λεξικό διακόσμησης

Ξέρω πως πολλές φορές αναρωτιέσαι τι είναι το ένα στυλ, το άλλο, η τάση, οι επιρροές. Ξέρω επίσης -από προσωπική πείρα- πόσο δύσκολο σου φαίνεται να τα ξεχωρίσεις και να ζητήσεις ακριβώς αυτό που θέλεις. Πολλές φορές -τώρα πια- οι περισσότεροι αρκούνται στο χαρακτηρισμό «minimal» για οτιδήποτε λιτό, «κλασικό» για οτιδήποτε κλασικίζον και «έθνικ» για οτιδήποτε έρχεται απ\’ έξω. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο γεγονός πως πολλές τάσεις παλιότερα «έτρεχαν» σχεδόν ταυτόχρονα, χωρίς καθαρές διαχωριστικές γραμμές. Εσύ όμως δε θέλεις την εγκυκλοπαίδεια για να την αποστηθίσεις. Σίγουρα το να ξεχωρίσεις τις τάσεις δεν είναι πολύ εύκολο, αλλά μέχρι του σημείου του να ξέρεις τι λες ή να ξέρεις τι να ζητήσεις σε ένα προϊόν, αυτό το λεξικό πιστεύω πως μπορεί να σε βοηθήσει. Κάποια απ\’ αυτά δεν είναι ακριβώς στυλ αλλά έννοιες. Μάζεψα εδώ τα βασικότερα. Αυτά που μπορεί να σου χρειαστούν, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, επεξηγημένα σε απλά Ελληνικά και με κάνα δυο φωτογραφίες. Περιλαμβάνονται τα κυριότερα στυλ διακόσμησης, οι κλασικοί πια σχεδιαστές επίπλων με τα σχέδια τους και ορισμένες έννοιες τέχνης με τους εκπροσώπους τους. Λίγη, αλλά αρκετά ικανοποιητική γνώση για σένα που θέλεις να τη διαβάσεις. Φυσικά θα ενημερώνεται κάθε φορά που θεωρείται απαραίτητο να προστεθεί κάτι. Αν νομίζεις ότι πρέπει να προσθέσω κάτι που σου λείπει, απλά άφησε σχόλιο. Ξεκινάω φυσικά με το ομώνυμο του blog στυλ.

ART DECO

Δημοφιλές κίνημα μεταξύ 1925-1940 και επηρέασε την αρχιτεκτονική, τη τέχνη και το design. Για την εποχή εκείνη το art deco σήμαινε νέο, λαμπερό, πολυτελές και λειτουργικό. Πήρε στοιχεία από το νεοκλασικισμό, τον κυβισμό, τον κονστρουκτιβισμό και την art nouveau μένοντας πάντα στα πλαίσια της διακοσμητικής τάσης.  H Coco Chanel έλαμψε εκείνη την εποχή. Αγαπήθηκε επίσης αργότερα στα 80\’s μέσω της γραφιστικής τέχνης και επανήλθε. Επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο με  παραδείγματα κτηρίων της τάσης αυτής να παραμένουν μέχρι σήμερα τα Chrysler building και Empire state building. Δημοφιλή μαθηματικά γεωμετρικά σχήματα όπως το τραπέζιο, το ζιγκ ζαγκ ήταν τα βασικά μοτίβο της τάσης αυτής. Τα υλικά της αποτελούσαν η λάκα, το αλουμίνιο, το ανοξείδωτο ατσάλι και το ξύλο. Τα δέρματα καρχαρία και ζέμπρα ήταν επίσης συμπληρωματικά. Οτιδήποτε αποπνέει πολυτέλεια και λάμψη. Ουσιαστικά η βιομηχανική επανάσταση, με τη δυνατότητα επεξεργασίας των υλικών έδωσε τα υλικά σε αυτή την άποψη. Αρχιτεκτονικά οι τεθλασμένες γραμμές όπως το chevron και η κάμψη γενικότερα χαρακτήριζαν τις όψεις των κτηρίων.

rdeco decoration style

 

