτρινίσει” ελαφρώς τα επιλεγμένα χρώματα. Το πρωινό φως ζεσταίνει και γλυκαίνει τις αποχρώσεις ενός δωματίου, το μεσημεριανό δεν τις αλλάζει πολύ και το απογευματινό τις “μπλεδίζει” όποτε μπορεί να χρειαστεί να βάλετε πιο ζεστό φωτισμό.

Απλές οδηγίες χρήσης

Με απλά λόγια μπορούμε να “ρίξουμε” φως και χρώμα στα δωμάτια μας. Έτσι να έχετε ένα μπούσουλα αλλά να θυμάστε πως οι ανατροπές κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα. Ας δούμε τα χρώματα ένα ένα.

Κίτρινο λέγεται το χρώμα του ήλιου αλλά και όλα τα παράγωγα του όπως η απόχρωση του Βιτάμ, του καλαμποκιού, αλλά και του ανανά. Δίνει ζωντάνια, έξαρση, έμπνευση και κινητικότητα σε ένα χώρο και αναλόγως την απόχρωση βάφει φανταστικά και συνδυάζεται με όλα τα άλλα χρώματα. Μαλακώνει ώστε να μη φωσφορίζει με λίγο λευκό ή με μπλε.

Πορτοκαλί λέγεται από το γνωστό μας πορτοκάλι. Πιάνει μέχρι την γκάμα του κοραλλιού και προσφέρει δροσιά και ζέστη, παιχνίδι για ένα παιδικό δωμάτιο αλλά σε σκούρα απόχρωση είναι μια κλασική επιλογή για το χώρο σας. Οι τόνοι που βρίσκονται γύρω από την τερακότα είναι χάρμα οφθαλμών.

Ροζ είναι το αγαπημένο χρώμα των γυναικών αλλά και των μικρών κοριτσιών. Προφανώς ακόμα τρελαίνεστε βλέποντας κάτι σε ροζ έστω και αν το αρνείστε. Σταθερή αξία ακόμα και για το σπίτι και ας θεωρείται τολμηρή επιλογή. Οι άντρες δε το δέχονται εύκολα αλλά νομίζω ότι αφού το ζήσουν μάλλον θα τους αρέσει. Βέβαια εξαρτάται από τον τόνο σίγουρα. Βάφτε άφοβα την κρεβατοκάμαρα ένα ροζ σκούρο, το μπουντουάρ σας, το παιδικό δωμάτιο φυσικά, αλλά και σε έντονο φούξια ένα χολ ή διάδρομο. Ζεστό, χαλαρωτικό θα σας κάνει να ονειρεύεστε.

Κόκκινο σαν τον έρωτα, τις καρδιές που χτυπάνε, το αίμα μας, τα χείλη μας. Ότι ερωτευτήκατε σίγουρα συμβολίστηκε με κόκκινο. Το χρώμα της ζωής, της ταχύτητας -κόκκινες Ferrari- και του πάθους. Διαθέτει τέτοια γκάμα που μπορεί να καλύψει όλο το σπίτι. Το ζωντανό καθαρό πάει στην κουζίνα, στη τραπεζαρία ανοίγει και την όρεξη, στο παιδικό δωμάτιο αλλά και στο μπάνιο. Οι σκουρόχρωμοι τόνοι του πάνε στο καθιστικό, στην κρεβατοκάμαρα ή σε έναν τοίχο του γραφείου.

Μπλε είναι το χρώμα που συνδέθηκε απόλυτα με την Ελλάδα. Της θάλασσας και του ουρανού και αυτό τα λέει όλα. Σε ηρεμεί σε κάνει πιο δροσάτο αν είσαι δωμάτιο, το αγαπάνε τα αγοράκια -μικρά και μεγάλα- και πολλοί αυτοκράτορες -βλέπε γαλαζοαίματοι- στο παρελθόν. Η γκάμα του είναι απεριόριστη από γαλαζο-πράσινο έως ίντιγκο -Μινωικά χρόνια και λέγεται πως μας ήρθε από την Αίγυπτο- αλλά και μπλε Royal. Γίνεται απίστευτο ζευγάρι με το πράσινο-lime αλλά και αγαπάει να κάθεται με το πορτοκαλί.

