Μείγματα μπαχαρικών για απίστευτη γεύση και που τα βρεις

Εντελώς μαγειρική σήμερα αλλά όχι συνταγές. Μείγματα μπαχαρικών για απίστευτη γεύση. Μια πρόταση που κρύβει αρώματα, ιστορία, ολίγον από καλή χημεία, προσωπικό γούστο και ίσως ταξίδια με το νου. Όταν έχεις πάει ένα ταξίδι σε εξοτικά μέρη ή για να κατεβάσω τον πήχη, αν έχεις περάσει από Ευριπίδου, στην καρδιά της Αθήνας θα έχεις προσέξει την ουρά που σχηματίζεται στο Μπαχάρ. Το Μπαχάρ είναι κατάστημα μπαχαρικών και υπάρχουν βέβαια και άλλα πολλά εκεί, αλλά μάλλον αυτό κάτι κάνει καλύτερα. 

μείγματα μπαχαρικών

photo via evensi

μείγματα μπαχαρικών

Τα μπαχαρικά πάντα ήταν must για τους μαγείρους οικιακούς και επαγγελματίες αλλά τελευταία και με βάση πως πολλά από αυτά έχουν κριθεί και ως ιδιαιτέρως θρεπτικά, αντιοξειδωτικά, super foods και τα λοιπά, έχουν γίνει απαραίτητα. Αξίζει να σημειώσουμε πως έχουν και ελάχιστο κόστος, ενώ το value for money είναι ότι πιο καλό έχεις βρει γιατί είναι όντως απαραίτητα για την γεύση μας. Εκείνους τους γευστικούς κάλυκες που θα έλεγε ένας γαστρονόμος και δε θα είχε άδικο. Προσπάθησε να φας χωρίς αλάτι ή ακόμη χειρότερα -για μένα- χωρίς πιπέρι, ένα σωστό πιάτο καρμπονάρα. Στο σπίτι μου αλλά και στο εστιατόριο έχω πάντα μια φουλ συλλογή από μπαχαρικά και πρόσφατα έφτιαξα και ένα μόνη μου, το λεγόμενο Ρας Ελ Χανούτ, που βρήκα βέβαια τη συνταγή, στη δίνω και σένα από το Funky Cook που διαβάζω. 

Δε θα πιστέψεις πόσο όμορφη διαδικασία ήταν να το «συνθέτεις» και πόσο νόστιμο βγήκε. Το θέμα μας όμως ποιο είναι; Εκτός από τη συνταγή που αν την κάνεις θα με μνημονεύεις όταν τρως το κότσι σου, υπάρχουν και έτοιμα μείγματα μπαχαρικών για τους απλούς δημιουργούς. Αυτά κάποιοι τα φαντάζονται και μετά τα φτιάχνουν. Και τα πουλάνε. Υπάρχει όμως ένας τύπος στη Νέα Υόρκη, ο Lior Lev Sercarz που το έχει ως επάγγελμα και θεωρείται ο Master Chef των μπαχαρικών. Τον προτιμάνε μεγάλοι σεφ στον κόσμο όταν συνθέτουν και εκείνοι μια συνταγή και σκέφτονται όπως εμείς στο σπίτι μας καμιά φορά. «Κάτι του λείπει βρε παιδί μου. Τι να ‘ναι όμως;» 

μείγματα μπαχαρικώνμείγματα μπαχαρικών

via food & wine

O Lion αφού τελείωσε τη σχολή του Paul Bocuse, δούλεψε δίπλα σε φοβερούς σεφ και μετά έκατσε και σκέφτηκε και προφανώς κατάλαβε τι είναι αυτό που του αρέσει να κάνει. Εκεί είδε πως του αρέσει να ανακατεύει σκόνες και σποράκια και να βγάζει γεύσεις. Τότε έγινε Μaster Spice Blender και άνοιξε το La Boite στη Νέα Υόρκη, ένα κατάστημα με μπαχαρικά, αλλά όχι οποιαδήποτε. Τα δικά του. Τα δικά του μείγματα μπαχαρικών για κάθε είδος τροφής ή για κάθε συνταγή, κάθε σεφ που του το παραγγέλνει για να είναι ξεχωριστό. Στόχος να ταράξεις για τα καλά τον ουρανίσκο του δοκιμαστή και να τον ταξιδέψεις μέσα από τις νότες που του αφήνει το μπαχαρικό. Μετά έγραψε τα βιβλία Spice Companion αλλά και το The Art of Blending

μείγματα μπαχαρικών

Tο La Boite που είναι ένα πρότυπο μπαχαροπωλείο σαν φαρμακείο, διαθέτει 130 μείγματα μπαχαρικών και βέβαια αν διαβάσεις και τα βιβλία του που ήδη ψήθηκα να αγοράσω, θα μάθεις απίστευτα πράγματα όπως την προέλευση, την ιστορία, τα χαρακτηριστικά, με τι πάει περισσότερο το καθένα και πως αποθηκεύονται βέβαια, που είναι πολύ σημαντικό. Μετά σου δίνει τουλάχιστον 3 συνταγές για κάθε μπαχαρικό και κάποια απλά tips για να εφαρμόσεις.

μείγματα μπαχαρικών

photo via WhereNYC

Οπότε, με ή χωρίς τον Lior, που έχει υπέροχη κουζίνα, καλά μεγειρέματα το βράδυ! Βγαίνουμε ποστ Σαββάτο όπως βλέπεις!