BAUHAUS

Η Γερμανική σχολή που είχε όνειρο να ενώσει τις καλές τέχνες και τη τέχνη με την έννοια της μαστοριάς. Ήταν αυτή που ίδρυσε τη δημοκρατία του design και διατυμπάνισε πως πρέπει να ανήκει σε όλους. Διατήρησε τρεις έδρες στη Γερμανία  από το 1919-1933 με διευθυντές τους πασίγνωστους αρχιτέκτονες Walter Gropius, Hannes Meyer και φυσικά Mies Van de Rohe. Έκλεισε με την επέλαση του Ναζισμού. Το στυλ αυτό έμεινε γνωστό και ως International style το εμπνεύστηκαν οι λεγόμενοι μοντερνιστές τότε και το βασικό μότο ήταν το: form follows function του Louis Sullivan. Δηλαδή αποφύγετε τα διακοσμητικά τερτίπια και δείξτε το σχήμα το οποίο προέρχεται από τη λειτουργικότητα, ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει την καλή αρχιτεκτονική. Η επανάσταση του design δηλαδή της εφαρμοσμένης τέχνης, έγινε τότε και αρχιτέκτονες και γραφίστες έγιναν θερμοί υποστηρικτές της τάσης αυτής. Υλικά ήταν το χυτό σκυρόδεμα και το εμφανές ατσάλι. Η αυτοκρατορία του minimal με χρώμα. To  γνωστό σε όλους  De Stijl βρισκόταν κοντά. Ένας από τους πιο γνωστούς – χαρακτηριστικούς ζωγράφους της σχολής bauhaus ήταν ο Piet Mondrian. Στοιχεία του bauhaus, θα σου θυμίσουν το art deco. Σημαντικοί υπήρξαν οι Wassily Kandinsky και Paul Klee. Ο Mies van de Rohe μετά την εγκατάσταση του στο Σικάγο, αργότερα, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες στον κόσμο. Δύο χαρακτηριστικά  έπιπλα της σχολής αυτής είναι η Wassily chair του Marcel Breuer και η Cantilever chair του Σουηδού Mart Stam δηλαδή η καρέκλα τύπου «S».

rdeco style of bauhaus era

DE STIJL

Γνωστό και ως «το στυλ» ή «νεοπλαστικισμός». Ένα κίνημα που ξεκίνησε από την Ολλανδία από το 1917-1931 και ουσιαστικά χρεώθηκε στις Κάτω Χώρες. Το όνομα του δόθηκε  και σε εφημερίδα της εποχής του εκδότη ζωγράφου Theo van Doesburg. Πρώτοι υποστηρικτές του οι Piet Mondrian και Gerrit Rietveld. O δεύτερος μάλιστα σχεδίασε και τη γνωστή «Red and Blue chair» που μέχρι σήμερα βρίσκεται στα μουσεία. Το νόημα ήταν η καθαρή αφαίρεση, ο σχεδιασμός με κάθετες και οριζόντιες γραμμές και η χρήση των βασικών μόνο χρωμάτων μαζί με τα «μη χρώματα»  λευκό και το μαύρο. Πήρε επιρροή από τον κυβισμό και βασίστηκε πράγματι σε τετράγωνα και τρίγωνα σχήματα. Επηρέασε λίγο το προαναφερόμενο Bauhaus αλλά δεν άντεξε την πειθαρχία της «σχολής». Μπορείς να το πεις σχετικότερο με το Ντανταϊσμό. O Mies van de Rohe πέρασε από τη φάση του De Stijl και γενικά είναι αυτό που μπορείς μέχρι σήμερα να ονομάσεις «αφηρημένη τέχνη». Σχετίζεται άμεσα με την έννοια «αποδόμηση» ή deconstruction.