Πράσινο λέγεται και είναι το φυσικότερο. Μας ηρεμεί αλλά ανήκει στα ψυχρά χρώματα. Κάνει το μπλε να σπαράζει από ανταγωνισμό και πιάνεται παντού γιατί πάει παντού. Από τα σκούρα του στα ανοιχτά του έχει βάψει κουφώματα κατοικιών, παραδοσιακά σιδερένια στοιχεία αλλά και φυσικά πετρώματα όπως οι πέτρα Καρύστου που παραδοσιακά αγαπιέται. Ταιριάζει πολύ με το κίτρινο και ανταποκρίνεται στο κόκκινο με περηφάνια.

Γκρι δηλαδή μεσαίο. Το μαγικό χρώμα που βγήκε από το άσπρο και το μαύρο, από τα αγαπημένα των διακοσμητών και των αρχιτεκτόνων γιατί είναι το αγαπημένο της οικοδομής. Γκρι το μπετόν, το τσιμέντο, ο γρανίτης. Λατρεύεται ανά τον κόσμο ακόμα και από αυτούς που δε το ξέρουν. Πάει με όλα και ειδικά με τις αποχρώσεις του κόκκινου. Εγώ το προτιμώ με τα πορτοκαλιά.

Καφέ λέγεται το χρώμα του καφέ και της σοκολάτας. Όλα τα ξύλα είναι αποχρώσεις καφέ. Παρεξηγημένο κάποτε γιατί το χορτάσαμε όλοι μας στα σπίτια μας, αλλά καθόλου τελικά γιατί ειδικά στα σοκολατιά του είναι ανυπέρβλητο αλλά και ένα μπεζ υπάρχει παντού. Ταιριάζει με όλα τα χρώματα του κόσμου. Η απόχρωση του ξύλου είναι καφέ και φυσικά υπολογίζεται στην παλέτα που σχεδιάζεις. Οπότε παίζει ρόλο η φυσική -ή όχι- απόχρωση του και άρα το είδος του.

Λευκό ίσον φως. Λευκό σημαίνει αγνότητα, καθαρότητα. Είναι το μαγικό μη-χρώμα που δουλεύει αγόγγυστα ώστε να προβάλει όλα τα άλλα. Προβάλει επάνω του τα πιο έντονα χρώματα και τους παίρνει την αγριάδα. Χαλαρώνει όταν συνδυάζεται με μαλακά υφασμάτινα στοιχεία και για μένα είναι το χρώμα του χουχουλιάσματος. Οι αρχιτέκτονες το έχουν λατρέψει σε συνδυασμό με το φυσικό ξανθό ξύλο. Μη το φοβηθείτε, αν θέλετε να βάλετε έντονα χρώματα στο χώρο σας.

Μαύρο. Δεν είναι στα αλήθεια η αντίθεση μαύρο-άσπρο η πιο έντονη αντίθεση. Η αλήθεια βρίσκεται στην αντίεθση κίτρινο-μαύρο. Εκεί είναι ο πιο έντονος συνδυασμός. Με το άσπρο “παίζει” απλώς στην έδρα του και υπάρχει απόλυτη ισορροπία, σύμπνοια, τελειότητα. Με τα άλλα χρώματα κάνει το στήριγμα τους. Τα ζεσταίνει, τα βγάζει προς τα έξω και τα κάνει πιο ατμοσφαιρικά. Ταιριάζει με όλα τα χρώματα του δίσκου.

Στα βιβλιοπωλεία υπάρχουν πολύ καλά βιβλία για επιλογή χρωμάτων. Ένα που χρησιμοποιώ εγώ και είναι εξαιρετικό βοήθημα, με συνδυασμούς και ποσότητες αλλά και εναλλακτικές αποχρώσεις είναι το Color Scheme  της Anna Starmer και το βρίσκετε  στο μαγαζάκι RDECO Amazon ή εάν πατήσετε το banner στα δεξιά του Rdeco. Δύο καλά βιβλία διακόσμησης είναι ο καλύτερος οδηγός αν φτιάχνεις σπίτι ή ακόμα και αν θέλεις να χαλαρώσεις κοιτώντας τις φωτογραφίες. Θα τα παίρνεις μαζί σου όπου και αν πας ψάχνοντας για οτιδήποτε για το σπίτι σου. Θα γίνουν ο προσωπικός σου διακοσμητής. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε πρώτη ανάγνωση το The color Scheme που είναι ευρετήριο συνδυασμών. Το έχω μαζί μου πάντα και είναι αλάνθαστο καθώς και το βιβλίο του DOMINO που θα δεις υπέροχες φωτογραφίες ανάλογα πάντα με το στυλ που θέλεις να πετύχεις. Πολύ καλό βιβλίο, που θα το κοιτάς ξανά και ξανά. Θα με θυμηθείτε!

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close