Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Σήμερα είναι ένα ποστ που δεν έχει σχέση με το ντεκό αλλά με τη δεύτερη αγάπη μου τη μαγειρική. Λόγω που έρχεται Πρωτοχρονιά και που αμέσως μετά είμαι fully booked με το ντεκό, ας μαγειρέψω τουλάχιστον αυτές τις μέρες. Θα ξεκινήσω από την παραμονή των Χριστουγέννων που έκανα ένα οικογενειακό τραπέζι στο εστιατόριο και έπρεπε να έχω και ένα μενού για την παραμονή όπως και να έχει. Μαγείρεψα ένα απίθανο χοιρινό μπούτι που λες μαριναρισμένο με συνοδεία french potaoes, μια ρεβιθάδα Σιφνέικη, ένα στιφάδο με baby onions και μανιτάρια που έκανε η μάμι μου, έφτιαξα δύο σαλάτες αλλά κυρίως τελειοποίησα το ριζότο θαλασσινών μου. Αυτό βγήκε σε ένα μεγαλούτσικο τηγάνι κατευθείαν στο τραπέζι και έγινε ανάρπαστο!

rdeco_cooks_cookla

Το χοιρινό και τη ρεβιαθάδα τα έψησα στο φούρνο μου και χρησιμοποίησα τις αγαπημένες μου γάστρες από την Cookla που βλέπεις εδώ στο κάτω μέρος και διαφημίζεται, τις Granite Ware. Καταπληκτικές μον σερί δεν έχω λόγια να σου πω, το αποτέλεσμα τα είπε όλα την ώρα που τα πηρούνια ανεβοκατέβαιναν με ρυθμό μπαγκέτας σε Χριστουγεννιάτικο τύμπανο.rdeco_cookla_0510_OvlRoaster_roaster-gastra-562x562

Όπως βλέπεις οι πατάτες μου περιέχουν και πορτοκάλια και ξερά σύκα και λιαστή ντομάτα όμως και γλυκό μπούκοβο. Απίθανες σου το λέω να το ξέρεις. Άσε που από τα πιο διασκδαστικά πράγματα στην κουζίνα είναι που έχω μάθει να κόβω σαν του μαγείρους τσάκα-τσάκα, ξέρεις τώρα, αυτά που βλέπεις στις ταινίες. Όχι ότι δεν έχω κόψει και χεράκι βέβαια, αλλά τι να κάνεις;

rdeco_cooks_cookla_granite ware gastra

Μετά από όλα αυτά είπα να σου δείξω και τι άλλα έχω βρει σε αυτή την ακόμη μικρή μου διαδρομή στη τέχνη της εστίασης. Τα blog μαγειρικής φυσικά. Δύο πολύ καλά του εξωτερικού είναι τα Fine Dining Lovers που αξίζει να πάρεις συνταγή από εκεί, είναι πολύ καλά αποτυπωμένες. Eκεί έμαθα δε και διάφορα για τη λαχανίδα που έχει χαρακτηρισθεί ως superfood εκεί στην Αμερική και που προφανώς είναι, δε λέω. Εγώ πάντως βάζω βαλεριάνα σε μια σαλάτα μου, στη θέση της αντράκλας που έβαζα το καλοκαίρι που έβρισκα.

Το επόμενο που μπορώ να σου συστήσω είναι το Food Republic. Πολύ πιο περιοδικάτο site μαγειρικής αλλά με καλή πληροφορία. Έκανε μάλιστα εχθές ένα άρθρο για το ψωμοτύρι σε γενικές γραμμές. Δηλαδή μιλάμε για 30 τρόπους που χρησιμοποιούνε το ψωμί και το τυρί μαζί συνδυασμένα 30 λαοί. Πολύ όμορφο να βλέπεις πως όλοι στην ουσία τρεφόμαστε με ψωμί και τυρί! 30 τρόποι να φτιάξεις και εσύ ψωμοτύρι! Το φαγητό του βοσκού. Το άγιο φαγητό.

Τέλος με αφορμή το βιβλίο για την Κοπανιστή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομία στις Κυκλάδες, που είναι ένα όμορφο ταξίδι στα νησιά μας που κρύβουν γευστικούς θησαυρούς. Εσύ τι θα φτιάξεις στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Μαζί με αυτά όλα βρήκα και εξαιρετικά Ελληνικά blogs μαγειρικής. Αναφέρω εδώ κάποια όπως τα Το Majeriko, The Tasty Other, Marislurp,  που τα βρήκα σε ένα διαγωνισμό που οργανώνει το Βήμα Gourmet.