rdeco_destijl style

RETRO

Λέγεται το παλιό που ξαναγίνεται μοδάτο. Είναι όρος και όχι όνομα ύφους και πρόερχεται από το Λατινικό λεξιλόγιο και σημαίνει μια τάση προς τα πίσω, προς το παλιομοδίτικο. Retrospective λέγεται ο νοσταλγικός τύπος. Ουσιαστικά αφορά στη μεταπολεμική περίοδο. Σήμερα αναφέρεται σε μόδα, διακόσμηση και τέχνη σαν όρος και χαρακτηρίζει αυτό που είναι παλιό, πάντα μεταπολεμικής περιόδου, αλλά έχει μια επιρροή στο σύγχρονο κόσμο. Οι Γάλλοι το λένε και νοσταλγικά, σαν χαρακτηρισμό. Συνδέθηκε πολύ με την Αμερική και την Pop Art. Μια αντίκα παλαιότερη του 1940  δε μπορεί να ονομαστεί ρετρό. Κατά τα άλλα σημαίνει παλιομοδίτικο, κλασικό. Ουσιαστικά αν είσαι πάνω από 40 τώρα που διαβάζεις αυτή τη στήλη, σημαίνει την εποχή που οι γονείς σου ήταν έφηβοι. 1940-1960.

rdeco_retro style

VINTAGE

O όρος ξεκίνησε από τα οινοποιία και κατέληξε να χαρακτηρίζει ρούχα, υφάσματα και γενικά μια ολόκληρη έννοια παλιού. Ουσιαστικά στη διακόσμηση δεν υπάρχει και αντικαθίσταται από τον όρο «ρετρό». Το λέμε όμως για να εκφράσουμε την ανανέωση ή την επαναφορά ενός παλιού αντικειμένου μέσω της επεξεργασίας ή χαρακτηρίζουμε ένα ύφασμα που έχουμε από τη γιαγιά μας. Συνδέεται και με τον όρο thrifted που σημαίνει «φθαρμένο».

rdeco_vintage_style

MID CENTURY

Aυτό είναι τώρα το στυλ του μέσου του 20ου αιώνα που τώρα πια μπαίνει στα μουσεία. Ο όρος τέθηκε από την Cara Greenberg το 1983 και αναφέρεται στα έπιπλα από το 1950 και μετά. Ο Frank Lloyd Wright έθεσε την ανάπτυξη στην αρχιτεκτονική με πιο οργανικές φόρμες, φυσικά επηρεασμένος από το bauhaus. Στην πραγματικότητα τότε άρχισε η δημοκρατία του design, οι φόρμες ήταν λιγότερο τυπικές και οι Σκανδιναβοί σχεδιαστές επίπλων έκαναν θαύματα. Όλες οι καρέκλες που λατρεύεις σήμερα, είναι αυτής της εποχής. Η εποχή που θεσπίστηκε ο ημι-υπαίθριος χώρος σαν όρος, τα μεγάλα ανοίγματα και η ανοιχτή κουζίνα. Τεράστιοι σχεδιαστές έζησαν και έμειναν στη ιστορία από αυτή την εποχή. Επειδή βασίστηκε στις ανάγκες της μέσης Αμερικάνικης οικογένειας, λέγεται και California Modern style. Πρωταγωνιστές οι Harry Bertoia, Alvar Aalto, οι Charles & Ray Eames, o Arne Jacobsen, Richard Neutra και Eero Saarinen. Μη ξεχάσουμε την τότε πρωταγωνίστρια pop art και τον Andy Warhol.

rdeco_midcentury

COLONIAL

Λέγεται το αποικιακό στυλ όλων των χωρών που διατηρούσαν αποικίες από το 1600-1850. Φυσικά μιλάμε για Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία. Ξύλινα σπίτια με λίγο διακοσμητικό τούβλο, πολλά δίδυμα ανοίγματα  αλλά κυρίως δύο εκατέρωθεν της εισόδου. Αργότερα επηρεάστηκε από το Γεωργιανό στυλ στην Αμερική και έγινε το κυριότερο ύφος στην αρχιτεκτονική τους. Τα πετρόστρωτα μονοπάτια, τα φανάρια στις κολώνες, τα αίθρια και η veranda ή porch στην Αμερική, χαρακτηρίζουν το στυλ αυτό.  Εσωτερικά φέρει περίτεχνες διακοσμήσεις, έντονα στοιχεία, διακοσμητικά αποικιακά και χρώματα. Παρ\’ όλα αυτά κουβαλάει έναν εξωτισμό και πρέπει να θυμίζει εξοχικό περίπτερο αν δε ζεις σε ένα αληθινό τέτοιο σπίτι.

rdeco_colonial_style

ΕΤΗΝΙC

Συνήθισες να θεωρείς ότι είναι το Αφρικάνικο ή Μεξικάνικο ή Παπούα στυλ. Στην πραγματικότητα έθνικ είναι όλα τα παραδοσιακά στυλ κάθε χώρας ή φυλής. Το Ελληνικό έθνικ είναι το νησιώτικο ή το χωριάτικο κλασικό σπίτι της γιαγιάς σου. Το ίδιο ισχύει και για τη γιαγιά του Μεξικανού και του Ινδιάνου.  Άρα ανάλογα το έθνικ που θέλεις -δηλαδή τη χώρα που διάλεξες- επιλέγεις και τα ανάλογα έπιπλα και διακοσμητικά. Επειδή όμως μπορεί να το διαμορφώσεις σε ένα διαμέρισμα, με λίγα στοιχεία για να δώσεις απλώς μια νότα έθνικ, σου λέω καλώς όρισες στο έθνικ σικ. (ethnic chic).

rdeco_ethnic_style

SHABBY ή SHABBY CHIC

Λέγεται το στυλ που παίρνεις παλιά έπιπλα και υφάσματα, αυτά που βρήκες σε ένα παλιό σπίτι και φέρουν επάνω τους πολλές στρώσεις βαφής, αφήνοντας όμως μέσα από μια επεξεργασία τριψίματος να φαίνονται και οι παλαιότερες στρώσεις. Τα υφάσματα είναι εμπριμέ Chintz (ακατέργαστα). Ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία και είναι εμπνευσμένο από την Pop-Victorian εποχή. Το θεμιτό αποτέλεσμα είναι ένα κομψό ύφος πάντα μέσα όμως από ανακυκλωμένα και ανανεωμένα έπιπλα και υφάσματα. Βγήκε στην μόδα μετά το 1980 από τους boho καλλιτέχνες, όταν πια το νέο, ακριβό design άρχισε να περνά στις ανώτερες τάξεις.  Παλαιότερα, το πρωταρχικό του στάδιο βρισκόταν στην έμπνευση μέσω του 18ου αιώνα Σουηδικού στυλ, τα Γαλλικά Chateau και το Αμερικάνικο στυλ Shakers. Δηλαδή το λες πιο στυλάτο παρά μοδάτο ύφος. Παλιά έπιπλα, πολλές φορές βαμμένα, αντικείμενα παλιά, φθαρμένα ή ανακυκλωμένα και το ίδιο ισχύει για όλα. Ο όρος τέθηκε από το περιοδικό «The world of Interiors» γύρω στα 1980. Η προσθήκη της λέξης chic σημαίνει πως το εξιδανικεύεις για τη σύγχρονη μορφή διακόσμησης.

rdeco_shabby_chic_style

COUNTRY ή COUNTRY CHIC

Θα πούμε το στυλ που μιμείται το κλασικό Εγγλέζικο εξοχικό σπίτι. Μπορεί να είναι shabby country chic, που σημαίνει πως τα στοιχεία του είναι παλιά. Αλλιώς απλώς είναι ένα ύφος που επιπλώνεται σε αυτό το στυλ. Θέλει πολύ λευκό ή γενικά απαλά χρώματα στους τοίχους και ξυλεία έντονη στα έπιπλα, ρομαντικό ύφος με δυνατά διακοσμητικά στοιχεία. Ψαθιά, καλάμια και γυαλικά, επιβάλλονται. Τα εξοχικά σπίτια της Μεγάλης Βρετανίας, χρησιμοποιούνταν σχεδόν το μισό χρόνο, για τη μετοίκηση της οικογένειας στην εξοχή. Φυσικά ως επί το πλείστον από τους αριστοκράτες. Άρα παρ’ όλη την εξοχική ατμόσφαιρα, η πολυτέλεια υπήρχε. Ο όρος chic και πάλι σημαίνει πως το «στρογγυλεύεις» για να το φέρεις στα μέτρα του σήμερα.

rdeco_country_chic_style

METROPOLITAN

Αυτό πάλι είναι το αντίθετο του από πάνω. Δηλαδή ο όρος οφείλει την ύπαρξη του στην εποχή που άρχισαν να σχηματίζονται οι μεγάλες πόλεις και φυσικά τα διαμερίσματα. Αργότερα αφορούσε στο στυλ που έχει ένα διαμέρισμα που βρίσκεται πραγματικά σε μεγάλη πολύ π.χ. Νέα Υόρκη. Δηλαδή το σημερινό down town. Είναι το λιτό, καθαρό, τετραγωνισμένο στυλ διακόσμησης που διατηρεί ένας αστός. Φυσικά το αυθεντικό θεωρείται αυτό που φέρει στοιχεία από την εποχή που ξεκίνησε να υφίσταται ο όρος. Δηλαδή τα 1950 και μετά.

rdeco_metropolitan_style

ΝΕΟ-BAROQUE

H εποχή από τα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 18ου αιώνα αφορά στο baroque. Πολύ επηρεασμένο από την Ρωμαϊκή Καθολική εκκλησία. Μεγαλοπρεπές, φορτωμένο, σκούρο, φυσικά αριστοκρατικό. Πόνταρε στον εντυπωσιασμό του επισκέπτη. Μετά το 1720 στη Γαλλία ήταν συνώνυμο με το ροκοκό, απλώς το δεύτερο είχε πιο ανοιχτά χρώματα. Στην αρχιτεκτονική σημαίνει τεράστιες κολώνες, μεγάλα σπίτια, πολύ παιχνίδι με φως και σκιά, μνημειώδεις σκάλες, πλούσια περίτεχνα σιδερένια στοιχεία. Πίνακες εντυπωσιακοί, ταπισερί, τεχνικές stucco και πολύ πορσελάνη. Σε όλες τις περιπτώσεις Βασιλικό στυλ των Λουδοβίκων. Φυσικά στις μέρες μας το «νέο-baroque» είναι αυτό που επικρατεί, αν είναι της αρεσκείας σου.

rdeco_neo_baroque_style

MEDITERRANEAN + REVIVAL

H Μεσογειακή αναγέννηση ή το Μεντιτερανέο στυλ αναπτύχθηκε στα 1920-1930. Πήρε επιρροή από την Ιταλική αναγέννηση και τις παραθαλάσσιες βίλες του 16ου αιώνα. Έφτασε δε και μπορείτε να το δείτε και στις ακτές της Καλιφόρνια και στη Φλόριντα. Αρχιτεκτονικά βασιζόταν στις τετράγωνες κατόψεις και στις συμμετρικές όψεις,  κεραμίδια στις στέγες με περιμετρικά στηθαία και αψιδωτά ανοίγματα στολισμένα ολόγυρα. Τα στολίσματα είχαν ύφος κλασικό ή Ισπανικό ή Beaux Arts. Στη διακόσμηση εκφράζεται αναλόγα με τη περιοχή φυσικά. Μπορεί να το δεις και πιο βαρύ στην Ισπανία (βόρεια) αλλά και στα πιο ανάλαφρα του στα νησιά μας. Θεωρώ πως το βασικό του ύφος επιτυγχάνεται μέσω μιας έννοιας: αφθονία! Λιτά έπιπλα και φορτωμένα μοτίβο υφάσματα και πλακάκια. Δεν είναι τυχαίο που λατρεύει το τσιμεντοπλακάκι, τις δαντέλες, τα κεντήματα. Στη μίνιμαλ εκδοχή του, θέλει λιτά έπιπλα και ένα πολυέλαιο από πάνω!

rdeco_mediterranean_style_decor

ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΟ

Το στυλ μετά τα 1820, αντίδοτο στο baroque, εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Απόλυτα συμμετρικό και απλούστερο, λιγότερο φορτωμένο, χωρίς να του λείπει η αρχοντιά. Συνήθως μπεζουλί, αλλά αγαπά όλα τα παστέλ και φυσικά το χρυσό και το μπρούντζο. Έντονα στοιχεία με κλασικές γραμμές, καμπύλες και έμφαση στο ξύλο. Σχετίζεται απόλυτα με τη συμμετρία και την επανάληψη. Ο μαίανδρος είναι ένα μοτίβο που συχνά συνοδεύει αυτό το στυλ, σε υφάσματα ή έπιπλα. Φυσικά σε μοντέρνα εκδοχή θα δεις και νεοκλασικά έπιπλα από πλέξιγκλας.

rdeco_neoclassic_style

ECLECTIC ή ECLECTIC CHIC

Mετά το νεοκλασικό στυλ, το φορτωμένο που χαρακτηριζόταν από τη συγκέντρωση πολλών και διαφόρων εποχών σχέδια και στοιχεία ήταν ο εκλεκτικισμός. Ουσιαστικά ασυδοσία. Το νέο ύφος eclectic chic περιγράφει τη συγκέντρωση διαφόρων αντικειμένων και επίπλων, από διαφορετικές εποχές, μόδες, στυλ. Εμπνευσμένη τοποθέτηση και αλλαγή χρήσης  που αποπνέει ουσιαστικά προσωπικότητα. Ένα σκαμπό που έγινε τραπεζάκι, ένα έπιπλο βεράντας που μπήκε στο σαλόνι. Ένας πίνακας baroque, με κομό chinoise και ρετρό καθίσματα. Μοναδική προϋπόθεση που το ξεχωρίζει από το mix n’ match; Ότι βάζεις πρέπει να είναι σα να λέμε αντιπροσωπευτικό μιας εποχής ή ενός στυλ, αν θες να πας by the book!

rdeco_eclectic_style

INDUSTRIAL

Το βιομηχανικό στυλ. Λιτό, σκέτο αλλά με εμφανείς εγκαταστάσεις-λειτουργίες στην πρωταρχική του μορφή. Αποδόμηση. Δηλαδή ένας βιοτεχνικός χώρος που έγινε σπίτι χωρίς να κρυφτούν οι εγκαταστάσεις του ή ένα διαμέρισμα που κατασκευάστηκε έτσι για να δείχνει industrial. Κάποιες φορές μέσα σε ένα τέτοιο χώρο εμπλέκονται σωστά κάποια «πολιτισμένα» στοιχεία και τότε και αυτό το λες industrial chic. Αγαπά πολύ τις πρωτόγονες υφές, όπως το μπετόν, το μέταλλο, τη σκουριά. Τις περισσότερες φορές θα το δεις συνδυασμένο με παλιά ξύλα και αν του βάλεις μέσα και κάποια φθαρμένα έπιπλα, τότε το μετατρέπεις σε Industrial Vintage. Αν του χαρίσεις πολύ ξύλο σε ακατέργαστη μορφή, το λες και Industrial Rustic.

rdeco_industrial_style_deco

ΜΑΙΑΝΔΡΟΣ

Ηελληνική κλείδα εννοείται στην αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία η ταινιωτή διακόσμηση -σύνθεση ευθειών- που ενώνονται μεταξύ τους σε ορθές γωνίες ή τέμνονται διαγώνια. Το μοτίβο χρησιμοποιείτο συχνά κατά την αρχαιότητα για τη διακόσμηση στις ζωφόρους. Παραλλαγή του είναι ο μαίανδρος που χρησιμοποιεί σπειροειδή επαναλαμβανόμενα μοτίβα και η βιτρούβια έλιξ (γλωσσίδα), ένα επαναλαμβανόμενο καμπυλόγραμμο κυματοειδές μοτίβο.

rdeco_greek_key_maiandros_style

ART NOUVEAU

Λεγόταν ένα καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Σημαίνει Νέα Τέχνη ή Jugendstil στα Γερμανικά. Ουσιαστικά χρόνια ακμής ήταν τα 1892-1902 και έδωσε το όνομα του στη γνωστή γκαλερί του Παρισιού Maison de L’Art Nouveau που διεύθυνε ο Σάμιουελ Μπινγκ. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του κινήματος αυτού ήταν ο γλύπτης Ροντέν. Ήταν ακριβώς πριν την Αrt Deco, τον κυβισμό και τον εξπρεσιονισμό. Στη διακόσμηση δανείστηκε στοιχεία από την τέχνη της Βικτωριανής εποχής με την προσθήκη κάποιων ακόμα από το Baroque. Μέσω αυτού του κινήματος οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να ενώσουν, να ενοποιήσουν όλες τις μορφές τέχνης. Στην αρχιτεκτονική ο πλέον γνωστός εκπρόσωπος ήταν ο Antonio Gaudi, o Hector Guimard που σχεδίασε τις εισόδους του Γαλλικού μετρό,  αλλά και ο Charles Machintosh που σχεδίασε τις γνωστές καρέκλες με την πολύ ψηλή πλάτη. Για να καταλάβεις καλύτερα θα έχεις στο μυαλό σου ανθηρά γεωμετρικά μοτίβο, τα οποία μπαίνουν κλιμακωτά σε δάπεδα, τοίχους, κουρτίνες, έπιπλα, φωτιστικά καθώς και την τάση τα απαραίτητα κατασκευαστικά στοιχεία να διακοσμούνται έντονα δηλαδή όλα τα αντίθετα από το DeStijl που επέβαλε το minimal.

rdeco_artnouveau_style

 

STEAMPUNK

Λέγεται τελείως ξαφνικά ένα νέο στυλ, που είναι βέβαια mix n’ match αλλά καθόλου επιτηδευμένο. Είναι σα να ζεις σε μια αποθήκη με παλιά έπιπλα και αντικείμενα αλλά και ανορθόδοξες φιγούρες αντικειμένων και επίπλων. Δηλαδή μπορείς να έχεις και καρέκλα που το ένα της πόδι είναι τσόντα από κάποια άλλη. Η γκάμα του ανοίγει από Λουδοβικικά μέχρι midcentury μέχρι πιο πρόσφατα, αλλά διαφέρει από το mix n’ match γιατί περιλαμβάνει μοντέρνα design αντικείμενα με σκληρή μορφή. Μεταλλικά στοιχεία όπως τα γρανάζια που έχουν γίνει φωτιστικά, τραπέζια, κηροπήγια είναι πρωταγωνιστές. Παλιά δέρματα. Διακοσμητικά καμπύλα μοτίβο τύπου art nouveau εποχής, ταιριάζουν γάντι. Η έννοια έρχεται από δύο λέξεις. Η λέξη «steam» αναφέρεται στη βιομηχανική επανάσταση (να το art nouveau) και η λέξη «punk» στο αναρχικό του θέματος. Πρόσεξε! Θα σου θυμίσει industrial, αλλά δεν είναι. Είναι μπλεγμένο με ευαίσθητα στοιχεία. Σα να λέμε η ευαίσθητη πλευρά του μετάλου.

rdeco_steampunk_style

SCANDINAVIAN

To στυλ αυτό είναι μάλλον το πιο hot stuff αυτή τη στιγμή στον κόσμο της διακόσμησης. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι δύσκολο να το πετύχεις, αρκεί να παραδεχτείς κάποια πράγματα και να αποτάξεις κάποια άλλα. Πρώτα απ’ όλα κρατάς το λευκό χρώμα. Μαζί του μπορείς να κρατήσεις και διάφορα παστέλ γενικά, όπως το πράσινο, ροζ, κίτρινο, γαλάζιο. Κρατάς και το φθαρμένο ξύλο, το τούβλο σε λευκό ή κεραμιδί και γενικά τα διάφανα στοιχεία. Μετά πας και κρατάς μετά μανίας, τις απλές γραμμές. Λιτές, ευθείες, και απλότητα γενικά στο θέμα συνολικά. Όχι περίτεχνα, κόβεσαι. Θα αποτάξεις εντελώς εννοείται το wenge, τα χρυσοποίκιλτα, τα Λουδοβίκια, τα υπέρτεχνα, τα βελούδα μπροκάρ. Αν θέλεις να δείχνεις κάποια μοτίβο, μπορείς, αλλά προσπάθησε να μην είναι φωναχτά. Απαλά καρό, ριγέ ή ακόμα και παραστάσεις ζώων σε στυλ κεντητό ή βελονάκι, θα είναι επίσης χάρμα. Το δάπεδο σου θα είναι εντελώς in concept αν είναι ξύλο σε light απόχρωση. Με ένα χαλί στο σωστό σημείο, είσαι εντάξει. Μια μικρή λεπτομέρεια επίσης είναι τα πόδια από τα έπιπλα. Αν προσέξεις όλες τα Scandi που βλέπεις, μπορεί ο καναπές να είναι απλός λευκός, αλλά το ποδαράκι την έχει τη τζιτζιλιά του και είναι πάντα ορατό. Μικρή ενδεχομένως διαφορά μεταξύ του Shabby chic και το Scandinavian. Tα φωτιστικά σου, διάφανα γενικά, καθαρές απλές γραμμές, χωρίς όμως να αποκλείουμε έναν και μόνο πολυέλαιο πάνω από το τραπέζι σου. Για ένταση, αν σου βγει πολύ άσπρο/παλ, μπορείς να προσθέσεις νότες χρώματος σε αντικείμενα κατά προτίμηση design. Μη ξεχνάς πως οι μεγαλύτεροι σχεδιαστές επίπλων του αιώνα, ήταν Σκανδιναβοί!

rdeco_scandinavian_style_deco

BOHO ή BOHEMIAN

To Gipsy. Το εντελώς, πιο χύμα πεθαίνεις στυλ. Φολκλόρ, χρωματιστό, με λουλούδια, με δαντέλες, καλλιτεχνικής σχιζοφρένειας. Συνήθως είναι mix n’ match γιατί μια τσιγγάνα καρδιά δε δέχεται περιορισμούς. Παλιά και καινούργια, όλα μαζί σε ένα χώρο. Αν όμως το γλυκάνεις και δεν κρατήσεις όλη του οντότητα το λες -όπως ήδη θα έχεις καταλάβει- Boho chic! Υπάρχει και σε μονόχρωμες ή μάλλον πιο απαλές εκδοχές σε χρώμα, αρκεί να κρατήσεις την αναρχία. Βέβαια τότε, αναλόγως του πόση έθνικ ποσότητα θα ρίξεις, πλησιάζεις το mix n’ match. Φυσικά και είναι και μια δόση έθνικ, γιατί είπαμε… Τσιγγάνα καρδιά που δε θέλει λόγια. Φωτογραφίες θέλει.

rdeco_boho_chic_style

NEO-ROMANTIC

To κίνημα έκανε την εμφάνιση του κοντά στο 1800 και ήταν στην ουσία ένα καλλιτεχνικό κίνημα που βασιζόταν στην ελευθερία έκφρασης του καλλιτέχνη, ενάντια στη βιομηχανική επανάσταση. Ανέβασε σε επίπεδο τις λαϊκές τέχνες, το φολκλόρ. Σε επίπεδο διακόσμησης θα το έλεγες γούτσου-γούτσου, αν δεν ερχόταν η λέξη «neo» από δίπλα να του δώσει φρέσκια εσάνς. Βασίζεται σε κλασικές γραμμές επίπλων και αντικειμένων, κυμαίνεται μεταξύ country και shabby βεβαίως, αλλά περιέχει περισσότερο ρομάντζο. Ταπετσαρίες με άνθη, έπιπλα με καλύμματα και μαξιλαράκια ρομαντικά καρό, πολλά φωτιστικά σε γωνιές που κάνουν ρομαντικό φωτισμό. Mη λυπηθείς φιόγκους, αξεσουάρ, στολίδια τοίχων, τέχνη φυσικά και παίξε σε χρώματα παστέλ. Το ροζ, εννοείται είναι το αγαπημένο χρώμα του ρομαντικού ύφους. Η φρεσκάδα που του προσδίδει το «νεό», δεν είναι τίποτα άλλο από την προσθήκη μοντέρνων αντικειμένων design με αισθητική ρομαντικού ύφους. Μια καρέκλα Bertoia μπορεί να έχει ροζ μαξιλάρι καθίσματος, το φωτιστικό Lolita της Moooi, είναι από αλουμίνιο, αλλά είναι ρομαντικό…

rdeco_neoromantic_style

Print Friendly, PDF & Email

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close